NJEGA CIKLAMA: evo kako će kućna ljepotica potrajati mjesecima nakon zime

U zimskom sivilu cvjetovi ciklame u intenzivnim ružičastim, crvenim ili bijelim nijansama u svakom domu dođu kao praznik za oči stoga ne čudi što je, pored orhideja, jedna od najtraženijih sobnih biljaka u hladnim danima. Evo kako je pravilno uzgajati kako bi što dulje trajala!

 


Prekrasne i nježne pomalo nestvarne latice ciklame u ružičastoj, ljubičastoj, bijeloj ili crvenoj boji prava su senzacija u svakom interijeru u jesenskim i zimskim danima. Njezini cvjetovi, visoko izdignuti iznad srcolikih listova čine nam se ne samo nestvarnima nego i krhkima, te izazove u nama poriv da ju čim prije zaštitimo, samo kako bi čarolija u našem domu što duže trajala.

Foto: East Haddam Florist

Ciklama (lat. Cyclamen persicum), koja pripada porodici jaglaca doista ne spada u red nezahtjevnih cvjetova i bit će potreban određeni trud i pažnja kako bi dočekala ljeto kada u naš dom i na balkon dolaze nove vrste s divnim cvjetovima. Do tada, ciklama, koju inače još zovu cvijetom iskrenosti, je i više nego dostojna zamjena!

Evo što je sve potrebno da bi ova zimska dama uspješno rasla u tegli u vašem domu!

Foto: Risher van Horn

Zemlja koja se nalazi u tegli mora biti dovoljno vlažna, ali ne treba biti natopljena u vodi. Ciklama se zalijeva odozdo, mlakom ili ustajalom vodom, a najbolje bi bilo uranjati teglu u vodu (mora imati rupice ispod). Pritom obratite pažnju da tegle nisu ukrasne jer se u njima ciklama često osuši pošto dođe do truljenja korijena.

Foto: Schoneveld Breeding

Dok se ciklama nalazi na hladnom mjestu, dovoljno je zalijevati ju jednom u tjedan dana. Ako se zalijeva više od toga i ako višak vode ostaje u podmetaču, listovi postaju žuti, biljka vene i počinje trunuti. S druge strane, ako su listovi obješeni, to znači da ju ne zalijevate dovoljno. Najbolje bi bilo da ciklamu u tegli držite na vlažnim kamenčićima.

Foto: Kara Riley / The Spruce

 


PRIHRANA

Ako se za ciklamu dobro brinete ona može cvjetati sve do ožujka. U tom periodu trebate otkidati uvenule cvjetove, jednom tjedno prihranjivati i oprezno zalijevati. U proljetnom periodu ciklama će prestati cvjetati i rasti, tada ju treba manje zalijevati. Kada više ne bude mraza, otprilike u svibnju, ciklamu iznesite na balkon ili vrt.

Foto: Kara Riley / The Spruce

IDEALNA TEMPERATURA

Ciklama voli hladnije prostore – idealna temperatura je za nju od 10 do 15 C, no ne bi smjela prelaziti 20 C jer ciklame ne vole pretople prostorije i suh zrak. Upravo je zato ciklama u tegli jedna od najpopularnijih sobnih biljaka u zimskom periodu. Ako ju držite u stanu, najbolja pozicija je pokraj prozora koji se nalazi na sjevernoj strani jer ciklama voli puno svjetla, ali ne izravnog sunca. Ciklama je biljka koja cvijeta zimi, ali unatoč tome prilično je osjetljiva.

Foto: Schoneveld Breeding

ZAŠTITA OD PLIJESNI

Ako se po listovima ciklame pojavi plijesan, trebate ju pošpricati fungicidom kako vam biljka ne bi uvenula. Neki od simptoma bolesti su: smežurani i obješeni listovi (premalo vode), sprženi listovi (previše sunčeve svjetlosti), ljepljivi listovi (štetočine).

Foto: BiZay Sunuwar / Pexels
Komentari