Poslovni prostori

Osnovni stil i kolorit uvelike ovise o samoj komercijalnoj djelatnosti (za liječničke ordinacije uobičava se koristiti smirujuće neutralne tonove i jednostavan namještaj ravnih linija, dok će se za računalnu tvrtke koje želi naglasiti inovativnost istaknuti upravo praćenje tehnoloških trendova kroz korištenje novih materijala i suvremenih kompleksnijih linija namještaja i dekora). Međutim, valja naglasiti da komercijalna djelatnost ne mora nužno biti i glavni diktat konačnog izgleda – ponekad se upravo odskakanjem od uobičajenog postiže još bolji i efektniji, nepredvidivo interesantan učinak.

DSCF0655

Veliku pažnju valja posvetiti razmještaju namještaja – u javnim prostorima nužno je osigurati dovoljno prostora za nesmetan prolaz i kretanje uposlenika i klijenata/kupaca, stoga se preporuča njegovo smještanje uz same zidove. Ako je riječ o trgovinama na kojima je smještena roba, tada je nesmetan pristup policama jedna od najvažnijih stavki.

U prostorima za prodaju preporučaju se što je moguće neupadljivije police koje neće odvraćati pažnju od robe, dok se izražajniji namještaj interesantnih linija, raskošnije zavjese ili ogledala mogu koristiti u drugom dijelu tog istog prostora. Ako je riječ o primjerice turističkoj ili marketinškoj agenciji, predlažemo odmak od uobičajenih, predvidivih  minimalističkih linija kroz upotrebu namještaja različitih stilova, povezanih jednom osnovnom bojom… mogućnosti su doista beskonačne…

Kako je riječ o interijerima kroz koje svakodnevno prolazi veći broj osoba, vjerojatno najvažniji element na koji valja posebno obratiti pažnju su kvalitetne podne obloge otporne na mehanička i kemijska oštećenja, koje se lako održavaju (idealno samo s vodom i deterdžentom), te nisu skliske.

U javnim prostorima iznimno je važna dobra rasvjeta – uz omogućavanje nesmetanog rada, rasvjetom se postiže i željena atmosfera. U tom smislu, postavljanje adekvatne rasvjete može se pokazati pravim izazovom, naročito u većim multifunkcionalnim prostorima (primjerice, salama koje se koriste za sastanke, ali i domjenke). U takvim slučajevima, ali i općenito u javnim prostorima, predlaže se korištenje jake centralne rasvjete nadopunjene sekundarnom, ambijentalnom – obje vrste idealno se reguliraju tzv. dimmerima za postizanje željenog intenziteta.

Komentari