Dvoetažni stanovi

Bez obzira je li riječ o dvoetažnim površinama veće kvadrature u kojima živi obitelj ili pak manjim prostorima podijeljenima na dvije etaže, svaki stambeni prostor je jedna jedinstvena cjelina. Imajući to na umu, za unutarnje uređenje dvoetažnih stambenih prostora, a posebno kad je riječ o atraktivnim prostorima s otvorenim galerijama, predlažem da se vodite načelom vizualnoga povezivanja etaža uporabom istovjetnih podnih/zidnih obloga, materijala, kao i osnovnoga kolorita.

Obje etaže mogu se vizualno povezati i istim/sličnim rasvjetnim tijelima, vrstom, bojom i materijalima pokućstva, ali i dekorativnim elementima, poput slika istoga autora, razmještanjem istih većih ukrasnih vaza, sagovima zanimljivih motiva… Na taj će način nestati osjećaj odijeljenosti prostora te se stvoriti konačna, ‘zaokružena’ cjelina.

Ipak, prije no što se krene na samo uređenje takvoga interijera, savjetujemo da se prethodno odabere osnovni stil uređenja, što je iznimno važno za konačni odabir jednoga od možda najvažnijih, neizostavnih elementa svakoga dvoetažnog prostora – stubišta.

JPG 99

Stubište

Bez obzira, nalazi li se u hodniku ili je, primjerice, dijelom dnevnoga boravka, stubište predstavlja poveznicu dviju etaža. Uza svoju funkcionalnost, i sam izgled stubišta od iznimno je velike važnosti za postizanje općega dojma  i stvaranje željene atmosfere svakoga dvoetažnoga stambenog prostora. Ako je osnovni stil uređenja klasika, tada preporučujem drvena stubišta s izrezbarenom drvenom ogradom ili pak drvena stubišta s ogradom izrađenom u kombinaciji drveta i kovanoga željeza (alternativno, u klasičnim prostorima dobro će izgledati i ograde od sjajnog mesinga). Na klasičnim stubištima nerijetko će se naći i tzv. staze, jer će one, uz ugodniji korak i atmosferu luksuza, prigušiti i zvuk koraka po drvenim gazištima.

U moderno uređenim interijerima posebno će lijepo izgledati prozirne stube i ograde, koje pridonose prozračnosti prostora, a prozirne stube i rukohvati jednostavnih linija, čija bi donja, nosiva konstrukcija bila drvena i sa zanimljivim organskim oblicima, učinit će takvo stubište estetskim središtem svake prostorije. Uz takva stubišta ne preporučam nikakve tekstilne dodatke, ali zato upozoravam na nužnost postavljanja odgovarajuće rasvjete (iz sigurnosnih razloga, uz prozirna stubišta predlažem i obvezatnu upotrebu ograde/rukohvata).

Komentari