RASVJETA JE VELIKI IZAZOV: olakšavamo vam odabir savjetima dizajnerice Mirjane Mikulec

Rasvjeta ima višestruku ulogu u interijeru. Prije svega funkcionalnu, a u konačnici i onu dekorativnu. Stoga je iznimno bitno pokloniti joj pažnju prilikom odabira. Dizajnerica Mirjana Mikulec pomaže vam u tome!

 


Sam izbor rasvjete danas je ogroman izazov. U velikom izboru rasvjetnih tijela, treba ih birati prema namjeni prostorije i mjestu na koje ih smještamo.

U dojmu koji ostavlja rasvjeta, veliku ulogu imaju raspored i vrsta namještaja, ali i boja zidova, stropova i poda. Ista rasvjeta u različitim prostorima može stvoriti sasvim drukčiji ugođaj.

“U svijetu rasvjete visilice su sve popularnije, ali kada treba donijeti konačnu odluku i odabrati ih, mnogi ustuknu i odluče se za klasičnu plafonjeru. Suvremeno, rustikalno, boho… neće svaka viseća rasvjeta dobro izgledati u svakom stilu. Zato uvijek imajte na umu stil kakvim namjeravate oplemeniti svoj dom i ovisno o tome birajte i visilice”, savjetuje dizajnerica Mirjana Mikulec.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Pripazite i na pozicioniranje rasvjetnih tijela. Na to je osobito važno misliti pri postavljanju rasvjete u blagovaonice. Ako u svojoj blagovaonici imate velik i dugačak stol poput ovog, vodite računa o tome da su visilice iznad njega ravnomjerno raspoređene. U ovom slučaju glavni dio rasvjete već je ugrađen u strop pa ove visilice zapravo služe kao dekorativna rasvjeta, a i dobro se slažu s crnim nogicama stola.

Na mjestima poput hodnika ili stubišta nije potrebna prevelika osvijetljenost pa se ondje idealno uklapa indirektna rasvjeta koja, uz to što pruža određenu količinu svjetlosti, služi i kao dekoracija.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Rasvjetu je poželjno planirati još u fazi projekta jer je ona sastavni element opremanja prostora i o njoj značajno ovisi njegov završni ugođaj.

 

Komentari