OSVJEŽITE DOM: sedam biljaka koje ne trebaju puno svjetla, a podižu izgled prostora

Za vrijeme hladnih mjeseci naš dom zna upasti u sivilo i monotoniju. Pravo rješenje je zelenilo u teglama. Ako se mučite s nedostatkom svjetlosti u prostoru, imamo rješenje: biljke koje uspješno rastu i u sjeni!

 


O dobrobiti biljaka u prostoru, kako za dizajn tako i za raspoloženje, zasigurno ste čitali mnogo puta. Često se teško odlučiti za kupovinu sobnih biljaka, a razlog je većinom strah od neuspjelog uzgoja. Istina, neke su biljke zahtjevnije od drugih i potrebno im je dovoljno svjetlosti da bi rasle u svom punom sjaju. No ne dajte se obeshrabriti.

Donosimo vam sedam biljaka koje će vam uspijevati i u prostorima s manje sunčeve svjetlosti.

Foto: Spacejoy / Unsplash

 


1. HOJA (Hoya macrophylla)

Ova biljka poznata je kao nezahtijevna biljka koja voli da ostane zaboravljena. Osim što će uspijevati i u slabo osvijetljenim prostorima, voli da joj se zemlja pusti do isušenja.

 

Foto: Plant Circle

2. AURORA

Želite li u prostor unijeti i malo boje, ovo je prava biljka za vas. Osim što će obojiti tamni kutak vašeg stana, Aurora je poznata i kao biljka koja čisti zrak tako da pruža višestruku dobrobit.

 

Foto: Micro Plant Studio

3. MARANTA (Maranta leuconeura)

Još jedna biljka koja će u prostor unijeti malo boje i razbiti monotoniju. Ova biljka preferira indirektnu svjetlost pa će tako jako dobro uspijevati na tamnijim mjestima u stanu.

Foto: Garden Betty

4. SVEKRVIN JEZIK (Sanseveria)

Ako ste novi u svijetu biljaka, Sanseveria je odličan izbor jer je vrlo nezahtjevna. Osim što ne treba puno svjetlosti, ne iziskuje puno vode i prilagodit će se gotovo svim uvjetima. Ovo je zaista jedna od biljaka koju je gotovo nemoguće ubiti.

Foto: House Raccoon

5. KALATERA (Calathea Musaica)

Prekrasan geometrijski uzorak na listovima, ovu biljku čini posebno zanimljivom. No, za Calathee to i nije strano. Ipak, ovu biljku možda ne bismo preporučili početnicima, osim ako ste zaista predani. Calathea jako dobro podnosi tamnije prostore, ali zahtijeva često zalijevanje što znači da joj supstrat uvijek mora biti vlažan.

Foto: Bloom Box Club

6. FILODENDRON (Philodendron Brasil)

Za razliku od Calathea, Philodendron Brasil nevjerojatno je tolerantan na sve oblike zanemarivanja što uključuje i slab dotok prirodnog svjetla, loš supstrat i neredovito zalijevanje. Upravo zato savršena je za sve koji žele zelenilo unijeti u svoj dom, a da pri tome ne dobivaju obavezu.

Foto: The Spruce

7. MONSTERA (Monstera Deliciosa)

Još jedna nezahtijevna biljka na popisu. Iako joj perforacije i veličina listova ovisi o dotoku sunčeve svjetlosti, Monstera jako dobro uspijeva u tamnijim prostorijama, a nije osjetljiva na slabije zalijevanje.

Foto: Tictail

 

 

 

 

Komentari