OD IDEJE DO REALIZACIJE: nadahnite se projektom male kupaonice i toaleta

Vjerojatno se često pitate u čemu je tajna dobro osmišljenih kupaonica, kao i optimalne iskorištenosti prostora? Najčešće iza toga stoji pomno razrađen plan koji sadrži i idejno rješenje – ono pomaže predočiti kako će izgledati prostor nakon realizacije. Uvjerite se u to na primjeru jedne male kupaonice i toaleta!

 


Proces uređenja nekog prostora, naročito ako je on, poput kupaonice, visoko funkcionalan, vrlo je zahtjevan i potrebno je dosta truda i vremena uložiti u njegovo osmišljavanje. Naročito to vrijedi za prostore nepravilnog tlocrta kao i one male površine, a takve su uglavnom sve kupaonice i toaleti, zar ne?

Kako biste izvukli maksimum u funkcionalnom i stilskom smislu te k tome imali kupaonicu koja je odraz vaših želja i osvaja svojim usklađenim dizajnom, dobro je angažirati stručnjaka s kojim ćete proći sve etape i razraditi sve komponente. U interakciji s arhitektom, građevinarima te prodajnim savjetnicima u salonima kupaonske opreme dobit ćete najbolji mogući rezultat i pritom izbjeći greške – nelogična, manje funkcionalna i polovična rješenja, loš odabir boja, dimenzija i uzoraka, kao i modela sanitarija i armatura.

U nastavku vam donosimo proces uređenja jedne kupaonice – od nacrta, idejnog rješenja pa do izvedbenog rješenja, nastale s asortimanom iz ponude Credo centra.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

RASPORED SVIH ELEMENATA

Prvi korak je sastanak s klijentom, kako bi on iznio svoje ideje i želje, te se u razgovoru sa dizajnerom pokušalo doći do najboljeg rješenja.

Kako je stan uređen u skandinavskom stilu, u neutralnim nijansama te akcentima u nekoj toplijoj boji, klijentica je željela da prostor bude moderan i ugodan te stilski povezan s ostatkom interijera. Od elemenata, željela je tuš kabinu na mjestu kade te što više prostora za pohranu.

Nakon sastanka uslijedio je odlazak na teren, pregled stanja te izmjera prostora kupaonice i toaleta, koji se nalaze jedan pored drugoga te izrada prostornog rasporeda svih elemenata.

 

 

 


PRIJEDLOG UREĐENJA

Daljnje definiranje budućeg izgleda kupaonice i toaleta uključuje izradu idejnog rješenja, kojeg često zovemo i prijedlog uređenja. Detaljna razrada nacrta uključuje i prijedlog modela svih elemenata – od tuš kabine, glave tuša, umivaonika i WC školjke, preko podnih i zidnih keramičkih obloga pa sve do prostora za pohranu.

Tako je umjesto kade predložen izduženi model tuš kabine s modernom plitkom kadicom, odijeljen od prostora gipsanom pregradom obloženom keramikom. Ovako uska tuš kada odgovara malim kupaonicama. Ravno, ulaskom u kupaonicu, pruža se pogled na konzolnu školjku iza koje je ugradbeni vodokotlić s tipkalom, dok su s bočnih strana ostali sadržaji. Konzolni modeli školjki koje su ugrađene u zid pa stvaraju dojam da lebde u zraku također su izvrsno rješenje za male kupaonice jer stvaraju dojam prostranosti.

Iznad školjke je smješten radijator u obliku ljestava – tako je sjajno iskorištena inače prazna površina, a oslobodio se prostor na drugim zidovima za druge sadržaje – ormare, ogledala, tuš kabinu…

Druga bočna strana ispunjena je ormarima za pohranu, unutar kojih je i polica za dvije košare s prljavim rubljem te moderni nadgradni umivaonik ispod kojega je ormarić.

Ovoliko prostora za skladištenje na ovako maloj kvadraturi bilo je moguće jer se perilica preselila u gostinjski toalet koji je odmah do kupaonice. Pored perilice, u toaletu se nalaze WC školjka i mali umivaonik.

 


Prijedlog uređenja sastoji se, ako vlasnik želi, i od 3D vizualizacije prostora. Tako sebi možete vjerno predočiti kako bi prostor kupaonice izgledao, s predloženim modelima keramičkih pločica, ormarića, tuš kabine, umivaonika…

Tako je predloženo da podovi budu obloženi trenutno vrlo popularnom keramikom s uzorkom patchworka. Crno-bijele pločice Octogono Variette Sombra brenda Vives savršen su odgovor na to. Za zidne pločice predložene su dvije vrste pločica, također istog brenda Vives – bijele Mugat Blanco koje zbog oblika često zovemo i svijetlo plave metro pločice Bolena Celeste.

 

3D IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Dva modela iste kvalitetne i bezvremenske keramike – bijele metro pločice i crno-bijele patchwork odabrane su i za toalet, čime se prostor stilski povezao. Jedina razlika je u površini obuhvaćenoj keramikom – dok su u kupaonici svi zidovi do stropa obloženi pločicama, u toaletu su one stavljene do visine gornjeg ruba ugradbenog vodokotlića, što je izvrsno rješenje za ultra male i uske prostore.

3D IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 


IZVEDBENO RJEŠENJE

Realizacija i finalno rješenje kupaonice vjeran je odraz onoga što se donijelo u nacrtima i prijedlogu uređenja.

Stvoren je, prema želji vlasnice, moderan i ugodan kupaonski prostor, inspiriran skandinavskim dizajnom. Atraktivni modeli keramike, kao i koncept konzolne školjke i ugradbenog vodokotlića te nadgradnog umivaonika donijeli su modernost, a drvene površine na ormarićima i pastelne nijanse na keramici ugodu i razigranost. Podne pločice svojim uzorkom donose dozu praktičnosti jer su mrlje jedva primjetne, a pored toga donose dinamiku u prostor.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Dodatnu dinamiku u prostor unijeli su i sami oblici keramike kao i način slaganja. Tako su metro pločice donijele dodatni vizualni dojam jer imaju zaobljene rubove što im daje na volumenu, crno-bijele jaki kontrast, a uske svijetloplave pločice slagane su u riblju kost.

Ova raznolikost na prvu možda djeluje previše toga na jednom mjestu, no kada pogledate rezultat, morate priznati da je ovo stilska sinergija koja osvaja!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

U uređenju se vodilo računa o povezivanju i stilskoj usklađenosti kupaonice i toaleta s ostatkom interijera te o konceptu kontrasta.  Ovim kontrastom crne i bijele s dodatkom nježne plave koje se provlače kroz kupaonicu i WC slijedi se spoj svijetlih i tamnih nijansi.

Za potpuni izgled bilo je dovoljno nekoliko detalja kao što je pomno odabrana galanterija, ogledala, teglice sa zelenilom te mirisne svijeće!

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

 

 

Komentari