10 načina kako osvježiti prostor uz minimalne troškove

Kako proljeće obično budi želju za novim počecima i promjenama, predlažemo nekoliko načina kako značajno promijeniti izgled prostora uz relativno malu svotu novca.

Stara vrata u novom ruhu

Kao jedno od originalnijih rješenja predlažemo da stara, dosadna vrata presvučete u tkaninu po vašem izboru (vrlo lijepo će izgledati svila ili neki sličan, podatan materijal). Ovo možete i sami napraviti na način da na skinuta vrata postavite (napetu ili nabranu) svilu koju ćete na gornjem i donjem rubu učvrstiti klasičnim metalnim ‘rajsnedlima’. Boja tkanine neka bude neutralna, bez dezena.

Tapeciranje omiljene fotelje

Dnevni boravak će zasigurno ‘procvasti’ ako staru fotelju pretapecirate u novu tkaninu, drugačiju od ostatka sjedećeg namještaja. Ako su sofa i ostale fotelje ili stolice jednobojne, osvježite novu fotelju tkaninom s kariranim ili cvjetnim uzorkom. Od istovjetne šarene tkanine naručite i nekoliko dekorativnih jastučića koje ćete smjestiti na jednobojnu sofu. Za one hrabrije savjetujemo isti princip, ali da se fotelja i jastučići presvuku u tkaninu zlatnih ili srebrnih tonova.

Tepisi kao dekorativan element

Ako tražite nov i drugačiji način da svoje zidove učinite interesantnijim, predlažemo da razmotrite mogućnost da na zid iznad sofe ili kreveta u spavaćoj sobi postavite tanji tepih zanimljivih uzoraka (ovisno o osnovnom stilu interijera), srednje veličine. U specijaliziranim dućanima za tepihe vrlo je dobar izbor malih tepiha koji se stavljaju na namještaj umjesto tabletića – ovo rješenje posebno preporučamo za klasično uređene stanove.

Nove zavjese – garancija topline u svakom stanu

Kao relativno jeftino rješenje predlažemo da jednom kutku doma (primaća soba, spavaća ili kuhinja) promijenite zavjese i odlučite se za neku veseliju ‘proljetnu’ boju (kivi, žuta, ružičasta…), koja će unijeti dobro raspoloženje i razveseliti prostor. Vrlo dobar izbor zavjesa nalazi se u svim većim shopping centrima, a najekonomičnije su one već skrojene po standardnim dimenzijama. Ako se odlučite za promjenu zavjesa, nemojte nikako zaboraviti i zavjese nad kadom/tušem!!! Za cca 100 kn, kupaonske zavjese će doista promijeniti cjelokupan dojam prostora!

Projekt: Dana Shaked

Nove svjetiljke

Svjetlo definira prostor, stoga da bi promijenili prostor trebate novi raspored osvjetljenja u sobi. Kupite jednu ili dvije stolne odnosno stajaće lampe ili promijenite raspored postojećih i primijetiti će te razliku.

Kuhinjski elementi u novoj boji

Svaka kuhinja promijenit će lice ako je osvježite novim ručkicama na kuhinjskim elementima. Također, stara kuhinja postat će neprepoznatljiva ako je obložite samoljepljivim folijama u boji ili u već klasičnom dezenu imitacije prirodnog drva.

Novi obodi na lampama

Jedno od jeftinijih rješenja za osvježenje prostora je promjena papirnatih ili tekstilnih oboda na starim lampama. Kako su ove godine u trendu srebrna i zlatna boja, nećete pogriješiti ako se odlučite da ovim nijansama osvježite svoja rasvjetna tijela, kako stajaćih tako i stolnih lampi. Ako ste hrabri i volite industrijski stil – pokušajte i bez sjenila!

Tapeta na jednom zidu

Za promjenu izgleda prostora ponekad je dovoljno vrlo malo – primjerice, postavite tapetu s uzorkom po želji (podsjećamo da će u minimalistički uređenim stanovima najbolje ‘sjesti’ one s geometrijskim uzorcima, a u trendu su i tekstilne koje će se jednako dobro uklopiti u suvremene i klasične prostore) na jedan od zidova u prostoriju u kojoj najčešće obitavate. Uskladite nekoliko dekorativnih elemenata (vaze, jastučići, svijećnjaci…) s jednom od boja koje se nalaze na tapeti!

Zavirite na tavan

Stari tavani znaju biti pravim ‘rudnicima blaga’ – predlažemo da ga pregledate i još jednom dobro promislite da li i kako bi mogli uklopiti kakav komad namještaja ili dekorativni detalj u svoj dom. Stara stolica ili škrinja mogla bi s malo truda postati vašim omiljenim komadom pokućstva – nakon brusnog papira nanesite lak ili neku željenu boju i vaša stara-nova stolica će zablistati novim sjajem!

Ljepota je u detaljima

Na stare jastučiće na sofi i fotelji našijte resice, zamijenite stare dekorativne lonce za cvijeće novima i u drugom koloritu, promijenite okvire slika, kupite veliku staklenu vazu i napunite je kamenčićima, nabavite novo sobno bilje…

Još nekoliko savjeta za 0 kuna

• Za drugačiji izgled stana – promijenite postojeći raspored slika/fotografija po zidovima!
• Promijenite mjesta tepihu i sobnom bilju!
• Starinski, masivni okvir za slike koji ste pronašli na tavanu postavite prazan na zid u hodniku ili sobi! Na taj način dobit ćete originalan, vrlo zanimljiv dekor!

Komentari