ZAZELENITE SVOJ BALKON: imamo super ideje za sadnju cvijeća, začina i povrća

Vrijeme je za uređenje eksterijera – balkona, terasa i vrtova, a to svakako uključuje i sadnju zelenila – začina, cvijeća i povrća. Kako bismo vam olakšali posao, pronašli smo pomagače koji će biti glavni saveznici.

 


Dolaskom toplijeg vremena dobar dio naših aktivnosti vezanih za dom usmjerava se na eksterijer. Pored osvježavanja doma potrebno je pripremiti balkon, vrt ili terasu kako bismo mogli uživati u njima sve do kasne jeseni.

No, i najljepša garnitura za sjedenje kao i dekorativni detalji ne dolaze u potpunosti do izražaja i ne tvore pravu cjelinu bez – zelenila. Ono daje novu dimenziju našem eksterijeru, ali postoje i razni drugi benefiti – od boravka na svježem zraku i opuštajućeg učinka koje imaju aktivnosti sadnje pa sve do hladovine i prekrasnih mirisa koje nudi posađeno zelenilo.

Foto: Bauhaus

Mnogi uživaju u radu sa zemljom i biljem jer ih taj dodir obnavlja i povezuje s prirodom, te se osjećaju ispunjenije. Osim toga, pravi je užitak i radost gledati kako ono što smo zasadili napreduje i daje plodove.

Kako bi se na vrijeme pripremili u suradnji s Bauhausom donosimo vam savjete i ideje kako zasaditi zelenilo. Neka sezona na otvorenom počne!

Foto: Bauhaus

 


TEGLE IDEALNE ZA URBANE EKSTERIJERE

Barem nekoliko teglica cvijeća promijenit će izgled svakog balkona. Prekrit će nedostatke poput dotrajale garniture za sjedenje, izbljedjelih jastuka za sjedenje ili pak nedostatak detalja. Jer, pogled će nam uvijek biti prvo usmjeren na zelenilo i taj osjećaj će prevladavati tijekom boravka na njemu.

Cvijećem ćete jednostavno popraviti estetski dojam vašeg eksterijera te će u njemu biti ugodno boraviti. Ako imate trajnice koje su uspješno prezimile, ali su tegle izblijedjele ili popucale, razmislite o presađivanju u nove tegle. To će biti dobro za vaše biljke, a nove tegle bit će savršen mini makeover.

Ako nemate previše mjesta za tegle na tlu ili prozorskoj klupici, razmislite o teglama i žardinjerama koje ćete staviti na balkonsku ogradu. Bit će vidljivije izvana i uljepšavat će pogled na vašu kuću odnosno stan i balkon. Praktična i efektna ideja su i viseće tegle, koje ćete pričvrstiti za strop.

Foto: Bauhaus

Vodite računa o cvjetnim vrstama koje biste stavili. Izvrsni su puzavci koji će se presaviti i prekriti vašu ogradu listovima i cvjetnim laticama, a ako se odlučite za neku vrstu koja raste isključivo u visinu, dobit ćete zaklonjen pogled, ali i dodatnu dozu privatnosti.

U ovakve obične tegle, samo malo veće, možete saditi i povrće te primjerice jagode.

Foto: Bauhaus

MODERNE CVJETNE I POVRTNE GREDICE

Mali balkoni ili vrtovi ponekad su nam opravdanje da nemamo puno bilja ili što ne sadimo povrće. Osim žardinjera i tegli koje se pričvrste na samu ogradu, razmislite o praktičnoj opciji velike tegle ili primjerice visoke cvjetne gredice od drveta ili metala. Velika zapremina koju nudi visina posude olakšava uzgoj voća i povrća jer će ono imati dovoljno zemlje i prihrane za uspješan rast.

Ovo je izvrsna opcija kada sadimo cvjetne trajnice i grmove koji ne podnose velike hladnoće (lavanda), pa ih veća količina zemlje štiti od smrzavanja. Također, idealno je na ovakav način zasaditi povrtnjak na malo površine. U jednu gredicu možete zasaditi nekoliko vrsta koje će vam davati ploda mjesecima.

 

Foto: Bauhaus

Ovakav drveni ili metalni sanduk ne zauzima puno mjesta tako da ih možete imati nekoliko s različitim cvjetnim i povrtnim kulturama. Osim toga, zasađene kulture će biti zaštićenije od korova te uspješnije rasti jer, kako su nam otkrili u Bauhausu, gredica podiže tlo na ergonomsku radnu visinu a zahvaljujući višoj temperaturi tla omogućuje se brži rast uz veće prinose.

Gredice je usto vrlo jednostavno postaviti te su mobilne i možete im po potrebi mijenjati pozicije, a ako je u njemu povrće  – bit će vam uvijek nadohvat ruke. Također, poštedjet će vaša leđa od bolova uzrokovanih neispravnim položajem tijela.

Foto: Bauhaus

LJEPOTA PENJAČICA

Verzija sadnje cvijeća koja će vam definitivno uštedjeti prostor a uljepšati ulaz u dom, vrt ili pak zid balkona ili terase je rešetka koju ćete pričvrstiti na zid ili primjerice luk kojeg možete postaviti na različite pozicijie. Svakako su bolja opcija luk i mrežica od metala jer uspješnije odolijevaju vremenskim uvjetima te težini zasađenog zelenila pa će znatno duže trajati od drvene. Budući da će listovi i latice prekrivati mrežice i luk dobar dio godine, metal će gotovo biti slabo vidljiv.

 

Foto: Bauhaus

Ovakve mrežice i lukovi idealni su za ruže penjačice, ali i druge vrste koje se mogu na ovaj način širiti. Bitno je samo pratiti rast zelenila te ga vezati za potporanj. Ako se odlučite za luk, vrlo brzo ćete dobiti lijepi prolaz koji će obogatiti ulaz u kuću i vrt te unijeti dašak romantike u eksterijer, a mrežicom pored ulaznih vrata naglasiti dobrodošlicu u svoj dom. Također, mrežica je izvrsno rješenje kada je fasada oronula ili kada želite sakriti mrlje na njoj.

Foto: Bauhaus

ZA MALI MIRISNI VRT

Prva asocijacija na sadnju su nam cvijeće i povrće, dok su začini pomalo zapostavljeni, iako ne zauzimaju puno mjesta, korisni su za svakodnevno kuhanje te donose svježinu, prekrasne mirise i djeluju opuštajuće. Pored toga, začini djeluju i vrlo lijepo te donose estetsku notu eksterijeru. Stoga vam je upravo proljeće idealna prilika da zasadite svoj mini začinski vrt na prozorskoj dasci, žardinjeri ili tegli na balkonu ili pak u visokoj gredici.

Začine možete stalno koristiti, ali i sušiti te spremiti u teglice za zalihu u hladnim zimskim danima.

Ako ćete saditi više vrsta u jednu veću teglu ili visoku gredicu, ostavite im dovoljno mjesta za rast te ih često berite kako bi mogli rasti novi listovi kadulje, mente, bosiljka, vlasca…

Foto: Bauhaus

 


MALI, ALI MOĆAN SET ALATKI

Za sve aktivnosti potrebna vam je i kvalitetna, odgovarajuća zemlja koja će se obogatiti prihranom, dodacima poput vitamina i minerala za brži i bolji rast te – odgovarajući alat. U ponudi danas postoje mini setovi vrtnog alata koji je itekako učinkovit, stoga nema bojazni kako ćemo ga skladištiti u svome stanu. Dovoljno je imati kutiju ili košaru u kojoj će se nalaziti praktičan osnovni set – lopatice, grabljice, sadilice lukovica, škare, gleterica za uklanjanje korova, rukavice.

 

Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari