Potkrovlje sa stilom: zanimljive ideje za svaku prostoriju doma

Stanovi pod krovom imaju poseban šarm (sjetite se samo spavaćih soba), unatoč svojim ograničenjima. No, ako ćemo potkrovlja gledati samo iz perspektive što ne možemo postići uređenjem, onda nećemo moći vidjeti njegove prednosti.

 

Gledajući stanove u potrazi za novim domom, nevoljko razmišljamo o potkrovljima kao opciji, iako moramo priznati da su upravo ovi prostori ono što dugo pamtimo kada je uređenje interijera u pitanju. Naravno, ako su dobro i s ukusom uređeni. Ako nemate ideja i ne znate otkuda krenuti u osmišljavanju svoja četiri zida pod kosim krovom, mi vam nudimo inspiraciju. I to za svaku prostoriju doma!

 

KUHINJA

Foto: Decoist

 

Osmišljavanje kuhinje jedan je od težih zadataka u ovakvom prostoru. Dizajneri obično preporučuju kuhinju po mjeri kako bi se maksimalno iskoristio prostor i napravili viseći elementi koji će se prilagoditi kosinama. Kosina ovdje traži i kreativnost i domišljatost, stoga, posvetite svojoj kuhinji vremena.

 

Foto: Decoist

 

Ako imate dovoljno mjesta i ne morate iskoristiti zidove za skladištenje, dobra opcija je kuhinja bez gornjih elemenata, ili s jednim do dva ormarića. Dobra opcija su i police. Ovako se u prostoru sprječava zagušenost i dobiva prostornost i prozračnost. Ako želite istaknuti taj zid, obojajte ga u neku upečatljivu boju.

 

Foto: Decoist

 

DNEVNI BORAVAK

Foto: Decoist

 

Kutci s najnižom kosinom u dnevnim boravcima neka budu iskorišteni za police, stoliće, ormariće i tv komode, a sjedeća garnitura također se može naći tamo. No, pritom morate voditi računa da se možete nesmetano ustajati i sjedati te stajati pored garniture.  Ako imate mjesta, bilo bi idealno da garnituru pomaknete u središte prostorije.

 

Foto: Decoist

 

Kada je namještaj u pitanju, najbolja opcija je onaj rađen po mjeri, kao i manji komadi namještaja. Glomazni komadi, naglašenog dizajna zagušit će prostor. Također, koristite svijetlije boje koje neće opteretiti ovu prostoriju te maksimalno dajte prednost prirodnom svjetlu, ne blokirajući ga gustim i tamnim zavjesama.

 

Foto: Sfgirl by bay

 

SPAVAĆA SOBA

Foto: Freshome

 

U spavaonicama je prostor najveće kosine najbolje iskoristiti osim za police i ormariće, i za krevet. Uzglavlje neka bude uza zid.

Spavaće sobe trebaju nuditi intimu, toplinu i skrovitost, a to se, između ostaloga postiže i prirodnim materijalima te tamnim bojama. Baza odnosno zidovi mogu biti bijeli ili neke svjetlije nijanse, ali su tamniji tonovi dopušteni na detaljima poput polica, noćnih ormarića, prekrivača, ukrasni jastuka i posteljine.

 

Foto: Apartment Therapy

 

Možete se igrati bojama u prostoru cijelog potkrovlja, no bijela boja bi ipak trebala dominirati ako su svi prozori u stanu krovni. Također, razmislite i o pastelnim tonovima, oni su uz bazu bijele i bež izvrstan odabir za potkrovlja, kao i svjetlo drvo. Tako će ući više svjetla u prostor.

 

Foto: Darko Mihalić

KUPAONICA

Foto: Decoist

 

Kupaonice u potkrovljima znaju biti naročito atraktivne i glavni adut u nekom interijeru. No, da bi se to postiglo, potrebno je sve pomno isplanirati jer se svi elementi osim primjerice košare za rublje ili perilice, ugrađuju fiksno. Mnogi vole tuš kabine, no za njih je ponekad zbog kosine teško naći mjesto u prostoriji, pa kada često bude bolja opcija. No, ako smjestite kadu ispod krovnog prozora, to može biti posebna priča prepuna dobre atmosfere – dok se odmarate u bogatoj kupki imate i savršen pogled, a istovremeno ste sakriveni od pogleda

 

Foto: Decoist

 

I za kupaonicu birajte svjetlije nijanse, no možete se poigrati i tamnijim i upečatljivijim bojama kao i uzorcima, ali neka oni budu doista samo akcenti.

 

Foto: Apartment Therapy

 

Komentari