Radijatori – kako ih uklopiti u interijer

Iako najčešće nisu pretjerano atraktivan element interijera, svakako su, složit ćete se – nezaobilazni.

U stanovima inspiriranim eklektikom ili kombinacijom više različitih stilova, valja dobro pripaziti na ravnotežu “starog i novog”. Zato se prije eksperimentiranja novim radijatorima svakako konzultirajte sa stručnom osobom. Za moderne prostore idealna je nova generacija radijatora. U minimalistički uređeni interijer odlično će se uklopiti radijator interesantnog oblika i neobične boje, a može biti istaknut u prostoru poput kakve moderne umjetničke slike.

Foto: Željko Rukavina

Ipak, mnogo je češća odluka vizualno prikrivanje radijatora.

Skrivanje starih radijatora

Pogled na starije, oštećene ili tipizirane radijatore ‘standardnog’ dizajna, može uvelike utjecati na opći estetski dojam određene prostorije . Osim estetskog dijela, činjenica je da ‘standardni’ radijatori zauzimaju i dio zida na kojeg su postavljeni, čime se može izgubiti i puna iskoristivost tog dijela prostora.

Foto: Darko Mihalić

Varijante ‘ormarić-obloga’

Kako bi se ‘pomirila’ estetika i funkcionalnost, danas se sve više u unutarnje uređenje vraćaju tzv. radijatorske obloge, koje se mogu naći u različitim materijalima, bojama i oblicima. Kao sve popularnija obloga, koriste se tzv. ‘ormarić-obloge’ – uži elementi u obliku ormarića postavljeni ispred radijatora, čija je prednja strana  perforirana zbog nesmetanog strujanja toplog zraka u prostoriju. Ovakva vrsta obloge vrlo je praktična jer se u nju mogu, baš kao i u klasične ormariće, pohranjivati stvari – ali samo pod uvjetom da su otporne na toplinu.

Još jedna prednost ovakve obloge je u tome što pruža i punu iskoristivost gornje površine za dodatno odlaganje stvari. Valja naglasiti da se perforacije na frontama mogu naručiti u čitavom nizu dezena – od rozeta i motiva dijamanta, do riblje kosti i različitih geometrijskih oblika. Ovakvo rješenje posebno savjetujem za manje stanove (čime se rješava problem nedostatka dodatnog prostora za odlaganje stvari), kao i za sve prostore uređene u bilo kojoj varijanti klasičnog stila. Kako se gotovo u pravilu rade po mjeri, pruža se i velika mogućnost izbora boja i oblika ne samo perforacija na frontama, već i samih ormarića – od najjednostavnijih ravnih linija do onih u zaobljenim varijantama karakterističnim za klasiku.

Jedna od varijanti sličnih ‘ormarić-oblogama’ su i radijatorske maske koje oblikom podsjećaju na ormarić (ali nemaju tu funkciju). Takve radijatorske maske se najčešće postavljaju na radijatore smještene ispod prozora (mogu i kao produžetak prozorske daske), s perforiranim frontama.

Foto: Darko Mihalić

U svim varijantama skrivanja radijatora treba pripaziti da se ne smanji njihova učinkovitost zagrijavanja prostora, te se i ovdje savjetuje prethodna konzultacija sa stručnjacima.

‘Obloge – klupice’

Oko nižih radijatora se mogu postaviti i čvrsti drveni okviri te se na taj način može dobiti i dodatni prostor za sjedenje – na gornju plohu se mogu staviti dekorativni jastučići ili se može dati tapecirati njezina čitava dužina (materijal i dezeni neka bude usklađeni sa stilom ostatka prostora). Ovakvi okviri mogu (ali i ne moraju!) imati fronte.

Za prostore uređene u mediteranskom stilu predlažem da se razmotri mogućnost prekrivanja gornje plohe mozaik pločicama (na ovakve okvire nije potrebno postavljati fronte, već samo vodite računa da radijator bude u jednoj od boja koje se nalaze na mozaiku).

‘Obloge – klupice’ će dobro izgledati na radijatorima u sobama, hodnicima i podestima stubišta.

Alternativna rješenja za hrabre

Ako se u dijelu prostorije nalazi jedan veći radijator, njega se može sakriti i na način da se oko njega napravi ‘lažni’ otvoreni kamin od drva ili knaufa (oblik maske prati oblik klasičnih otvorenih kamina). Za one kreativnije i hrabrije, predlažemo da razmotre varijantu da se oko radijatora na zid naslika kamin – za ovo rješenje svakako savjetujemo da se koriste usluge profesionalaca!

Komentari