SVEMOĆNE PREGRADE: put do životnog prostora koji će biti u potpunosti po vašoj mjeri

Potreba za dodatnom ili više funkcija unutar jedne prostorije vrlo efikasno i s dugim rokom trajanja rješava se pregradnim zidovima od suhomontažnih odnosno gipsanih ploča, poznatijih kao knauf. U suradnji s Mc Plusom donosimo vam ideje koje će vas inspirirati kako pregradama unijeti promjene u svoj životni prostor

 

 

 

Izmjene koje bismo često željeli unijeti u svoj prostor nisu samo obnova namještaja, podova ili zidova ili pak unošenje novog stila. Nerijetko se promjenom želi napraviti neka preinaka u rasporedu doma, podijeliti prostorija ili unutar postojeće unijeti nova namjena.

Tražite li rješenje koje će fizički odijeliti prostor, a biti dugotrajno i služiti vam desetcima godina, uz povremeno obnavljanje bojom ili nekom drugom oblogom, najbolja opcija je svakako suhomontažna izvedba. Suha gradnja od gipsanih ploča za koje se uvriježio naziv knauf (ime jednog od proizvođača) vrlo je brza i povoljna opcija, jednostavna za montažu, neće stvoriti nered kao opeka, nećete ju morati žbukati nakon postavljanja te nećete morati dugo čekati na sušenje kako biste nastavili s finiširanjem bojom ili tapetama.

Također, od ovakve pregrade moguće je izvesti različite oblike zidova koji će k tome biti i dobra zvučna izolacija, a ako je potrebno, može imati svojstva protupožarne i toplinske izolacije. Mc Plus u svojoj ponudi ima više vrsta gips-kartonskih ploča koje ćete birati s obzirom na svoje potrebe te kompletnu opremu za njihovo postavljanje.

Pogledajte u nastavku kako gipsanim pločama možete riješiti potrebe za funkcionalnijim domom!

 


DNEVNI BORAVAK

Dnevni boravak treba biti prostran jer u ovoj sobi provodimo većinu slobodnog vremena. Stoga na ovaj dio doma otpada i najveći dio kvadrature pa se u potrebi za dodatnim sadržajima ili dodatnom prostorijom u tome prije svega nastoji iskoristiti boravak.

 

Foto: Homebook

Dnevni prostor idealno je mjesto u koji možemo ugurati radni kutak i pritom je dobro, radi privatnosti, podići zid ili gipsani poluzid. Tako se stječe privatnost u novonastalom dijelu prostorije, ali i prostorija se vizualno odjeljuje, u što se možete uvjeriti na primjeru blagovaonice na donjoj fotografiji.

Ona je dio koji povezuje kuhinju i boravak, ali je i donekle odijeljena, čime se stvorila i privatnost u radnom kutku dnevnog boravka.

Foto: Apartment Therapy

Kod stvaranja prostorije unutar postojeće, postoji opravdana bojazan da bi zidovi od suhe gradnje mogli zagušiti prostor kako novonastalog prostora, tako i njegova ostatka te smanjiti dotok prirodne svjetlosti.

Problem se vrlo jednostavno, ali i estetski efektno može riješiti kombinacijom poluzida i staklene plohe. Ako staklenu plohu napravite s drvenim ili aluminijskim profilima, podići ćete dodatno prostor. Kako to izgleda, možete se uvjeriti na primjeru boravka unutar kojeg je smeđtena spavaća soba. Stakleni dio naručen je kod staklara, a donji dio je zid od gipsanokartonske ploče koju možete nabaviti u Mc Plusu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivana Niskota

 


KUHINJA

Novogradnja vrlo često, kako bi uštedjela na kvadratima i bila posve funkcionalna, povezuje ulazni prostor s dnevnom zonom otvorenog koncepta. I pritom se, kako bi uštedjela na dragocjenom prostoru i ipak ga djelomično odijelila, služi knauf pregradama.

Ovo je dobro rješenje i kada renovirate dom i želite ga učiniti funkcionalnijim i svjetlijim. Bočne kuhinjske zidove, ako su otvoreni prema prostoru, uvijek je pametno ‘ograničiti’ gipsanim zidovima – tako izdvajate kuhinju da više dođe do izražaja, ali ju i štitite od mehaničkih oštećenja s bočne strane, naročito ako je pored nje prolaz koji je, kao u slučaju ove kuhinje, frekventan.

Foto: FOTOMOHITO

Gipsanim zidom ili poluzidom možete odijeliti kuhinju od dnevnog boravka ili blagovaonice. U slučaju skučene kvadrature dnevne zone, takva pregrada od suhe gradnje, spojena s radnom pločom, može postati kutak za objed.

Foto: El Mueble

SPAVAĆA SOBA

Garderobni prostor u domu san je mnogih. No, zasebnu prostoriju koja bi imala tu ulogu rijetko si možemo priuštiti. Dizajneri su našli originalno rješenje i smjestili je unutar spavaće sobe, ali u odvojenom prostoru. Plohom od suhe gradnje iza kreveta odvojili su prostor za garderobne ormare odnosno vješalice i police, a slobodne bočne strane omogućuju nesmetan prolaz i cirkulaciju zraka.

Ovako vam je sve nadohvat ruke, a ipak je u središtu, kako bi i trebalo biti, ležaj za odmor i opuštanje. Krevet, pored toga, ima vrlo atraktivno uzglavlje, naročito ako ga obojite u boju različitu od ostatka zidova, obložite tapetom ili tapecirate tkaninom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

DJEČJA SOBA

Kako rastu, potrebe djece za vlastitim prostorom, koji će biti samo njihov, sve je veća. Tako djeca provode sve više vremena u svojim spavaćim sobama, no problem nastaje kada prostoriju koristi dvoje ili više djece.

Foto: Better Homes And Gardens

Gipsanim knauf zidom možete riješiti taj problem tako što ćete odvojiti ležaje ili primjerice radne stolove, kako bi djeca imala potrebnu privatnost. Kako bi bio atraktivniji i u skladu s novim trendovima u interijeru, zid od knaufa možete obložiti drvenim panelima ili tapeciranjem nekom zanimljivom tkaninom.

Foto: Small Design Ideas

KUPAONICA

Tuš kabina postala je standard u kupaonicama i jedna od varijanti kako ju možete osmisliti su i tanki zidovi do gipsanih ploča obloženih keramikom. Ovakva pregrada je znatno praktičnija za održavanje od staklene, a i kvalitetnije odjeljuje prostor tuširanja od ostatka kupaonice.

3D vizualizacija: Anastasja Stručkova i Denis Krasikov

Kako biste prostor učinili još praktičnijim, on u cijelosti može biti od knaufa – umjesto prednje staklene plohe možete staviti poluzid od suhe gradnje i obložiti ga keramikom, mikrocementom ili nekim drugim nepropusnim materijalom. Bitno je samo osigurati dovoljno mjesta za prolaz.

Na ovakav način možete stvoriti i zaseban dio u koji ćete smjestiti perilicu i sušilicu rublja.

Foto: El Mueble

HODNIK

Perilica rublja sve manje se nalazi u kupaonici. Vlasnici vole uživati u svojoj kupaonici i pretvoriti je u ugodnu i opuštajuću prostoriju sa spa atmosferom, tako da im perilica, kao i sušilica, samo kvare dojam. A ponekad je teško pronaći i mjesto za ova dva uređaja bez kojih je nezamislivo suvremeno stanovanje.

Obično se perilica i sušilica presele u kuhinju, lođu ili primjerice u hodnik. Problem estetike rješava se upravo zidom od knaufa u čiju nišu se smjeste aparati, a dodatno ih možete sakriti frontama od nekog pločastog materijala.

Ovakvim zidom možete oblikovati i unutarnje otvorene police u hodniku za odlaganje sitnica.

Foto: Designer Appliances blog

Odlučite li se za dodavanje pregradnih zidova u bilo koju prostoriju svoga doma, krenite od planiranja u koje svakako spada i nabavka materijala. Mc Plus u svojoj ponudi ima sav građevinski materijal za dom, uključujući i onaj za pregradne zidove – od gipsanih ploča, preko profila i vijaka pa sve do glet mase, ljepila, mineralne vune za toplinsku izolaciju, boje i keramike kojom ćete dekorirati novonastale zidove.


PROMO

 

Komentari