Krevet je najjači funkcionalni i stilski adut u sobi: evo što sve trebate znati prilikom njegova odabira

Osnovni element svake spavaće sobe je naravno – krevet. Dobrom inspiracijom i pomnim planiranjem on može zadovoljiti ne samo funkciju dobrog sna i odmora nego biti i glavni stilski adut u vašoj sobi

 

 

 

Krevet je osnovni element svake spavaće sobe. Bez njega ne bi bila ispunjena osnovna namjena ove prostorije – spavanje i opuštanje. Tek nakon kreveta dolaze ostali elementi po važnosti – ormar, noćni ormarić, tepih, komoda, rasvjeta… Stoga bi svako uređenje moralo krenuti upravo od ležaja.

Kakav ležaj odgovara vašoj spavaćoj sobi te na što sve morate obratiti pažnju prilikom odabira, saznajte u nastavku. Inspirirajte se i krevetima koje je izradila tvrtka Modul. Neki od njih napravljeni su za projekte studija Mirjane Mikulec te smo vrlo često primali vaše upite – gdje se mogu nabaviti i tko ih je kreirao.

Riječ je o tvrtki iz Darde pored Osijeka, koja već godinama proizvodi kvalitetan tapecirani namještaj – sjedeće garniture, stolice, klupe, taburee, krevete od vrhunskih materijala i dizajna koji prati trendove, ali je i bezvremenski.

 


BALANS FUNKCIONALNOSTI I ESTETIKE

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Almmir Fakić

Soba u kojoj završavamo i započinjemo svoj dan i u kojoj provedemo otprilike trećinu svoga života treba imati krevet koji će zadovoljiti sve funkcije. S Modulovim krevetima imat ćete maksimalnu funkcionalnost, ali i stil koji će vašu spavaonicu učiniti savršenim mjestom za odmor, koje odiše opuštenom atmosferom i visokom dozom estetike. Upravo je to ono što prije svega trebate znati kada odabirete novi ležaj.

Ne bazirajte svoj odabir isključivo na funkcionalnosti – dobrom madracu, podnicama, dovoljnoj dužini ili širni ili pak udobnosti, nego uvijek pazite na njegov dizajn te kako će se svojim izgledom uklopiti u vašu viziju spavaće sobe.

Krevet može biti od posve drugog materijala nego ormari ili komoda, kao i u drugim nijansama. Tako će više doći do izražaja njegov dizajn.


IDEALNE DIMENZIJE KREVETA

Foto: Modul

Funkcionalnost uključuje i potrebne dimenzije, zato je prije svega dobro krenuti od njih. Donosimo vam u nastavku sve dimenzije koje je potrebno imati na umu.

Prazna prostorija djeluje znatno veća nego što ustvari jest i tek kada stavite u nju sav namještaj ta prostranost se naglo izgubi. Zato je potrebno zamisliti kako će to izgledati u stvarnosti, kada namještaj stigne i bude postavljen na svoje pozicije. Savjet dizajnera je da birate što veću dimenziju kreveta jer vjerojatno želite dobar san, komociju i ugodnost. A skučeni kreveti to ne mogu pružiti. Minimalne dimenzije bračnog kreveta su 140×200, a onog za jednu osobu 90×200. No, ako želite maksimalan odmor, odlučite se za veći krevet, bez obzira koristi li ga samo jedna ili dvije osobe.

U svakom slučaju, ne uzimajte krevete koji su uži od 80 cm te kraći od 200 cm.

Također, imajte u vidu da nisu svi kreveti iste visine – oni niži obično su oko 30 cm visoki, a oni standardni oko 45 do 50 cm. Ova druga opcija je svakako bolja jer je praktičnija za ustajanje i sjedenje na krevetu.

 


OSTAVITE SLOBODAN PRISTUP KREVETU

 

MODELI KREVETA LINEA, ARES, DOMINO i VIRGO  / Foto: Modul

 

Ljepilom u traci iscrtajte dimenzije kreveta, kako biste vidjeli koliko će mjesta zauzeti i koju dimenziju si možete priuštiti s obzirom na ostale elemente u sobi, prije svega ormar.

Naime, ne zaboravite da soba treba biti lako prohodna i da su dimenzije kreveta računaju po madracu, na koji minimalno treba dodati od šest do 10 cm – toliko obično zauzima njegov okvir. Prolaz između kreveta i zida mora biti širok minimalno 60 cm. Ako je u pitanju razmak između kreveta i ormara onda bi razmak trebao biti minimalno 80 cm, ako želite nesmetano proći kada su vrata otvorena. Ako nemate toliko prostora dobro je odabrati opciju ormara s kliznim vratima.

Ako vam kvadratura dopušta, a volite malo ekskluzivnije modele, okvir kreveta može biti i širi. Tako ćete unijeti i eleganciju u spavaonicu. Želite li se malo poigrati i imati drugačiji koncept, a kvadratura vam to dopušta – stavite krevet u središte sobe ili ga pomaknite od zida. Naravno, za to je potrebno imati malo veću spavaonicu.


ZAŠTO JE DOBRO IMATI UZGLAVLJE

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dizajneri preporučuju da birate modele kreveta s uzglavljem jer krevet tako djeluje vrlo atraktivno a usto je praktično – imate naslon kada gledate tv ili čitate u krevetu. Tapecirano uzglavlje je svakako bolja opcija od drvenog jer je znatno udobnije, te donosi dozu luksuza i atmosferu hotelskih soba. U takvom krevetu jednostavno se, tvrde dizajneri, osjećate posebnije.

Što se tiče visine uzglavlja, tu danas nema pravila – noviji trendovi donijeli su visinu sve do stropa. Ali, bilo bi dobro da visina uzglavlja nije ispod 50 cm, kako bi služio svrsi naslona.

 


PROMO

Komentari