UREĐENJE MALE KUHINJE: 7 zlatnih pravila kojih se trebate pridržavati

Uređenje male kuhinje nije lak zadatak – u skromnu površinu potrebno je staviti nekoliko nužnih elemenata te ih rasporediti tako da sve bude funkcionalno. Donosimo sedam zlatnih savjeta kojima ćete to postići

 

 


1. MINIMUM BOJA

Za male kuhinje se preporučuju sve varijante bijele boje, kao i ostali svijetli tonovi (svijetlo sivi, svijetlo roza ili ostale pastelne boje). Jednobojne kuhinje su najbolje rješenje, kako šarenilo ne bi dodatno vizualno smanjilo prostor. Možete eventualno miješati dvije boje ili još bolje boju i uzorak. Iz tog razloga dizajneri ne preporučuju niti otvorene zidne police, već uvijek zatvorene kuhinjske fronte.

 

Foto: Varvara Česnokova

2. MASIVAN NAMJEŠTAJ

Što jednostavniji dizajn, ravnih linija i ploha te bez puno detalja – to bolje za malu kuhinju. Izbjegavajte masivni namještaj od punog drveta, ukrašene fronte s ukladama kao i dorađene rubove.

Foto: Suithouse Studio

3. ORMARIĆI I RADNA PLOHA

Umjesto širokih ormarića s dvoja vrata bolja su opcija uski ormarići s više vrata, što će stvoriti dojam da je prostor dovoljno velik za više ormarića, čime ga se vizualno povećava. Kao dodatna radna ploha dobro će poslužiti izvlačna ploha smještena u donji kuhinjski element.

Foto: Julija Kamanina

 

Foto: NEW INTERIOR

 


4. APARATI OD INOXA I VISOKI SJAJ

Pozdravlja se i upotreba aparata od sjajnog inoxa, kao i ogledala na gornjim frontama kuhinjskih elemenata. Umjesto širih, dizajneri predlažu  više užih fronti donjih i gornjih elemenata. Za unošenje osjećaja čistoće, ali i dinamičnosti razmislite o namještaju visokog sjaja.

Foto: Katja Alagich

 


5. SUDOPER I NAPA

Za manje kuhinje bolje je izabrati sudoper s jednim okruglim ili četvrtastim koritom. Umjesto viseće nape bolja opcija je izvlačna napa skrivena u gornji element.

Foto: Lizzie Orme

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 


6. RUČKICE, PLOČICE

Ručkice elemenata bi trebale biti manje i što je moguće jednostavnijih linija. Savjetuju se i jednobojni zidovi i podovi, a zidne pločice bi trebale biti velikih dimenzija – naročito to vrijedi za podne pločice. Zidne mogu biti i mozaik, a alternativno, između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata dobro će doći i mutno staklo te panel u boji ili uzorku drveta, mramora ili terazza.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI/ FOTO: IVAN ČREPIĆ

7. RASVJETA

Rasvjetu je dobro ugraditi u stropove (halogene lampice) i donji dio kuhinjskih elemenata, a preporučuje se izbjegavanje duljih visećih rasvjetnih tijela.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SAŠA LISJAK

 

Komentari