Naučite maksimalno iskoristiti svaki kutak svoje kuhinje u obliku slova L

Kuhinja ovoga oblika vrlo je česta u našim domovima jer dobro funkcionira u zatvorenim i otvorenim prostorima. Pored toga, ovakao koncipirana kuhinja ima još niz prednosti. Saznajte koje su to i kako ih najbolje iskoristiti

 

Vjerojatno nikada niste ni razmišljali kakav vaša kuhinja ima oblik i možda ne biste znali odgovoriti, osim opisno, kada bi vam netko uputio takvo pitanje. A stvar je vrlo jednostavna i može stati u riječ-dvije. Dizajneri i arhitekti ih prema tlocrtnom rasporedu kuhinjskih elemenata dijele na linijsku (elementi smješteni duž jednog zida), duplu linijsku (elementi duž dva paralelna zida), U oblika (elementi zauzimaju tri plohe zida) te L oblika (elementi smješteni uz dvije plohe zida).

 

Foto: Incredabull.org

 

VOLE IH OTVORENI I ZATVORENI PROSTORI

Ova posljednja, u obliku slova L, vrlo je česta u našem životnom prostoru, bez obzira na broj kvadrata i nalazi li se zasebnoj sobi ili kao dio dnevne zone. To je ujedno i najveća prednost ovako koncipirane kuhinje. Nekoć su mali stanovi imali kuhinje u ovom obliku i bile su osmišljene kao dio zatvorenog prostora, a i danas im popularnost ne jenjava i dio su otvorenih prostora, povezanih s blagovanjem i(li) dnevnim boravkom.

 

Foto: El Mueble

 

PRILAGODLJIVA MODERNOM KONCEPTU

Današnje kuhinje vole imati umjesto radne plohe ili pak dijela za ručavanje kuhinjski otok. Upravo kod ovakvog tipa kuhinje u L obliku često se na sredini nalazi šank, dok su na jednoj plohi zida visoki elementi do stropa. To je naročito praktično u malim kuhinjama jer otok omogućava lakše kretanje i dobiva se dojam veće prostornosti.

 

Foto: Impressive Interior Design

FUNKCIONALNA, PRAKTIČNA I PROTOČNA

L kuhinju karakterizira i maksimalna praktičnost i funkcionalnost, baš kao i jednostavno kretanje, bez puno zapreka. Dobrim planiranjem, u kutnoj kuhinji, kako je još zovu, moguće je ključne elemente – sudoper, kuhalo i hladnjak imati nadohvat ruke kao i veliki prostor ostavljen za radnu površinu. Dakle, pristup elementima je lak, što je iznimno bitno u kuhinji.

 

Foto: El Mueble

 

KONCEPT UREĐENJA

Minimalna kvadratura. Ovakva kuhinja, preporučuju arhitekti i dizajneri, iako može biti i u skučenom prostoru, najbolje funkcionira u onima iznad 10 četvornih metara. Ovo naročito vrijedi za zatvorene prostore.

Povezivanje s dnevnom zonom. Ako imate malu kuhinju L oblika dobro ju je, radi veće prostornosti i prohodnosti povezati s blagovanjem i dnevnim boravkom. Tako ćete imati priliku za nabavku većeg kuhinjskog otoka i stola za ručavanje.

Ventilacija. U tom slučaju, da odaberete L kuhinju, imajte u vidu da otvoreni tip L kuhinje zahtijeva dobru prirodnu i umjetnu ventilaciju kako se ne bi zadržavali neugodni mirisi u ostatku stana

 

Foto: El Mueble

 

Iskoristivost ugla. Stručnjaci savjetuju i da se pozornost prilikom planiranja L kuhinje obrati na elemente u kutu kako bi se taj dio što bolje iskoristio. Naime, u ovim kuhinjama čest je problem iskoristivosti ugla (idealno za skrivanje električnih kablova ili pohranu stvari koje se ne koriste svaki dan), kao i obično veća udaljenost hladnjaka, što povećava površinu radnog trokuta. Za uglove koristite izvlačne elemente ili napravit kutni ormar.

Mala L kuhinja Prostor u maloj kuhinji L oblika nemojte zatrpavati brojnim detaljima i nekim nepotrebnim dodacima. Isto tako, bilo bi poželjno da izbjegavate velike bočice i kutije za kuhinjske začine te njih, kao i kuhinjski pribor ne stavlja na zid, već na primjerice stalke koji se mogu okretati ili jednostavno – u ormarić.

Komentari