Volite žarke boje u interijeru? Evo kako ih koristiti

Poznato je da boje utječu i na raspoloženje – žarke boje nose pozitivnu energiju i šire ugođaj topline, povjerenja i vitalnosti. Također, stvaraju “mladenački” izgled prostora u kojem se uvijek, bez obzira na godišnja doba, ugodno osjećate.

 

Suprotno uvriježenom mišljenju da su se žarke boje u interijeru pojavile tek u 20. stoljeću, uporaba ovakvog kolorita poznata je još od antike, a naročito je bila popularna u viktorijansko doba. Ovakve boje dobro izgledaju kako u klasičnim, tako i u ultra modernim stanovima, a posebno su dobrodošle u tzv. frekventnim prostorijama – hodnicima, stubištima, kuhinjama i blagovaonicama.

 

Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Dizajn: Elizabeth Metcalfe

Govoreći o žarkim bojama, ovdje ćemo prije svega podrazumijevati žarko crvenu, ružičastu, oker žutu i jarku narančastu te neke svjetlije nijanse zelene kao što je boja limete. Ove se boje lijepo kombiniraju s plavom, a zahvalne su i u kombinaciji sa svim ostalim toplim bojama i neutralnom paletom.

 

Babars.us

 

Pravi omjer

Ako želite prostor urediti u tri žarke boje, predlažemo omjer 60:30:10. Ako je prostor uređen kombiniranjem žarkih boja, predlažemo da strop bude u nekoj od nijansi bijele, kao i uporaba jednostavnoga tamnog ili svijetlog drvenog ili željeznog namještaja.

Žarke kombinacije će dobro izgledati u tinejdžerskim sobama, hodnicima, studentskim stanovima, a sa sobom neminovno nose osjećaj optimizma, topline i razigranosti. Kako je riječ o intenzivnoj boji, razmislite hoćete li istu žarku boju staviti na sve zidove, ili samo na jedan ili dva. Ukoliko stavljate na sva četiri zida žarku boju, neka onda ostatak interijera bude u nježnijim nijansama iste i bijele ili boje prirodnoga svijetlog drva.

 

Eric Striffler Photography
Eric Striffler Photography

Za razbijanje jednoličnosti i kao zanimljiv dodatak, strop i niše prozora neka budu u bijeloj boji, ili pak nježnijoj sivoj nijansi. Ako se pak odlučite za kombiniranje dviju žarkih boja, uvijek pazite da prostor ima dovoljno prirodnoga svjetla kako se ne bi „ugušio“ bojom. U prostorima gdje su zidovi obojeni u dvije ili više žarkih boja poželjno je staviti što jednostavniji, tamni ili svijetli namještaj te jednobojne dekorativne elemente.

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

Dulux

 

Prugice u žarkim bojama

Vrlo lijepo na zidu izgledaju i kombinacije dviju žarkih boja u vidu vertikalnih ili horizontalnih pruga – ipak, za ovu varijantu preporučujemo samo jedan ili dva zida, osim kad je riječ o npr. kombinaciji drvenih panela postavljenih do sredine visine zida. Varijanta prugica u žarkim bojama vrlo će lijepo izgledati u kuhinjama, ali i kupaonicama.

 

Foto: Buildhouse Biz

 

U kuhinjama stavite žarke boje na zid iza elemenata ako su oni u nekoj neutralnoj boji. Alternativno, ako su primjerice elementi u žarko crvenoj boji, zid može biti narančast, ali tada u jednoj od tih boja obojite najviše jedan, optimalno, suprotan zid.

Ako u stanu imate prostorije uređene u različitim shemama boja pazite da postoje prijelazni elementi u slučaju da su ti prostori otvoreni jedan prema drugome, a ako imate osnovnu žarku boju u jednoj prostoriji za postizanje osjećaja cjeline, protegnite tu boju po cijelom stanu s različitim detaljima.

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz
Komentari