Što je kuhinja bez detalja? Naša kolumnistica Ingrid ima doista efektne i jednostavne ideje

Mnogi ne vole detalje u kuhinji jer ih smatraju skupljačima prašine. No, naša kolumnistica, blogerica Ingrid Jančec (@myprettymess) na njih ne gleda tako. Kako bi vas uvjerila da su detalji ‘must have’ u kuhinji, složila je nekoliko ideja!

 


Često su kuhinje zanemarene po pitanju detalja i dekoracija. Mislimo da je dovoljno da je održavamo čistom i urednom bez nepotrebnih kako nerijetko čujem “skupljača prašine”. I to je u redu s praktične strane, no razlika između gornje i donje kuhinje je samo u jednoj polici s detaljima, kuhinjskim priborom ili posuđem i ponekom dekoracijom.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Priroda kao najveća inspiracija

Ono što mene najčešće potakne na promjenu je cvijeće, sezonsko voće i povrće i priroda uopće. Drveni detalji nezaobilazni su i daju toplinu jer je cijela kuhinja crna, čak i radna ploča.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Prošli tjedan prošetala sam vrtom, nabrala jabuke i kruške i iskoristila ih da opet promijenim detalje i dekoracije na polici.

FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS

Jučer sam od roditelja dobila suncokrete i naravno da su me inspirirali na novu promjenu. Volim boju suncokreta i asocira me na kraj ljeta kada dolaze na red meni najljepše dekoracije; one jesenske. Ustvari svaka promjena dođe spontano i u tom trenutku čini mi se kao najbolja.

FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS

Estetika ili funkcionalnost?

Kada dekoriram uvijek u mislima imam i naše navike. Tako osim dekorativnih predmeta, vaza, cvijeća i slično na njoj se nalaze ili tanjuri koje koristimo za doručak ili šalice s kojih volim popiti jutarnju kavu, čaše i pribor. Na taj način njezina svrha nije samo estetska već postaje i funkcionalna.

FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS

Kontrast minimalizma i police

Kontrast između minimalističkog stila kuhinje i bogate otvorene police je nešto što mi trenutno odgovara iako se iste u takve kuhinje rijetko stavljaju. Ne mislim i ne vidim je na način da skuplja prašinu i da treba puno vremena za održavanje. Samo nekoliko minuta mi je dovoljno da je ispraznim, pobrišem i ponovo napunim.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Trošak police i nosača

Materijal police je medijapan, visoki sjaj u imitaciji mramora iz Elgrada i njegova cijena je bila 450 kn. Nosače sam kupila u Bauhausu, radi se o L nosaču kojem je cijena dvadesetak kuna. Na polici od 1,4m stavila sam ih 3 komada, dok na onoj od 0,5m 2 nosača.

 

FOTO: @MYPRETTYMESS

 


Kuhinjska biljka

Posljednjih osam mjeseci kuhinjom dominira Ficus elastica kojeg mi je žao seliti na druga mjesta u domu te kada to činim nikada nije na duži period iz razloga jer naočigled napreduje upravo ovdje kod kuhinjskog prozora. Bez njega mi je nekako prazno jer volim cvijeće, kako u svakoj prostoriji u domu tako i u kuhinji.

Najčešće mu mjesto na kratko “ukrade” neka druga biljka ili vaza rezanog cvijeća. Upravo iz tog razloga smatram je, barem u našem domu, kuhinjskom biljkom i veselim se gledati je kako iz mjeseca u mjesec postaje bogatija za minimalno 3-4 nova lista.

FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS

Polica bez mana

U početku mi je bila namjera osvrnuti se i na eventualne mane otvorenih kuhinjskih polica. Razmišljala sam koji bi mogli biti nedostaci osim prašine, za koju sam već objasnila da je ne smatram problemom jer policu održavam zajedno s kuhinjom svakodnevno.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Zaključit ću da nisam najbolji primjer za nabrajanje mana s obzirom da smo polica i ja još u fazi zaljubljenosti za koju nekako mislim da će još dugo potrajati. A svi znamo što dolazi nakon zaljubljenosti – ljubav!

 

FOTO: @MYPRETTYMESS

Komentari