Prostor oko prozora pruža mnoštvo mogućnosti. Pogledajte naše prijedloge!

Premda se to na prvu tako ne čini, široka prozorska daska i općenito prostor oko prozora pruža brojne mogućnosti, kako praktične tako i dekorativne. Pogledajte kako to izgleda na nekim primjerima!

 


Prostor oko prozora u većini je interijera slabo iskorišten. ‘Vrhunac’ je prozorska daska na koju stavimo teglu s cvijećem ili začinima te eventualno neku dekoraciju. Već i ovi elementi čine prostor prozora znatno ljepšim i mogu ga podići, no postoji još bezbroj načina koji će vam, osim estetske, dati i novi praktični sadržaj u domu. A dodatni sadržaji ne samo da će obogatiti interijer, nego i biti izvrsno rješenje kada nam nedostaje kvadrata.

Pored toga, tako ćete još više istaknuti pogled kroz prozor. Nadahnite se našim idejama!

Foto: Evgenij Kulibaba / Architectural Digest Russia

KUTAK ZA ČITANJE

Što je više mjesta oko prozora, to su i veće mogućnosti. Široka prozorska daska može biti mjesto za odlaganje knjiga, više tegli bilja i začina, skulpture, lampe, vaz sa svježim cvijećem, ali i kutak za čitanje. Tada će to, formiranjem klupe za čitanje, biti znatno korisnija površina! Širina će biti dovoljna da se na nju stavi, pored jastuka, i poneka knjiga te poslužavnik s napitkom i keksima.

 

Foto: Sergej Krasjuk / Architectural Digest Russia

Osim za čitanje, klupa može poslužiti za jutarnji ili popodnevni ritual ispijanja čaja ili kave, meditaciju, predah od napornog dana….

Klupa za čitanje sa sobom nosi dozu romantike, no ona se, ovisno o dizajnu, može uklopiti u bilo koji stil uređenja i odisati suvremenošću, pa i minimalizmom.

Foto: Vasilij Bulanov / Architectural Digest Russia

SKLADIŠNI PROSTOR

Foto: Sergej Ananijev / Architectural Digest Russia

DODATAK GARNITURI ZA SJEDENJE

Ako je dovoljno velik i nalazi se u dnevnom boravku, a postojeća garnitura za sjedenje je okrenuta prema prozoru, tada klupa za čitanje može poslužiti kao dodatak za sjedenje. To je vrlo bitno kod malih dnevnih boravaka, u kojima nema dovoljno mjesta za sjedenje.

Foto: Evgenij Kulibaba / Architectural Digest Russia

Također, ovakva tapecirana klupa za čitanje u dječjoj sobi može biti kutak gdje se će se djeca igrati ili primati svoje male prijatelje na druženje. Ovo je izvrsno rješenje i za sobe tinejdžera, koji žele svo vrijeme kod kuće provesti u svojoj sobi. Široka prozorska daska ili klupa za sjedenje, napravljena po mjeri bit će super kutak za učenje, ali i kao mini dnevni boravak za druženje s ekipom.

FOTO: BENOIT DIACRE

U malim blagovaonicama se prostor ispod prozora može iskoristiti za klupu i tako biti izvor dodatnog mjesta za sjedenje.

Foto: Better Homes And Garden

RADNI PROSTOR

Ova opcija, budući da veliki dio radi od kuće, je vrlo aktualna. Zbog pogleda i velike količine prirodne svjetlosti, radne stolove volimo stavljati uz prozor. Produžena prozorska daska može biti novi radni prostor koji će poslužiti kao radni stol na kojeg se mogu staviti knjige, registratori, računalo, lampa…

 

Foto: Ilja Ivanov / Architectural Digest Russia

Ovako ćete maksimalno iskoristiti prostor u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, a da neće zauzeti puno mjesta, naročito ako radna površina ne bude preširoka te nabavimo stolac koji se može sklapati. U ponudi su i pločasti materijali koji nude opciju izvlačenja dodane plohe – nju ćete, kada vam ne treba, samo uvući.

Foto: Evgenij Kulibaba / Architectural Digest Russia

NOVA POVRŠINA U KUHINJI

Prostor kod kuhinjskog prozora se sve češće iskorištava za radnu površinu, smještanje sudopera pa i kutak za blagovanje. Ponekad, zbog skučene kvadrature, ovo može biti jedino i spasonosno rješenje za blagovaonski stol što prostor čini iznimno funkcionalnim.

 

Foto: Sergej Ananijev / Architectural Digest Russia

TOALETNI STOLIĆ

Proširena prozorska daska nudi prostor s obiljem svjetlosti, idealan za šminkanje. Ovo je ne samo prikladno, nego i jako lijepo rješenje za toaletni stolić, naročito kada nemate mjesta za njega u spavaćoj sobi.

Foto: Sergej Ananijev / Architectural Digest Russia
Komentari