DRVO U KUHINJI: bezvremenski izbor koji je uvijek atraktivan

Trendovi uvijek donose nove boje, teksture i uzorke u naše kuhinje. No, drvo je ono što je uvijek prisutno – bilo na radnoj plohi, frontama ormarića ili pak kao zidna i podna obloga… Imamo super ideje za moderne kuhinje u kojima je i drvo!

 


 

Drvo doista ima poseban status kada su materijali i uzorci u pitanju – odolijeva svim trendovima i stilovima. Samo se malo prilagodi bojom i dizajnom – i to je to! Ovaj bezvremenski materijal trenutno je poželjan u tamnijim nijansama, ali nećete pogriješiti i ako odaberete neku svijetliju – jednako će biti atraktivna.

Foto: Albina Morozova Design

U TRENDU SU UVUČENI ORMARIĆI I TAMNIJE DRVO

Pored trenda tamnijeg drveta, najčešće oraha ili hrasta, vrlo su popularne kuhinje bez gornjih elemenata – umjesto njih postavljene su otvorene drvene police. Ako postoje gornji elementi, obično su dizajnirani u dva reda, nekada su oba drvena, a nekada samo jedan od njih, te je dio uvučen.

Foto: Studio Petra Safiullina

DRVENI KUHINJSKI ORMAR OD PODA DO STROPA

Pored koncepta donjih i gornjih ormarića, vrlo je tražen i onaj u kojem se unutar kuhinje nađe mjesta za ormar od poda do stropa, često u kombinaciji s otvorenim policama ili primjerice zatvorenim staklenim dijelovima što stvara dojam regala ili vitrine.

Ovakav ormar funkcionira i kao svojevrsna moderna smočnica te skriva ne samo hladnjak i perilicu posuđa, nego i perilicu rublja.

Foto: Julia Beljajeva i Julia Galkina Studio

DRVENI PANELI UMJESTO PLOČICA

Kada je materijal u pitanju, isto tako nećete pogriješiti odaberete li kuhinje od punog, masivnog drva, ili s drvenim uzorkom kao završnom obradom. Njima se izrađuju podjednako šankovi, otoci, ormarići, radne plohe i, u posljednje vrijeme sve traženiji, zidni oblozi.

Drveni paneli, obrađeni tako da su otporni na vlagu i visoke temperature dolaze sve češće umjesto keramičkih pločica. Na podovima su sada nerijetko parket ili laminat, a ako su već keramičke pločice – onda su s uzorkom drveta.

Foto: Jana Barteneva

DRVENE LETVICE I NA STROPU

Također, popularne drvene letvice ne služe samo zidna obloga ili kao pregrada u prostoru nego i kao dekoracija za stropove kuhinje. Osim estetske, ovakve stropne letvice ili spušteni strop obložen drvenim panelima imaju ulogu označavanja zone kuhinje u otvorenom dnevnom prostoru.

Foto: Studio Tatjana Goroško i Margarita Astafijeva

DETALJI OD DRVETA

Tu su i drveni detalji – zidne police, zdjele, stalci za noževe za sve koji imaju minimalističke kuhinje ili im se čine nedovoljno tople. Bilo koji drveni detalji pomaže ispuniti prostor udobnošću i domaćom toplinom.

Foto: Design Rocks Project

Prikupili smo za vas nadahnjujuće primjere korištenja drva u kuhinjama kako biste dobili ideju za najtopliju prostoriju u svome domu!

Komentari