5 UOBIČAJENIH GREŠAKA U GRIJANJU: evo kako možete uštedjeti energiju

Čim padne lišće i vani je hladnije, započinje sezona grijanja. Ovisno o tome gdje živite, možda ćete morati započeti grijati svoj dom već u listopadu, što povećava potrošnju energije i resursa, a time i račune za grijanje.

Da biste izbjegli neugodna iznenađenja na sljedećem računu za grijanje, donosimo pet najčešćih grešaka u grijanju, ali i načina kako ih spriječiti.

1. skriveni troškovi grijanja zbog lošeg planiranja

Prilikom gradnje nove kuće ili obnove postojeće (renoviranje, adaptacija) vrlo je važno imati pravilan projekt grijanja i plan instalacije koji izračunavaju potrošnju topline i toplinske gubitke. Vlasnici kuća često su pod dojmom da se količina toplinske energije za njihov dom određuje primjenjujući “pravilo palca“ tj. odokativnom metodom i da se standardni pristup može primijeniti uvijek.

Međutim, ne postoji standard koji se može primijeniti za svaki dom. Sve je bitno, izolacija, izvor topline, vrsta prozora zbog energetske učinkovitosti, položaj kuće – sve – zajedno sa specifičnim potrebama grijanja.

Plan izvodenja je podjednako važan kao i projekt grijanja. To omogućava efikasno odredivanje različitih zona po prostorijama, mjesto za smještaj razdjelnika a pravilnim planom možete biti sigurni da vaš dom neće biti pregrijan ili hladan zbog lošeg iskorištavanja sustava.

2. sve su prostorije iste

Centralizirana kontrola grijanja vašeg stana ili kuće – zvuči lako, zar ne? To bi moglo biti jednostavno, ali može se pokazati vrlo skupo. Nisu sve prostorije iste, niti ih je potrebno grijati jednako. Ako većinu dana provodite u dnevnom boravku ili radnoj sobi, gdje želite da bude ugodno i toplo, a spavaća soba ili kupaonica rijetko se koriste, zašto onda grijati sve jednako?

Stručnjaci preporučuju različite temperature za različite prostorije. Dnevni prostor može biti lijep i ugodan na 20-21 stupanj, dok spavaća soba ne bi trebala biti biti toplija od 18 stupnjeva kako bi se osiguralo optimalno okruženje za spavanje.

Mišljenje stručnjaka na stranu: svaka osoba ima svoje individualne sklonosti, nitko se ne smije smrzavati! 

Ali svejedno, velika količina energije i novca štedi se trajnim spuštanjem temperature za 1 ili 2 stupnja – i vjerujte nam, nećete osjetiti tu razliku ako imate ugrađeno podno grijanje. Štoviše, rekli bi da je to i jedna od najvećih prednosti podnog grijanja.

3: ako smo izvan kuće, isključimo grijanje

Izlazite iz kuće na nekoliko sati? Logično rješenje bi bilo isključiti grijanje za to vrijeme radi uštede energije. Pogrešno! Ovo je uobičajena zabluda. Za zagrijavanje hladne sobe potrebno je više energije nego da se cijelo vrijeme održava grijanom – na minimalnoj temperaturi od 16 stupnjeva. Na ovaj način račun za grijanje činite nižim a time upravljate pametnije svojim financijama.

4: više je više!

Ova je pogreška u izrazitom kontrastu u odnosu na pogrešku broj 3. Pokušavajući spriječiti da se stan ili kuća totalno rashladi, mnogi ljudi cijeli dan ostavljaju svoje termostate na visokoj temperaturi. Pogreška je to zbog koje gubite ogromnu količinu energije: svaki stupanj toplije košta otprilike 6% vaših ukupnih troškova grijanja.

Sa sustavom podnog grijanja toplinska energija ne troši se uzalud. Sa standardnim radijatorima sva se toplina diže do stropa i potrebno je vrijeme i dodatna energija kako bi se prostorije ravnomjerno zagrijale. Površinsko grijanje na bazi vode, kao podno grijanje, isijava toplinu i ne zagrijava zrak, stoga postižete veću razinu udobnosti i uštedu energije.

Temperatura u radijatorima je do 65 stupnjeva, a za podno grijanje je dovoljna toplina 35 stupnjeva. To omogućuje postizanje mnogo većih ušteda.

5. prozori na ‘kip’ ili malo odškrinut

Još jedna uobičajena zabluda je da odškrinut prozor za ‘malo’ svježeg zraka, održava minimalnu potrošnju toplinske energije. To nije točno. Trajno odškrinuti prozori ograničavaju izmjenu zraka a istodobno se gubi toplina. Uz to se zid oko prozora hladi – savršeno uzgajalište za plijesan. Preporučujemo intenzivnu ventilaciju s širom otvorenim prozorom. 

Nekoliko minuta je dovoljno da se soba napuni svježim zrakom, a pri tome se ne troši toliko energije.

Uštedite još više energije uz pomoć Smatrix Pulse – inteligentnog termostata tvrtke Uponor

Smatrix Pulse savršeno je rješenje za kontrolu temperature u prostoriji za optimizaciju grijanja i uštedu troškova.

Želite li optimizirati grijanje i uštedjeti energiju i troškove? Pozdravite Uponor Smatrix Pulse. To je novi način kontrole (regulacije) sobne temperature pogodne za sustave podnog grijanja. 

Smatrix Pulse nudi vam potpuno nove mogućnosti: Kombinirajte maksimalnu udobnost u sobi s jednostavnom upotrebom i raznim aplikacijama za pametne kuće. Termostat pametno kontrolira i optimizira vaše grijanje. S Uponor Smatrix Pulse sustavom dobivate potpunu kontrolu nad temperaturom u svakoj prostoriji te štedite do 20% energije a dobivate i potpunu povezanost s drugim sustavima poput Amazon Alexe ili Google Assistanta.

Komentari