Spasonosna rješenja s kojima ćete na balkonu ili terasi moći provesti cijeli dan

Vrijeme je u godini kada nastojimo što više vremena provesti vani i kada smo kod kuće, no jako sunce i visoke temperature znaju nas omesti u tome. Kako biste mogli cijeli dan provesti na balkonu, terasi ili vrtu, pronašli smo super rješenja!

 

 


Proljeće i ljeto mnogima su najomiljenija godišnja doba i zbog toga jer više vremena mogu provoditi vani. Maksimalno iskorištavamo i svoj eksterijer – balkon, lođu, terasu ili vrt kako bismo i doma ustvari bili – na svježem zraku. Stoga vanjski prostor nastojimo urediti kao produžene dnevne boravke i blagovaonice, a ako ima dovoljno prostora – i kao kuhinje.

Jedino što nas zna omesti u tome da cijeli dan provedemo na njima su visoke temperature i jako sunce. Zato je, pored garniture za sjedenje i stola, zaštita od sunca postala osnovna oprema za svaki eksterijer.

Donosimo vam u suradnji s Bauhausom nekoliko ideja kako možete svoj balkon ili terasu zaštititi od sunca, ali i kiše i vjetra te u potpunosti uživati u svome dnevnom boravku na otvorenom kad god poželite.

Foto: Bauhaus

NIŠTA BEZ SUNCOBRANA

Čak i ako je natkriven, u sjeni, pod nekim stablom ili primjerice oko njega ima puno zelenila ili je riječ o lođi, vanjski prostor u kojem boravimo u proljetnim i ljetnim mjesecima uvijek treba dodatni zaklon od sunca. Primjerice, suncobran ili tendu koje možete lako pomaknuti kada vam ne trebaju.

Suncobran je usto posve mobilan element kojeg možete premještati kako se i sunce pomiče te ga nositi sa sobom na druge lokacije – piknik, plažu, vikendicu… Svi modeli ima funkciju podešavanja visine i nagiba, a neki noviji i ugrađene led lampice u unutrašnjosti ‘kišobrana’ pa imate dodatnu rasvjetu u ljetnim noćima.

FOTO: BAUHAUS

Kao i sva druga vrsta zaštite u eksterijerima, tako i suncobran dodatno štiti od radoznalih pogleda te nudi veću dozu intime i privatnosti kada ste na balkonu, terasi ili u vrtu.

Pored svoje praktične uloge, današnji suncobrani oduševljavaju svojim dizajnom te unose veliku dozu estetike – na vama je samo odabrati model koji vam odgovara dimenzijama, funkcijama i stilom. Trenutno je veliki hit pravokutni suncobran!

Foto: Bauhaus

UPEČATLJIVE TENDE

Kao i suncobran, i tenda je uvijek dobrodošla u prostore koji već imaju zaklon od sunca. Ona je super saveznik kada nema potrebe za fiksnom nadstrešnicom. Njezina prednost pred suncobranom što postoje modeli koji mogu pokriti znatno veću površinu, i do 15 kvadrata. Tenda je sklopiva, tako da ju je vrlo lako sklopiti kada vam ne treba kao i skladištiti tijekom jeseni i zime. Noviji modeli tendi rađeni su od visokokvalitetne, impregnirane tkanine koja je otporna na gotovo sve vremenske uvjete te učinkovito odbija vodu i prašinu.

Foto: Bauhaus

Birajte modele s čvrstom i kvalitetnom konstrukcijom, a ako želite još veću dozu funkcionalnosti, razmislite o tendi koja radi na daljinski upravljač. Tako ćete vrlo brzo postići željeni položaj tende. Ovakve tende, u slučaju da nestane struje, uvijek možete i ručno pokrenuti.

Pored pouzdane zaštite od sunca, kiše i vjetra, tenda funkcionira i kao super estetski dodatak u eksterijeru jer ga podiže.

Foto: Bauhaus

 


VANJSKE ROLO ZAVJESE

Sjenila, odnosno rolo zavjese nisu rezervirane samo za interijere. Vrlo su učinkovite i u vanjskom prostoru terasa i balkona jer štite od sunca (naročito niskog) i kao pregrada od pogleda iz susjedstva ili s ceste. To je i izvrstan način da spriječite dolazak jakog sunca u interijer – dnevni boravak i ostale prostorije.

Balkonska sjenila funkcioniraju kao okomita tenda jer su čvrsto fiksirani za strop ili zid balkona odnosno terase, kao i njezinu ogradu, te ju možete podešavati kako vam odgovara. Ovakve tende su vrlo čvrste jer imaju i dodatnu stabilizaciju gumenim kablovima i kukama, tako da nema bojazni od oštećenja ili slabog djelovanja.

Foto: Bauhaus

PRAKTIČNI PAVILJONI

Mnogi se odlučuju za fiksne nadstrešnice (foto u galeriji teksta) koje stoje tijekom cijele godine, no ako želite nešto slično, ali da ipak vanjski prostor ne bude stalno zaštićen, predlažemo paviljone odnosno pergole od metalne konstrukcije i zaštitnog platna koje se može uvući i izvući povlačenjem uzice.

Ovo je modernija verzija paviljona s pomičnim krovom, ali izvrsne kvalitete i stabilnosti zbog čelične konstrukcije koja se pričvrsti za tlo. Izvrsna je za terase i vrtove. Pomični krov odnosno materijal je izrađen od polietilena koji daje visoku zaštitu od sunca UV 50+.

Foto: Bauhaus

A ako ste za klasičniju verziju paviljona koji donosi i pomalo bajkovit, romantičan štih za vaš vrt, razmislite o modelu koji ima, pored zavjesa, i stabilnost, kvalitetu i visoku zaštitu. Novije generacije paviljona imaju pored čvrste metalne konstrukcije i krov od čvrste plastike, ali i mrežicu koja se spusti s krova te štiti od komaraca i drugih insekata.

Foto: Bauhaus

PROMO

Komentari