6 grešaka zbog kojih vaša dnevna soba izgleda hladno: saznajte kako ih jednostavno izbjeći

Ako vaša dnevna soba izgleda ili djeluje hladno to bi moglo biti zbog nekih jednostavnih grešaka u dizajnu i dekoru. Saznajte kako ih izbjeći i stvoriti ugodan i topao prostor.

 


 

1. NEPRIDRŽAVANJE SHEME BOJA

Pri planiranju dnevne sobe, osim osmišljavanja dobrog tlocrtnog rješenja pažnju treba posvetiti i shemi boja kako soba ne bi izgledala hladno i dosadno. Neki stručnjaci, poput dizajnerice interijera Molly Woodward- Moor savjetuju: ‘Klasično interijersko pravilo koje pomaže u stvaranju skladne palete boja je metoda 60-30-10. Odaberite tri boje i podijelite ih na tri; dominantna boja, sekundarna boja i akcentna boja. Postoci su smjernica, ali ovo može biti koristan alat koji treba imati na umu kako biste stvorili ravnotežu unutar palete boja” ističe ona.

Dizajnerica interijera Margaret Larson također savjetuje: ”Poznato je da svijetle i blijede boje mogu činiti prostoriju hladnijom ako se odaberu hladnije nijanse. Stoga je najbolje je izbjegavati plave tonove jer oni mogu biti najveći krivac za stvaranje ledene atmosfere.”

Foto: Future PLC/Veronica Rodriguez

 

2. BEZ SLOJEVA NA PROZORIMA

Prozori, pogotovo u hladnijim mjesecima vole slojeve jer oni pridonose nešto boljoj izolaciji, no i bez obzira na to kombinirajte različite teksture i gustoće materijala kako biste postigli ravnotežu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

3. INZISTIRANJE NA SAMO JEDNOJ TEKSTURI

”Jedan od najbržih načina da unesemo taj topao i ugodan osjećaj je dodavanje tekstila kroz navlake, jastuke ili pak zavjese’, otkriva Debbie Leigh, voditeljica dizajna. ‘U dnevnoj sobi, pametno kombiniran tekstil ne samo da stvara uravnotežen izgled, već pomaže stvoriti osjećaj topline.”

I drugi stručnjaci smatraju da je miješanje tekstura tkanina iznimno bitno za postizanje ugode stoga razmislite o korištenju različitih slojeva i vrsta tkanja, dodavanju pletiva, pamuka i baršuna u kombinaciji s bilo kojom vrstom tapeciranog namještaja će zaista izgledati dobro i povezati sobu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

4. OSTAVLJANJE GOLIH PODOVA

Nije iznenađenje da ”goli” podovi, pogotovo oni od pločica ili betona, mogu učiniti sobu hladnom i to na više načina. Naime ne samo da će prostor biti vizualno hladan bez tepiha već oni unose i stvarnu toplinu jer donekle sprečavaju izlazak topline kroz podove.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

5. ODABIR PREMALENOG NAMJEŠTAJA

”Vaš će kauč vjerojatno biti najveći komad namještaja u dnevnom boravku, stoga birajte pažljivo. Imati premalo mjesta za sjedenje ili rasporediti  sofe na način koji ne potiče razgovor može stvoriti hladnu, neugodnu atmosferu,’ upozorava Jemma Jaques, voditeljica vizualnog dizajna.”Odaberite najveći kauč koji možete za svoj prostor, pazeći da ostavite dovoljno mjesta prolaz kako se ne biste sudarali sa stvarima. Postavljanje jedne sofe nasuprot druge ili oko neke žarišne točke kao što je kamin ili TV također će pomoći u stvaranju topline.”

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

6. OSLANJANJE SAMO NA STROPNU RASVJETU

”Ako je prva stvar koju napravite kad uđete u sobu paljenje stropne rasvjete, odmah prestanite”, predlaže Jemma Jacques. ”Umjesto toga, isprobajte prekidače za prigušivanje kako biste prilagodili intenzitet, ili još bolje, stvorite ugodan ambijent mješavinom zidnih, podnih i stolnih svjetiljki.

Ne zaboravite i provjeriti svoje žarulje; zamijenite one koje stvaraju hladnu svjetlost onima koje oponašaju prirodno svjetlo i odmah se osjećaju toplije”, dodaje ona.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

Izvor: Ideal home

Komentari