Sobne biljke koje će uljepšati svaki dom i učiniti ga ugodnijim

Svi znamo prednosti bilja u kući: unose svježinu i prirodu, a ujedno su i vrlo dekorativne. Bitno je odabrati upravo one koje najviše odgovaraju vašem stilu i uređenju vašeg doma, a pojedine vrste sobnog bilja lako se mogu uklopiti u svaki dom i unijeti toplinu.

 


Počnite na početku

Ako volite biljke, ali baš i ne znate kako se brinuti za njih, krenite s jednom ili dvije biljke. Na ovaj način steći ćete iskustvo, a briga o njima postati će dio vaše rutine. S vremenom, kada unesete još biljaka, znati ćete koje mjesto im najbolje odgovara, kako se najbolje brinuti za njih i sve će biti jednostavnije, a vi ćete više uživati u cijelom procesu.

UNSPLASH / Minh Pham

Biljke za ugodan dom

Jednostavne biljke s predivnim zelenim listovima pravi  su odabir ako želite unijeti ugodu i prirodu. One ne trebaju imati spektakularne cvjetove, biti egzotične ili jako velike kako bi unijele svježinu.

Pexels/Sasha Kim

Monstera – s njom nikada nećete pogriješiti

Ova kraljica društvenih mreža možda izgleda kao egzotična biljka, a ne kao jednostavan primjerak za svaki dom no upravo suprotno – njena prirodna ljepota će se uklopiti u svaki dnevni boravak. I to nije njen jedini adut. Vrlo je jednostavna za uzgoj i održavanje. Morate paziti samo na jednu stvar: otrovna je za pse i mačke pa ako imate ove kućne ljubimce, radije odaberite drugu biljku.

 

Unsplash/Kara Eads

Paprat – dar iz prirode

Paprat unosi prirodu u najčišćem obliku u vaš dom. Njena zelena boja je spektakularna kao i nježni listovi poput perja. Odaberite neku iz mnoštva različitih vrsta paprati i ne zaboravite da trebaju puno vlage i dnevno zalijevanje no pripazite da ih ne utapate u vodi. Još jedna dobra stvar kod paprati je da ne trebaju puno svjetla.

Pexels/Ksenia Chernaya

 

 

Puzavac – klasik koji odolijeva trendovima

Puzavac često susrećemo u raznim domovima obzirom da je to jedna od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka što i ne čudi jer njegova prirodna ljepota unosi toplinu u svaki prostor. Puzavac nije zahtjevan za održavanje. Voli svijetla mjesta bez direktnog sunca, zalijeva se tek kad je tlo suho, a dohranjuje se jednom godišnje.

Pexels/Ja Kubislav

 

Aromatično bilje – dašak divljine u vašoj kuhinji

Nema ništa boljeg od aromatičnog bilja za unošenje svježine u kuhinju, a i okusa u vaša jela. Ujedno imaju i jaku dekorativnu notu. Možete birati između pregršt vrsta: ružmarin, timijan, bosiljak, menta, kadulja samo su neke od njih. Aromatično bilje jednostavno je za uzgoj – trebaju dovoljno sunca i umjereno i redovno zalijevanje.

Pexels/Cottonbro studio

Aloe vera – sasvim poseban sukulent

Tražite li otpornu, a ujedno dekorativnu biljku, aloe vera je pravi odabir. Ovaj sukulent podnosi vrućinu i visoke temperature bez greške, a  uz to blagotvorno djeluje na vašu kožu. Kao svaki sukulent sprema vodu u listove i može izdržati duge periode bez zalijevanja. Aloe veru dohranite u proljeće kako bi potakli rast i ne zaboravite da voli tlo s dobrom drenažom.

Pexels/Alexandra Victoria

 

 

 

Komentari