Tepisi – kada i gdje ih (ne) koristiti

Sagovi su pravi must-have u klasičnim i rustikalnim interijerima, dok u minimalizmu baš i nisu najbolje rješenje.

Tepisi su stoljećima bitan elemenat unutarnjeg uređenja prostora. Pružaju toplinu za noge, prekrivaju skliske površine, dobar su zvučni izolator… Danas postoji iznimno velik broj dezena, oblika i materijala sagova, od kojih se neki i dalje izrađuju ručno (u pravilu tradicionalnih dezena i dosta visokih cijena) ili industrijski (modernih dezena, s dosta umjetnih materijala).

Pod tradicionalnim sagovima obično podrazumijevamo originale ili izrađene po uzoru na perzijske, turske, armenske, afganistanske, kineske, pakistanske, nepalske, sjevernoafričke… Motivi variraju od geometrijskih do stiliziranih prikaza, primjerice, ptica, prateći etnoelemente područja u kojima su sagovi nastali. Osnovni materijal su vuna i svila ili njihova kombinacija, a vrijednost saga ovisi o broju ručno izrađenih čvorova i njihovoj izvedbi. Od vunenih sagova kod nas su najpoznatiji ćilimi, koje su u ovaj dio Europe donijeli turski osvajači.

Foto: Gubi

Moderni sagovi

Moderni tepisi konceptualno odlaze korak dalje – većinom su jednobojni ili s jasnim linijama u različitim bojama, šturoga ornamenta. Popularni su i sagovi napravljeni od trske te drugih biljnih vlakana. Od tzv. tematskih sagova, na kojima je prizor neke umjetničke slike ili predmet svakodnevne uporabe, najpoznatiji su oni za dječje sobe s najrazličitijim motivima – od slova abecede do omiljenih likova iz dječjih slikovnica.

Klasični i rustikalni interijeri moraju imati sagove. U klasičnim prostorima najbolje izgledaju klasični dezeni, svih oblika i veličina. Okrugli sagovi djeluju posebno elegantno ispod okruglog stola u blagovaonici ili hodniku. U rustici sagovi obvezatno moraju biti od prirodnih materijala, idealno od vune, s nestiliziranim motivima biljaka i životinja. Minimalistički uređen prostor, pak, nije pogodan za prekrivanje podova sagovima.

Dopuštena je uporaba industrijski izrađenih jednobojnih sagova boje pijeska, ugljena ili čokolade, ali ne smiju dominirati. Sag tradicionalnoga izgleda prihvatljiv je samo ako je malen i postavljen, primjerice, ispred komode u dnevnom boravku ili hodniku, a na njemu ne smije biti ni jedan komad pokućstva.

Mediteranski stil također ne pozdravlja pretjeranu upotrebu sagova, a ako se njima želi dodatno utopliti interijer, tada su dobrodošli jednostavni pamučni ili vuneni sagovi tradicionalnog dezena.

Foto: Darko Mihalić

Tepisoni

Danas u unutarnjem uređenju dominira postavljanje čvrstih podnih obloga od prirodnih materijala. No, ako vam se stari pod ne da obnavljati ili nemate novca za tako velik zahvat, jeftino i praktično rješenje je tepison, podna obloga koja zrači toplinom i udobna je za hodanje. Tepisoni ne moraju nužno biti izrađeni od umjetnih materijala. Rade se i od vune i različitih biljnih vlakana, a novija generacija sadržava i aktivne sastojke koji neutraliziraju neugodne mirise. Tepisoni su i izvrsni izolatori zvuka, a može ih se opšiti i smjestiti kao sagove, izrezane u dimenzije i oblik po želji. Posebno su pogodni za dječje sobe, dnevne boravke, hodnike i uredske prostore, a treba ih izbjegavati u kuhinjama, kupaonicama i WC-ima.
Posebno su u trendu čupavi tepisoni, koji podsjećaju na devinu dlaku, a izrađeni su od umjetnih vlakana duljih dimenzija, sljubljenih uz osnovnu glatku površinu. Postavljaju se “od zida do zida”, a odlično se uklapaju u spavaće sobe i urede.

Neovisno o stilu

Za male prostore birajte svjetlije sagove, dok u velike mogu sve boje. Za dojam topline i udobnosti birajte sagove zagasitijih boja, žarke će unijeti vedrinu i živost pa su idealni za mladenačke stanove, no pripazite da se osnovna boja saga ne “tuče” s ostatkom kolorita prostora

Komentari