Uređenje kupaonice u potkrovlju: kako ostvariti stilski i funkcionalni sklad pod kosinama

Kupaonica u potkrovlju već na prvu zvuči kao vrlo zahtjevan i kompliciran poduhvat. Potrebno je naravno dobro se pripremiti i informirati, no rezultat može biti ne samo funkcionalna nego i jako lijepa kupaonica koja osvaja svojom estetikom

 

 

Na potkrovne stambene prostore uglavnom gledamo iz pozicije eventualnih nedostataka i ograničenja pa nevoljko o njima razmišljamo kao svome idealnom domu. Kosi krov doista donosi određene izazove za vlasnike, ali i dizajnere i arhitekte, no ako to shvatimo kao izazov, tada pomičemo granice i uključujemo kreativnost i otvaramo prostor za nove ideje. Kada tako postavimo stvari, možemo dobiti originalan, ali i funkcionalan prostor. Kod kupaonica je naročito bitna funkcionalnost i ona je prije svega na listi prioriteta, no to nipošto ne isključuje stil i estetiku. Ako su pomno osmišljene, kupaonice u potkrovljima mogu biti vrlo privlačne, a nerijetko i glavni adut u interijeru.

 

 

Potrebno je krenuti od planiranja prostora kako bi na optimalnu poziciju stavili osnovne elemente poput tuša odnosno kade, umivaonika i školjke. Ostatak prostora možemo uz pomoć namještaja po mjeri, koji je najbolja opcija, organizirati za skladišni prostor – ručnike, higijenska i sredstva za čišćenje, kozmetiku…

 

KADA ILI TUŠ?

Kada nam se na prvi pogled čini neprihvatljivom u potkrovlju, no ona je nekada jedina opcija te tuš kabina ne dolazi u obzir. Njome možemo upravo sjajno iskoristiti dijelove s izrazitom kosinom odnosno malom visinom zida. Vrlo je efektno smjestiti kadu ispod krovnog prozora, jer doprinosi atmosferi, a pored toga i vrlo je praktično rješenje. Stoga bi bilo idealno da si ti prozori što veći, što će donijeti i više prirodne svjetlosti u prostor. Budući da je prozor krovni, nesmetano ćete moći uživati u pogledu i sačuvati privatnost.

 

POZICIJA ELEMENATA

U planiranju pozicije školjke vodite računa da oni ne budu, ako je moguće, prvo što će se vidjeti na ulasku u kupaonicu.  Birajte svjetlije boje, koje možete istaknuti zanimljivim teksturama i uzorcima. Budite umjereni u detaljima te estetiku nastojte postići prije svega dizajnom osnovnih elemenata. U trendu su umivaonici neuobičajenih oblika te sa zlatnim ili srebrnim premazom koji donosi luksuz i eleganciju.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Komentari