Rashlađivanje doma bez klima uređaja: 9 trikova za suočavanje s ljetnim vrućinama

Iako smo sretni jer je napokon zasjalo sunce i temperatura se popela na pravu ljetnu, vrućine ipak nije lako podnijeti. Imamo vrlo jednostavne i djelotvorne trikove.


S obzirom na visoke temperature koje su zavladale, te ljetne mjesece koji su pred nama, potrebno je prilagoditi svoj dom kako bi bio hladniji. Tako nam je lakše funkcionirati i obavljati sve poslove te uživati bez prevelike vrućine. U rashlađenim prostorima je i znatno ugodnije boraviti. Dajemo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da to postignete bez uključivanja klima uređaja!

Foto: Amanda Maarie Birnie / Julia Miller of Yond Interiors

1. TIJEKOM DANA SPUSTITE ROLETE I ZATVORITE VRATA

 

Zimi vam često služe da se hladnoća (barem kad se smrači i tijekom noći) ne uvlači toliko u kuću, rolete ljeti imaju obrnutu funkciju – da se spriječi dotok topline kroz velike staklene površine. Stoga ih je potrebno zamračiti, bilo da imate rolete ili žaluzine. Učinite to osobito između 12 i 16 sati kada je sunce najjače, osobito na prozorima okrenutima prema jugu i zapadu.

Foto: Clare Paint

Zatvorena vrata soba također će vam pomoći da vaša kuća bude hladnija. Tako se sprječava širenje toplinskih struja kroz kuću, posebno ako više topline ulazi s jedne strane nego s druge. Zatvorena vrata djelovat će kao barijera protiv topline.

 

Foto: Matis Interior

2. NAVUCITE ZAVJESE

Zavjese oplemenjuju svaki prostor i čine ga ugodnijim te daju privatnost. No, one imaju i izolacijsku funkciju koja može pomoći da toplina malo manje ulazi u kuću. Isto vrijedi i za  rolete ili venecijanere. Ali, što su zavjese gušće ili tamnije, to bolje.

 

Foto: IKEA

3. PRVA STVAR U DANU: PROZRAČITE PROSTOR

Kada nam je vruće, nedostaje nam i zraka i prvo što učinimo – otvorimo prozor i(li) balkonska vrata. No, to je posve pogrešno u vrijeme kad su najveće vrućine. Ako želite prozračiti prostor, učinite to kada su temperature niže. Dakle, ujutro dok nema sunca. Zato širom otvorite prozore cijele kuće barem 15 minuta kako biste obnovili zrak unutra i pustili da on cirkulira.

 

Foto: Architectural Digest

4. NOĆU OTVORITE PROZORE I VRATA

Kada padne noć, neka povjetarac kola vašim domom. Iako su temperature još uvijek malo visoke, bit će ipak niže nego danju, a osim što ćete se bolje odmoriti i naspavati, obnovit će se i zrak u cijeloj kući.

Isto tako, čak i ako se u spavaćoj sobi tako gubite privatnost, preporučujemo da sva vrata kuće držite otvorena. Tako će zrak slobodnije cirkulirati.

 

Foto: IKEA

 


5. OSVJEŽITE DOM LJETNIM TEKSTILOM

Ako je presvlaka na vašoj garnituri jako vruća, od debele tkanine ili kože, sjedenje na njoj bit će mučenje. Možete staviti tanji prekrivač od pamuka ili lana jer su to tkanine koje puno bolje dišu i mogu regulirati temperaturu. Ako nemate takav prekrivač ili deku, možete koristiti plahtu od jednog od ovih materijala. One koje morate izbjegavati su poliester ili bilo koja druga sintetička vlakna.

I učinite isto s posteljinom. Iako je pamučna posteljina muka za glačanje, ona je najbolja opcija ljeto. I, ako vaš madrac ima zimsku i ljetnu stranu, neka bude na pravoj.

Foto: Window World

6. BILJKE POMAŽU. I TO PUNO!

Bez obzira imate li ili nemate uspjeha s uzgojem sobnom bilja, ne dajte se smesti, nego ipak nabavite koju vrstu. Biljke uvelike pomažu osvježiti prostor u vašem domu, snižavajući temperaturu u unutrašnjosti i do 5 stupnjeva. Postoje sobne biljke koje je vrlo lako njegovati i koje će vam pomoći da malo snizite sobnu temperaturu. One s velikim zelenim listovima, kao što su monstera ili Adamovo rebro, areka ili dieffenbachia su najbolji izbor.

A kada ih zalijevati? U idealnom slučaju, učinite to kasno tijekom dana ili vrlo rano ujutro, prije nego što sunce previše zagrije. Tako će isparavanje vode poslužiti za osvježavanje okoliša i osiguravanje vlage.

Foto: El Mueble

7. NABAVITE VENTILATOR

Iako ventilatori ne nude svježi zrak nego pomažu da on cirkulira prostorom, oni ipak pomažu smanjiti temperaturu u interijeru. Trik za rashlađivanje zraka je postavljanje posude s ledom ispred ventilatora. Ispod stavite ručnik da upije kondenzat. Također možete koristiti plastičnu bocu sa smrznutom vodom i staviti drugu u zamrzivač kako biste ih mijenjali. Nije kao klima uređaj, ali će pomoći!

 

Foto: The Spruce

8. IZBJEGAVAJTE UKLJUČIVANJE ELEKTRIČNIH UREĐAJA

Pećnica, perilica posuđa i perilica rublja su uređaji koji ispuštaju puno topline kada se koriste. Zato je bolje da ih ovih dana izbjegavate i da ih, ako je moguće, stavite u pogon noću.

 

Foto: El Mueble

9. HODAJTE BOSONOGI I SPAVAJTE OTKRIVENIH STOPALA

Jeste li znali da su stopala vrlo osjetljiva na temperaturu? Stoga je idealno da kod kuće hodate bosi. Skinite cipele i čarape prilikom ulaska u kuću. Osim što će vam biti ugodnije, neće vam biti tako vruće.

Isto tako, kada idete u krevet, ostavite donji dio nogu, naročito stopala, nepokrivenima. Pomoći će vam u regulaciji tjelesne temperature.

 

Foto: Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari