PROLJETNO POSPREMANJE ORMARA: ako još niste, evo kako ćete pravilno pohraniti zimsku odjeću

Hladnije vrijeme potrajalo je dulje nego je to bilo za očekivati, pa mnogi još nisu posve pospremili topliju odjeću i obuću – jakne, kapute, debele pulovere, čizme kao ni zimske modne dodatke. Saznajte kako ih je najbolje pohraniti u ormare i ladice!

 

Povlačenje zimske odjeće u ormare, ladice i komode dio je proljetne rutine pospremanja doma. No ponekad, zbog nedstatka mjesta kao i vremena, kapute, jakne i pulovere naguramo bez ikakvog reda, ali i prethodne provjere i pripreme. Ako želite da vaša toplija odjeća u dobrom stanju dočeka iduću sezonu jesen/zima, potrebno je pravilno je skladištiti.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam biti dragocjeni!


PRIPREMITE ODJEĆU ZA SPREMANJE

Važan korak koji mnogi ljudi preskaču je temeljita priprema zimskih stvari za skladištenje. Ne stavljajte u ormare prljave jakne i kapute, loše oprane cipele, neoprane džempere s mišlju da ćete ih dovesti u red kada bude trebalo jer će to loše utjecati na njihovo stanje – tako se još više oštećuju, a i neugodan miris prelazi na cijeli ormar. Bolje je kemijski čistiti odjeću koja zahtijeva posebnu njegu (bunde, kaputi) ili je, u nekim slučajevima, pažljivo očistiti četkom.

No, ne mora sve završiti na kemijskom čišćenju – neke jakne mogu se prati u perilici, kao i puloveri. Potrebno je staviti ih na predviđeni program, te vunene pulove sušiti na ručniku koji ćete staviti na stalak za sušenje.

 

Foto: ElMueble

ORGANIZIRAJTE SPREMIŠTE U ORMARU

Pospremanje tople odjeće u ormar izvrstan je način da vidite što više ne želite ili ne možete nositi zbog dotrajalosti ili neadkvatne veličine. Riješite se usput i nepotrebnih odjevnih predmeta za sezonu proljeće/ljeto.  Tako ćete osloboditi mjesto u ormaru za komade koje doista nosite ili ćete nositi kad zahladi. Lakše ćete se snalaziti kada otvorite ormar kako biste odabrali što odjenuti.

Ovo je prilika da se riješite i one odjeće kao i obuće koja je sasvim u redu, ali ju niste nosili već dvije godine. To upućuje da ju nećete vjerojatno nikada više odjenuti odnosno obuti!

 

Foto: Annie Spratt / Unsplash

 


STVORITE UVJETE ZA ZIMSKE KOMADE

Stručnjaci savjetuju da sezonsku odjeću koju trenutno ne nosimo trebamo zaštititi od vlage, sunčeve svjetlosti, topline, vlage i, naravno, insekata. Garderobno ormari nažalost ne udovoljavaju uvijek tim zahtjevima, ali postoji nekoliko dodataka koji vam mogu pomoći u stvaranju pravog okruženja za kapute, jakne i ostale odjevne komade.

 

Foto: The Spruce

Vrećice na vakuum

Spas za one čije jakne i puloveri zauzimaju polovicu ormara su vakuumske vreće. Zimska odjeća tako zauzimaju minimalno mjesta. Vreće su vrlo jeftine i dovoljno izdržljive da vam posluže dugi niz godina. Štoviše, štite vaše stvari od prašine, vlage i moljaca. Još jedan bonus: ako iznenada putujete na put, vrećica za usisavanje također će vam pomoći uštedjeti prostor u koferu.

Foto: ElMueble

Navlake za kapute i bunde

Moža vam se čine staromodnima i nepotrebnima, no ne zanemarujte navlake za kapute i bunde. Oni su investicija koja se isplati. Navlake će spasiti vaše stvari od prašine, moljaca, sunčeve svjetlosti i mirisa koji se mogu upiti u vašu odjeću. Za krznene, vunene, pamučne stvari sada postoje i posebna sredstva s antimol impregnacijom, koji će pružiti dodatnu zaštitu od insekata.

 

Foto: Ikea

Vješalice za šalove

Polica na kojoj nasumce leže nabacani šalovi u ormaru (vjerojatno pomiješani s kapama i rukavicama) gubitak je prostora u ormaru. Bolje je kupiti posebnu vješalicu: može spremiti do deset šalova, zauzet će vrlo malo mjesta u ormaru, a proizvodi se na njemu neće nabirati.

Foto: Wallmart

PRONAĐITE NOVA MJESTA ZA POHRANU

Ako imate mali ormar ili walk-in garderobu, gdje će stvari u vakuumskim vrećicama izgledati “neestetski”, ili jednostavno nemate kamo sa svom zimskom odjećom, onda je potrebno naći nova mjesta za pohranu.

Foto: Amanda Wick / Unsplash

Prostor ispod kreveta

Naravno, mogućnost sezonskog spremanja stvari ispod kreveta ovisi o njegovoj visini, dizajnu i mjestu. Primjerice, visoki krevet s tankim nogama, koji stoji u središtu prostorije, uopće nije prikladan za te svrhe. Ali ako se prostor ispod kreveta golim okom ne “vidi” pri ulasku u sobu ili ste se pobrinuli za lijepo dizajnirane kutije, tada je sasvim moguće skloniti zimske cipele i ostale stvari ispod njega.

Razmislite i o naknadnoj ugradnji ladica ispod kreveta.

Foto: ElMueble

Škrinje i vintage koferi

Vrijeme je da upotrijebite ukrasne škrinje i vintage kofere za novu praktičnu namjenu! A ako ih nemate, ali postoji prazno mjesto na koje će se uklopiti lijepa škrinja ili kofer, razlog je da ih kupite. Ovo je izvrstan način za pohranu sezonskih predmeta, posebno u vakuumske vrećice ili prozirne kutije u koje možete složiti rukavice, rukavice i kape.

Foto: ElMueble

Lođa

Stvari koje neće koristiti do sljedeće zime možete mirno iznijeti u lođu. No, najvažnije je ne pretvoriti ovaj prostor u skladište! Ako odlučite pohraniti odjeću, veste, cipele u lođu, tada osigurajte uski ormar, police ili komodu.

Foto: Architectural Digest Russia

 

 

 

Komentari