7 SAVJETA: prirodno, jeftino i učinkovito uklonite vodene mrlje i kamenac na staklenim površinama

Ako vam je muka od stvaranja vodenih mrlja i kamenca na staklenim površinama, donosimo vam sedam savjeta pomoću kojih ćete ih vrlo učinkovito ukloniti koristeći prirodne sastojke.

 


Iako je voda neophodan pomagač za čišćenje istovremeno je i jedan od najvećih neprijatelja za staklene površine. Često ostavlja tragove mrlja i uzrokuje stvaranje kamenca koji nastaje kao rezultat tvrde vode koja sadrži visoku razinu kalcija i magnezija.

Koliko puta ste ostali iznenađeni dok ste praznili svoju perilicu posuđa i zatekli svoje staklene posude i čaše s tragovima kamenca, bez obzira koliko intenzivan bio program pranja. A da ne spominjemo nakupine kamenca kada je u pitanju kupaonica. 

No, uz ovih sedam savjeta bez dodatnih troškova, uz malo dobre volje i vremena vaše borbe s vodenim mrljama i kamencom bit će uspješne.

Foto: pexels

Osim što ćete učinkovito ukloniti mrlje, uštedjet ćete novac i vrijeme i više nećete morati koristiti skupa sredstva za čišćenje koja u većini slučaja mogu biti i toksična. Pomoću prirodnih sastojaka učinit ćete da ove dosadne mrlje nestanu, a dobra vijest je da ih vjerojatno već imate kod kuće, u hladnjaku ili smočnici.


1. Ocat i limunov sok

Nitko ne želi svojim gostima poslužiti piće u čašama s tragovima kamenca. Svatko od nas kada se pronađe u ulozi domaćina, želi da sve bude savršeno i da gosti budu zadovoljni ne samo jelom već i cjelokupnim dojmom.

orištenjem razrijeđene otopine octa ili limunske kiseline spriječit ćete nastanak mrlja na staklenim čašama. Ocat i limunov sok potpuno su prirodna sredstva koja uspješno uklanjaju te mutne tragove.

Foto: freepik

2. Krpa bez dlačica

Ako ste ikada u žurbi ručno prali čaše tekućinom za pranje posuđa i ostavili ih sušiti na cjedilu, sigurno ste dobili kao rezultat čaše s tragovima šarenih mrlja. Kako biste to izbjegli, obrišite svoje posuđe krpom koja ne ostavlja dlačice odmah po završetku pranja.

Osim što neće imati mrlja, čaše će biti kristalno čiste i sjajne. 

7 jednostavnih rutina koje će vam olakšati održavanje doma čistim i urednim

Foto: pexels

3. Sol i voda

Ovo je jedno od najjednostavnijih i najdostupnijih rješenja za uklanjanje mrlja od vode kojim se možete poslužiti. Osim što je lagano za napraviti cijenovno je najisplativije. Sve što trebate su sol i voda. Samo pripazite da vam smjesa ne bude previše vodenasta.

Pomiješajte ta dva sastojka dok ne dobijete pastu i zatim je nanesite na zamrljano područje i trljajte dok mrlja ne nestane. Kada završite postupak svakako čistom krpom prebrišite površinu.

Također kako bi spriječili i mogućnost stvaranja kamenca na staklenim stijenama tuš kabine, koristite brisač nakon svakog tuširanja kako bi ostranili višak vode sa stakla. 

Foto: freepik

4. Soda bikarbona

Još jedan sastojak koji većina ima u svojim kućanstvima, a koji je izuzetno učinkovit u čišćenju za postizanjem sjajnih površina bez kamenca. U bočici s raspršivačem pomiješajte u jednakom omjeru vodu i ocat, dobro našpricajte površinu s mrljama i prije nego je krenete čistiti ostavite par minuta da odstoji.

Nanesite sodu bikarbonu na četkicu za ribanje, kao odlična zamjena može vam poslužiti i stara četkica za zube, i oribajte površinu. Soda bikarbona neutralizirat će miris octa i ukloniti tvrdokornu mrlju. 

Foto: freepik

5. Sredstvo za ispiranje perilice posuđa

Bez obzira na kvalitetu i postavke vaše perilice posuđa, ako ne koristite dobro sredstvo za ispiranje, pripremite se da će vaše najbolje čaše za vino biti prošarane kamencem.

Osobito u područjima s tvrdom vodom, sredstvo za ispiranje spriječit će stvaranje mrlja od vode na čašama, tanjurima i priboru za jelo. Također pomaže da se posuđe brže osuši.

Foto: freepik

7 super jednostavnih navika onih koji (gotovo) uvijek imaju čistu kuhinju


6. Pjena za brijanje

Pjena za brijanje osim glatkih nogu učinit će vaše staklene površine blistavim. Zapravo, to je jedan od najisplativijih načina za čišćenje ogledala. Dakle, ako ste odgovorni za prskanje vode po ogledalu prilikom umivanja, onda je ovo prava stvar za vas.

Čišćenje pjenom za brijanje ne može biti lakše. Sve što trebate učiniti je protresti limenku, poprskati malo na čistu krpu i početi čistiti. Još jedna dobra stvar je da je odlična i za čišćenje prozora. 

Foto: pexels

7. Filter za omekšavanje vode

Omekšivač vode je uređaj koji uklanja tvrdu vodu koristeći tehnologiju ionske izmjene na bazi soli pri čemu se ioni kalcija i magnezija izmjenjuju s ionima natrija.

U kućanstvu obično se nalaze u ormariću ispod kuhinjskog sudopera pa estetski ne narušavaju izgled kuhinje. Ovo je svakako najskuplja opcija s dugoročnim ulaganjem.

Foto: freepik
Komentari