10 razloga zašto volimo bijelu u svome domu

Simbol čistoće, jednostavnosti i profinjenosti, bijela je vaš najbolji saveznik u uređenju doma. Znamo, mnogi od vas zakolutati će očima, no bijela nije slučjano kraljica interijera među bojama – dom će uvijek izgledati dotjerano i efektno, neovisno o tome uređujete li sami ili pak tražite pomoć dizajnera interijera.

 

1. Bijela ne mora uvijek biti potpuno bijela

Ako dobro promotrite podtonove, shvatit ćete da mnoge nijanse “vuku” na plavu, zelenu, žutu…to vam olakšava usklađivanje s ostalim bojama i detaljima u prostoru. Na primjer, crveni podton savršeno će odgovarati namještaju u crvenoj ili narančastoj boji, dok će uz onaj plavi ili zeleni već manje laskati prostoriji.

 

Sarah Lavoine
Sarah Lavoine

 

2. Igranje teksturama i materijalima

Iako katkad može izgledati sterilno i hladno, osobito u suvremeno uređenim interijerima, tu je pogrešku lako izbjeći. Unesite razne materijale u svoj dom, kombinirajte kožu, plastiku, drvo, staklo – sve što vam padne na um. Ako je bijela osnova prostora, ne možete pogriješiti ni pretjerati. Možete li uopće zamisliti bijelu prostoriju koja djeluje pretjerano?

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

 

3. Bijela je odličan temelj za maštovite kombinacije

Mnoge boje ne “podnose” druge. Možda nijansa zelene koju želite na zidu nikako ne paše uz kauč koji ste odabrali ili pak boju stola u blagovaonici. No, s bijelom takvih problema nećete imati. Ona se idealno slaže sa svim nijansama, ali i uzorcima. Želite li se igrati uzorcima, bojama i materijalima, bijela će biti najbolja podloga.

4. Bijela paše uz većinu stilova uređenja

Skandinavski, moderni, shabby chic…kakav god dojam ili efekt želite stvoriti, zasigurno ćete i uspjeti.

 

Foto: Fredrik J Karlsson

 

5. Ako i pogriješite s količinom bijele, drvo će spasiti stvar

Kombinacija prirodne boje drveta i bijele nepogrešiv je odabir i – koliko god puta viđen – uvijek izgleda primamljivo, udobno i toplo.

6. Bijela spaja nespojivo

Gotovo u svakom domu postoji jedna prostorija koja ne paše uz ostatak interijera. Bijela na zidovima i podu vizualno spaja prostorije i vraća harmoniju. Čak i ako napravite razmještaj i primjerice stolicu iz blagovaonice preselite u dnevni boravak, neće izgledati nepovezano.

 

Vizualizacija: Victor Serdobintsev

 

7. Bijeli interijer lako je osvježiti

Nekoliko šarenih jastučića, vaza ili slika na zidu u trenu će dati novi izgled staroj prostoriji.

 

Dizajn: Perfect Design
Dizajn: Perfect Design

8. Bijela vizualno prikriva greške

Imate li u prostoriji neobičan kut, staru cijev koja strši ili nešto treće, bijela će popraviti stvar i neće privlačiti pogled na neželjena mjesta.

9. Bijela dozvoljava kreativnost

Gledajte na bijelu prostoriju kao na prazno slikarsko platno. Sve što zamislite ili želite postići – možete.

 

Foto: El Mueble

10. Sve od navedenog

Trebate li doista još koji razlog?

 

Foto: Interior Design Ideas

 

Foto: Bartosz Domiczek & Szymon Tworz

 

Foto: Alvhem Mäkleri & Interiör
Komentari