10 jednostavnih načina kako bojom promijeniti izgled prostorije

Zaboravite novi namještaj, rasvjetu i ostale skupe investicije – kist i kantica boje često su jedino što vam je potrebno da biste napravili promjenu. Pripremili smo nekoliko ideja koje će vašem domu dati novi izgled:

1. Naglasite ljepotu drveta
Imate li puno drvenog namještaja tamne boje, obojite zidove u intenzivnu, bogatu nijansu ljubičaste ili plave za egzotični štih. Te boje će naglasiti ljepotu ovog prirodnog materijala.

2. Dajte priliku potpuno bijelom interijeru
Manjak boje u prostoru može biti jednako efektan kao i mnoštvo raznih nijansi.

3. Naglasite zid u predsoblju ili hodinku
Hodnici i predsoblja često ostanu nepravedno zapostavljene prostorije. Obojite jedan zid  intenzivnom ili kontastnom nijansom kako biste mu dali “točku na i” ili vizualno skratili ako je predug.

MMI
MMI

4. Obojite stari namještaj
Dajte svojim starim stolcima, stolovima, ormarima ili policama potpuno drugačiji izgled s novim nanosom boje. Možda se iznenadite kad odjednom postane vaš omiljen komad namještaja u domu.

5. Oslikajte strop
Ako ste vješti s kistom, oslikajte strop oblacima ili zvijezdama. Ovo će dobro izgledati u dječjim sobama i neće vizuano sniziti zidove, a zasigurno će i razveseliti vaše najmlađe.

6. Prikrijte nepravilnosti
Imate li nepravilan i čudan kut među zidovima u nekoj prostoriji, prikrijte ga ili ublažite bojenjem u neku drugu boju.

MMI- Profimont
MMI- Profimont

 7. Unesite osjećaj intimnosti
Stvorite intimniji prostor bojenjem stropa u tamniju nijansu. Tako će se doimati vizualno nižim, no pripazite ako je stop vrlo nizak ili je prostorija pretamna.

8. “Regulirajte” temperaturu u prostoriji
Bojom možete utjecati na raspoloženje i stvoriti energičnu ili opuštenu atmosferu. Isto vrijedi za temperaturu. Hladne će boje stvoriti osjećaj niže temperature, a topla paleta nijansi vjerojatno će vas ugrijati. Boraviti u narančastoj ili crvenkastoj prostoriji tijekom hladnih mjeseci zasigurno će vam biti ugodnije no u sobi hladne palete boja, zar ne?

Domus Nobilis
Domus Nobilis

9. Igrajte se tekstrurama i nijansama
Koristite neutralnu paletu boja i zabavite se kombiniranjem raznih tekstura kako bi interijer izgledao zanimljivije.

 10. Pruge na zidovima
Napravite pruge na zidu – možete koristiti dvije, tri nijanse iste boje ili potpuno kontrastnu kombinaciju kao što su crna i bijela. Vodoravne će pruge učiniti prostoriju vizualo širom, a okomite pruge učinit će zidove prividno višima no što jesu.

Komentari