Kako odabrati boju za zidove?

Jedno od najčešćih vaših pitanja je ono vezano uz boje – koju odabrati za zidove? S obzirom da boje utječu na nas i više no što mislimo, a zidovi su najveća površina u gotovo svakoj prostoriji, to ni ne čudi. Zato smo sabrali nekoliko savjeta koji će vam olakšati odabir i spriječiti kasnije nezadovoljstvo bojom.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Osvrnite se oko sebe

Ako ne useljavate u novi dom i nemate namjeru kupovati nov namještaj, često je dovoljno osvrnuti se oko sebe i pogledati kakve su boje komadi namještaja koje već imate. To će vam u početku barem suziti izbor i odrediti mogući smjer za odabir.

Volite Pinterest? Pogledajte što “pinnate”

Ako tragate za inspiracijom na popularnoj društvenoj mreži, zasigurno ste već naišli na mnoge fotografije interijera koje su vas oduševile. Pogledajte koje su boje zidovi na njima. Možda se boja koja se najčešće pojavljuje i ona koj ste razmatrali drastično razlikuju, a možda će samo potvrditi ideju koju ste imali. U svakom slučaju, to je dobar start za odabir koji vas možda i odvede do potpuno neočekivanog izbora.

Igrajte na sigurno

Neke neutralne boje poput bež, sive i bijele uvijek su siguran odabir. Pasat će uz gotov sve što imate u domu, a neće pretjerano privlačiti pozornost na sebe. Ako ipak želite malo boje u domu, jedan zid obojite u drugu, intenzivniju nijansu. Neutralnne nijanse neće se “tući” s onom intenzivnom.

IKEA
IKEA

Ponesite ton karte sa sobom

Ako birate boju u dućanu, vrlo je lako pogriješiti. Osvjetljenje koje nije isto kao u vašem domu i bezbroj nijansi koje sve izgledaju isto mogu vas odvesti do potpuno krive odluke. Zato uzmite ton kartu sa sobom i u svoja četiri zida odlučite koja će im najbolje odgovarati.

Podtonovi su važni

Nije svaka bijela – bijela. Postoji puno nijansi koje “vuku” na crvenu, žutu, plavu ili zelenu. Isto vrijedi i za neutralne boje. Ovisno o osvjetljenju, dominantnim bojama u prostoru i samom okruženju, razlika među njima katkad je doista velika, a može i uništiti ukupan dojam interijera. Na primjer, ako vam je namještaj plave boje, bijela koja vuče na crvenu i ima topao podton možda i nije najsretnije rješenje.

Nabavite testere ili uzorke

Neki dobavljači rado će vam dati mal bočice s bojom da je isprobate prije kupovine. Uzmite ih nekoliko, stavite na zid i pričekajte da se sasuši. Osim što je gotovo svaka boja mrvicu tamnija nego što se čini na slici, drugačije će izgledati ovisno o dobu dana ili količini svjetlosti.

Sagledajte boju pod različitim osvjetljenjem

Kao što smo ranije naveli, boja na zidovima pod prirodnim se svjetlom neće doimati istom kao i u dućanu gdje je najčešće umjetno osvjetljenje. Različiti izvori svjetlosti uvelike utječu na izgled interijera. Klasične žarulje bacaju žutu svjetlost, LED rasvjeta najčešće “vuče” na plavu, a prirodna je svjetlost negdje između. Čak i najsvjetlije nijanse neke boje po lošim svjetlom mogu izgledati pretamno ili u najgorem slučaju čudno. Zato vodite računa o tome koliko je prostorija dobro osvjetljena.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Razmišljajte logično i pitajte za savjet

Vjerojatno i sami znate kakva bi boja mogla odgovarati vašem domu, a kakva ne. Možda ste već i prije birali boje i napravili pogrešku. Učite na svojim greškama i ne dajte da vas sklonost nekoj boji odvede u krivom smjeru. Na primjer, volite li zelenu boju, razmislite objektivno – hoće li doista dobro izgledati u dnevnom boravku i spavaćoj sobi? Za dodatnu objektivnost pitajte prijatelje ili neku blisku osobu. Često sami nismo ne razmišljamo dovoljno otvoreno i ne vidimo činjenice ili rješenja koja su nam pred nosom dok nam netko tko ne živi s nama ne ukaže na to.

Komentari