POHRANA U HODNIKU: sjajna rješenja po mjeri za prostor kojim raspolažete

I vi se mučite s malim, uskim i izduženim hodnikom i ne znate kako biste osmislili prostor? Imamo nekoliko savjeta i ideja koje će vam biti veliki vjetar u leđa da optimizirate prostor koji će usto biti atraktivan.

 


Hodnici u suvremenim domovima imaju nekoliko boljki, koje znaju otežati namještanje. Uglavnom su manje površine, uski i nerijetko izduženi, a usto nemaju prirodnog svjetla. Sve to stvara neatraktivan, ali i vrlo zahtjevan prostor za uređenje.

Manji broj kvadrata onemogućuje da se sve potrebno stavi u ulazni prostor. Kod dugih, ali uskih hodnika problem je isti, iako je površina znatno veća. Ponekad su hodnici tako uski da jedva dostaje mjesta za normalno kretanje. Naročito ako odaberete pogrešan namještaj za odlaganje. A mnogi odustaju od namještaja ovog dijela doma, jer im se čini nemogućim urediti ga da bude funkcionalan.

Stoga nam se često čini da je to izgubljeni dio doma u kojem su kvadrati ‘bačeni u vjetar’.

Foto: Côté Maison

IDEJE ZA OPTIMIZACIJU HODNIKA

Imamo nekoliko rješenja i ideja kako možete optimizirati takav prostor i stvoriti dragocjeno mjesto za pohranu.

U osmišljavanju prostora u hodniku najveći saveznik je svakako namještaj po mjeri jer ćete moći stvoriti dimenzije koje je teško pronaći u salonima. Tako ćete najbolje iskoristiti prostor koji nekada zna biti pun kosina i nepravilnosti. I dobiti elemente koji će najbolje zadovoljiti vaše potrebe.

Foto: Studio Adeline Hémonnot

Ormari, ormarići za cipele, police kao i uske komode te konzolni stolići koji ne zauzimaju puno prostora. Na konzole ćete moći staviti nekoliko stvari ali ga iskoristiti kao mjesto za dekoracije jer ovakav komad namještaja ima veliki estetski potencijal.

Foto: Hervé Goluza

ORMARI U KOMBINACIJI S POLICAMA

Kada je riječ o ormarima i ormarićima, dobro je imati ormare s kliznim vratima jer tako neće zauzimati prostor kada ga otvarate. Kako bi se razbila mononija, možete ormare kombinirati s policama u koje ćete smjestiti stvari koje svakodnevno koristite poput ključeva, torbe ali i kao mjesto za odlaganje knjiga, registratora i svega onoga što vam ne stane u dnevni boravak ili radni kutak.

Foto: Vanessa Faivre

MOST IZNAD VRATA

Možete dati napraviti mostove kojima će iznad ulaznih vrata u stan i ostale prostorije biti ormarići i police. Neće smetati kretanju niti zagušivati prostor, a dobit ćete nove elemente za pohranu. Mnogi se primjerice odlučuju za otvorene police u koje smještaju knjige.

Foto: Berenice Fallot Design

NIŠA U HODNIKU

U sklopu ormara dobro je stvarati niše u kojima ćete organizirati prostor za vješanje kao i klupe na koje možete sjesti prilikom obuvanja ili skidanja obuće ili pak odložiti modne dodatke – kape, šalove, rukavice, torbe…

Ako postoji dodatna niša u hodniku ona može postati radni prostor ili primjerice gospodarski element u kojeg ćete smjestiti usisavač, stol za peglanje, detergente, strujni sat, plinsko brojilo…

Foto: Côté Maison

 

 

Komentari