POLICE OD GIPSANIH PLOČA: pogledajte kako ih možete ukomponirati u svoj dom

Razmišljate o novim policama u svome domu i htjeli biste neko trajno rješenje koje će biti praktično i vizualno atraktivno? Predlažemo vam modele polica napravljene od gipsanih ploča te vam nudimo inspiraciju na koji ih sve način možete uklopiti u bilo koji kutak svoga doma

 

 

 

Gips-kartonske ploče, poznatije kao knauf (prema nazivu jednog proizvođača) vladaju suvremenim interijerima. Različitih duljina, širina i debljina, ove građevne ploče napravljene su od gipsa obloženog ljepenkom i vrlo se jednostavno i brzo postavljaju. No, to nije jedini razlog njihovoj popularnosti.

Ove ploče su svestrane te imaju mogućnost da se maksimalno prilagode svakom prostoru i ispune želje vlasnika. Osim što pregrađuju unutrašnji prostor i imaju ista svojstva kao klasični pregradni zidovi, koriste se i za kreiranje namještaja. To je iznimno bitno za male interijere kao i one s kosim krovom.

Ako gradite ili renovirate svoj dom ili biste ga željeli osvježiti te razmišljate o novim policama, a želite malo posebniji dizajn, razmislite o gipsano-kartonskim pločama. Police će biti funkcionalne, ali imati i veliku dekorativnu ulogu. U suradnji s tvrtkom MC Plus koja prodaje građevinski materijal donosimo prijedloge kako možete osmisliti različite vrste polica i to u svim kutcima doma – od kuhinje, preko dnevnog boravka pa sve do kupaonice.

Asortiman MC Plusa, između ostaloga, nudi sve potrebno za kreiranje zidova, spuštenih stropova, niša, zidnih lukova, polica… od gipsano-kartonskih ploča.

Foto: Nwhistorycourse org

 


POLICE PO VAŠOJ MJERI

Police od gipsa savršen su odgovor i za one koji žele funkcionalnost, ali i originalnost u domu. Police od ovakvih ploča pružaju priliku da stvorite dimenzije koje vam najbolje odgovaraju te da se poigrate različitim oblicima odjeljaka.

Dno polica često se dodatno ukrašava staklenom plohom ili nekom zidnom oblogom, koja podiže cjelokupni dojam. Tako ste dobili maksimalno funkcionalnu i estetski privlačnu policu koja ne zagušuje prostor nego ga čini prozračnijim i većim nego što jest.

Foto: Decorexpro

MULTIFUNKCIONALNI ZID

U suvremeno koncipiranim domovima naročito su atraktivni gipsani zidovi koji imaju više funkcija. Osim što pregrađuju prostor, oni vizualno odjeljuju cjeline unutar jednog prostora a mogu biti i mjesto na kojem ćete ugraditi različite sadržaje.

Pored dviju ugradbenih polica, ovaj zid od gipsano-kartonskih ploča, dekoriran bojom s uzorkom betona, ima ulogu i tv zida te izvora topline, budući da je u njega ugrađen i kamin. Kamini, bilo dekorativni ili pravi, veliki su trend u uređenju interijera, a dizajneri i arhitekti vole ih ugraditi upravo u ovakve gipsane pregrade.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


DODATNO DEKORIRANJE PLOČASTIM MATERIJALIMA

Osim staklom, bojom različitom od ostatka zida ili primjerice obložene tapetom, novostvorene police od gips-kartonskih ploča dodatno se mogu naglasiti i drvetom. Bilo da je riječ o punom drvetu ili pločastom materijalu – u nekoj boji, s dekorom drveta ili nekog drugog uzorka (primjerice, betona).

Upravo ti mali sitni dodaci na ugradbenim policama učinit će da one budu glavni stilski akcenti u prostoru u što se možete uvjeriti na primjeru uređenja dnevnog boravka ispod.

Također, ovaj moderni dnevni boravak pokazuje kako se unutar jedne prostorije mogu kombinirati dvije vrste polica – od drvenog dekora i gipsanih ploča.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 


TRANSFORMACIJA VRATA BEZ SVRHE

U slučaju kada prostorija ima više vrata (često u starinskim stanovima, kao i onima otvorenog koncepta s boravkom, kuhinjom i blagovaonicom) pa su neka od njih nepotrebna, dobro je razmisliti o njihovu micanju. Novonastali zid svakako bi bilo dobro iskoristiti i dati mu novu ulogu.

Na njihovom mjestu idealno je napraviti ugradbene police ili malu nišu, i to od gipsanih ploča. A prava ‘točka na i’ bit će ugradbena rasvjeta koja će stvoriti posebnu atmosferu u prostoru i naglasiti oblik kao i sadržaj polica.

 

Mirjana Mikulec interijeri / InDizajn

 


2U1: VODOKOTLIĆ ILI UMIVAONIK + POLICA

Novi trendovi u uređenju kupaonica donijeli su ugradbene vodokotliće koji se oblažu gipsanim pločama, a onda, radi praktičnosti, i keramikom koju ćete, kao i sve potrebno za kupaonicu, uključujući i instalacije, pronaći u MC Plusu.

Stvaranje izbočenog dijela na mjestu WC školjke rezultira i vodoravnom površinom koja služi kao polica. Ovo je ujedno izvrsno mjesto da kupaonicu ukrasimo detaljima, koji inače kronično nedostaju ovoj prostoriji.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Izbočeni zid napravljen od gipsanih ploča može se postaviti i iza umivaonika, što je vrlo praktično jer se dobije polica za ostavljanje ne samo ukrasnih detalja nego i higijenskih potrepština.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari