BESPRIJEKORNO UREĐENI HODNICI: kako ih maksimalno iskoristiti i koje materijale odabrati

Hodnik često doživljavamo kao usputni prostor s nizom ograničenja. No, vještim planiranjem i namještajem po mjeri mane se mogu pretvoriti u prednosti i prostor maksimalno iskoristiti. Kako, saznajte u nastavku u kojem vam prikazujemo projekte hodnika studija Mirjane Mikulec realizirane u suradnji s Elgradom

 

Hodnici u suvremenom stambenom prostoru sve su samo ne dovoljno veliki i praktični, pa se ni ne trudimo posebno oko njihova uređenja kao što ni ne razmišljamo kako najbolje iskoristiti prostor. No, ako mu uz pomoć stručnjaka (dizajnera, stolara…) posvetimo malo pažnje, tada ovaj načelno zahtjevan prostor može postati i najzanimljiviji dio stana. Ili “barem” savršeno iskorišten, do posljednjeg centimetra. Mali, uski, mračni i nepravilni prostori kakvi hodnici uglavnom i jesu, mogu postati skrivene garderobe i odlagališta stvari s kojima ne znamo kamo bismo (kutije, sitnice, aparati…), ali i divni, visoko estetizirani prostori.

Kako to možete ostvariti, koje materijale upotrijebiti i boje odabrati, kao i kako iskoristiti najbolje prostor kada je na raspolaganju veliki broj kvadrata, saznajte u nastavku u kojem vam predlažemo nekoliko rješenja, redom projekata hodnika studija Mirjane Mikulec realiziranih u suradnji s tvrtkom Elgrad.

 

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 

PRILIKA ZA DOVOLJNO VELIKI CIPELAR

Hodnici, poput ovoga dolje, u većini su interijera prostori bez prirodnog svjetla, stoga je dobro birati svjetlije boje za uređenje. Ali to nipošto ne znači da se morate ograničiti samo na njih. Na prvom primjeru unesena je na sivu i bež bazu i topla smeđa u vidu opeke. Tako siva boja uskih ormarića rađenih po mjeri bolje dolazi do izražaja, a tome su doprinijele diskretne, no ipak primjetne uklade na frontama od medijapana te ručke kao završni touch.

Prostor je ovim uskim ormarićem koji se proteže duž cijelog zida iskorišten do posljednjeg milimetra, a akril ogledalo na frontama ormara od medijapana s druge strane poslužilo je za dojam širine.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

U hodniku (fotografija ispod) je napravljen pravi mali koloristički iskorak, ali neutralna boja stropa, susjednog zida i podnih obloga otvara prostor, a istovremeno skreće pozornost na crnu i svijetloplavu. Kako ručke ne bi ometale prolaz ovim frekventnim mjestom, gornji rub fronti od medijapana je koso rezan što je stvorilo udubine idealne za otvaranje ormarića.

Imate li i vi uzak hodnik u koji ne samo da ne stanu ormar i komoda nego ni konzolni stolić, iskoristite ga za cipelar jer ne zauzima veliku širinu. I to duž cijelog zida, baš kao na ova dva primjera!

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

NOVOSTVORENO MJESTO ZA ORMAR

Udubine u hodniku, ili svojevrsne niše najbolje je iskoristiti za garderobne ormare u kojima jedan dio ostavite za vješanje jakni i kaputa. Tako štedite prostor za vješalice u uskim hodnicima i olakšavate kretanje. Ovaj stan (fotografija dolje) je imao prednost unaprijed ostavljene udubine za police ili ormar, no ako je vi u svome hodniku nemate, možete je, kada prilike to dopuštaju, stvoriti na račun susjedne prostorije. Pomaknete dio zida prema toj prostoriji i dobijete mjesto za dodatni skladišni prostor i ugradbeni ormar. Ako je hodnik izrazito uzak, u tom slučaju svakako razmislite o kliznim vratima kao frontama.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

BROJNE FUNKCIJE OGLEDALA

Ogledala bi trebala biti dio svakog hodnika, prije svega zbog jednog jednostavnog, praktičnog razloga – kako bismo provjerili kako nam nešto pristaje na izlasku iz doma. No, ogledalo je i jak stilski element, čak i onda kada nije kao zasebni predmet, nego je nalijepljen na fronte ormara ili je rađen od akril ogledala koje se stavi na ploču medijapana ili iverala. Akril ogledalo funkcionira kao fronta namještaja te nema opasnosti da se razbije. Također, možete razmisliti i o ogledalima koje ćete staviti u aluminijske okvire i nalijepiti na neku bazičnu boju iverala i koji će funkcionirati kao fronta.

Želite li biti u trendu, razmislite o ogledalima u boji, i to boji bakra, zlata ili s dodatkom patine.

Ogledalom ćete također vizualno povećati prostor, te stvoriti igru u kojoj će se reflektirati ostali elementi u hodniku što će znatno doprinijeti i atraktivnosti.

 

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

GARDEROBA, POLICA I KLUPA U JEDNOM

Skladišni prostor u hodniku može funkcionirati  i kao dizajnerski 3u1: pored garderobe i mjesta za odlaganje sitnica koje ne trebaju biti izložene pogledima i k tome skupljati prašinu, može funkcionirati i kao klupica – mjesto za skidanje/obuvanje obuće i odlaganje torbe i modnih dodataka te kao ugradbena otvorena polica. Ovim otvorenim “nišama” ormar i cijeli prostor postaje stilski zanimljiviji, naročito ako im je boja različita od one dominantne na frontama. Bolji odabir svakako će biti svjetlija nijansa unutarnjih polica, a tamnija na frontama.

Od materijala, pored medijapana i iverala, imate još nekoliko njih na raspolaganju, poput pet mata i fenixa. Ako želite imati jak naglasak na materijalima, tada razmislite da dio ili sve fronte presvučete u decostone. Riječ je prirodnom materijalu, odnosno tankim listovima (od 1 do 2 mm) pravog kamena škriljevca koje odlikuje savitljivost i specifičan izgled svakog pojedinog primjerka.

Od uzoraka za fronte, pored ogledala i različitih boja, u obzir dolaze popularni dekori drveta, terazza, kamena i mramora.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

KADA KVADRATI NISU PROBLEM

Kada je hodnik bogat kvadraturom, onda su i mogućnosti veće. No, to može postati zamka pa se većina nas izgubi u uređenju i prostor izgleda manje atraktivan nego onaj od svega par kvadrata. U prostranim hodnicima možete si dopustiti ne samo ormare, nego i komode, vaze, slike, veliku, naglašenu rasvjetu, ali i više boja i uzoraka.

Savršena ideja za iskorištavanje velikog prostora je ugradnja kompaktnog kubusa koji može funkcionirati kao veliki walk in ormar. Prostor kubusa možete segmentirati na cipelar, unutarnju vješalicu, garderobni ormar, police za sredstva za čišćenje i pomagala poput stola za peglanje, usisavača…

U ovom kubusu ispod, pored svega navedenoga, nalazi se i mali gostinjski WC.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari