Uski hodnik: kako do više svjetlosti, stila te skladišnog prostora

Hodnik je prvi prostor koji susrećemo kada ulazimo u nečiji dom – ponekad je on posve neosmišljen i oku nimalo privlačan prostor, pa postoji mogućnost da ostatak interijera sudimo po tome.

 

Hodnik je mjesto gdje se stječu prvi dojmovi o interijeru, pružajući uvid u opću atmosferu koja u njemu vlada. Stoga je njegov izgled ništa manje bitan od ostalih prostorija. Važnost njegova uređenja bitna je i zato što je ovo dio stambenog prostora koji je najviše javan. Unatoč tome, posvećujemo mu vrlo malo pažnje i tretiramo ovaj prostor kao odlagalište obuće, odjeće i stvari s kojima ne znamo kamo ćemo.

 

InDizajn

 

Minimalna širina

Razlog se prije svega krije u skučenoj kvadraturi hodnika i nedostatku prirodnog svjetla. Minimalna preporučljiva širina ulaznog hodnika je 140 cm, ali nažalost, mnogi stanovi ne zadovoljavaju te kriterije. No, pomno planiranje izgleda i najužih hodnika pokazuje da svaki prostor ima estetski potencijal te da se pomnim planiranjem može učiniti maksimalno funkcionalnim i estetski zanimljivim prostorom.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Koje boje odabrati

U uskim i dugim hodnicima birajte svjetlije boje (sivu, bijelu, bež, nježne pastelne tonove plave i žute…) s tamnijim akcentima, te maksimalno iskoristite zidove – kako za praktične stvari, tako i za dekoracije – tapete, slike. U uske ormare smjestite cipele, jakne i kapute. Plitki ormari u kojima je sve pohranjeno olakšavaju prohodnost, baš kao i uski cipelari. Kako bi se što bolje iskoristio prostor, dobro je raditi namještaj po mjeri. U tom slučaju ormare možete kreirati i kao most – da se jedan red zatvorenih polica za pohranu nalazi pri samom stropu, a pritom ne ometa hodanje.

Dobar trik u ovakvim hodnicima su fronte ormara od ogledala kako bi se prostor doimao širim nego što jest, a pojačavaju dojam, baš kao i uske otvorene unutarnje police u nekoj tamnoj nijansi koje će prostoru dati dubinu. U stvaranju toga dojma puno može puno doprinijeti zanimljiva rasvjeta te je uz primarnu stropnu, poželjna i ambijentalna zidna.

 

Foto: Darko Mihalić
Komentari