KOMBINACIJA KOJA PRIVLAČI PAŽNJU: imamo super ideje za žutu i crnu u životnom prostoru

Duboka i pomalo dramatična crna i sunčana i vedra žuta najbolja su kombinacija za stvaranje jakih kontrasta u interijeru. Ovo je koloristički spoj koji neće proći nezamijećeno, a usto je i u trendu!

 


Mnogima se ova kombinacija čini previše – kako na odjeći, tako i u interijerima. No, dizajneri je jako preferiraju te preporučuju svima koji vole odvažne interijere i koji žele da im dom ima karakter. Stručnjaci za interijere ističu kako je to kombinacija s kojom ne možete pogriješti!

U svakom slučaju, riječ je o doista upečatljivoj kombinaciji koja nije za svakoga. Ali isto tako, ovo je kombinacija koja je veliki trend te ćete je naći u mnogim inspiracijskim primjerima stoga vrijedi razmisliti o njoj – čak i ako mislimo da nije za nas i naš životni prostor.

Foto: Ksenia Erlakova Design

 

ŽUTA I CRNA: KAO YIN I YANG

Crna i žuta nisu baš na prvi pogled srodne: one su kao yin i yang – dvije suprotnosti koje zajedno stvaraju skladnu cjelinu. Ili jednostavnije – kao plus i minus. Doista, sunčeva, vitalna energija jedne boje (žute) uravnotežuje dubinu i ‘noćnu tamu’ druge, odnosno crne. Crna prostoru daje dubinu i snagu te donosi profinjenost. Žuta je simbol uspjeha i sreće, a psiholozi ističu kako žuta utječe na vedrinu i dobro raspoloženje jer nas podsjeća na sunce i ljeto.

Foto: Vitalij Ivanov Design

Previše crne može donijeti i određenu težinu u prostor – zato je tu žuta kao njezina protuteža koja donosi toplinu, svjetlo i osvježenje. I obrnuto – previše žute izgleda napadno, a crna je tu da unese ravnotežu i interijeru da ozbiljnost.

Ove dvije boje dakle sjajno funkcioniraju zajedno u bilo kojem interijeru.

 

Foto: Design Rodolphe Parente

RAZLIČITE TEKSTURE I NIJANSE ŽUTE I CRNE

Za svijetle interijere možete koristiti žutu kao pozadinu i crnu kao akcente ili, s druge strane, ublažiti i posvijetliti mirne i tamne crne interijere žutim detaljima. Isto tako, možete kombinirati različite površine – mat grafit sa žutim sjajem ili, obrnuto, nadopuniti mat toplu ‘oker’ žutu sjajnom, lakiranom crnom – sve su opcije dobre!

Foto: Dina Alexandrov

U našem odabiru prikupili smo za vas primjere modernih crno-žutih kombinacija u interijerima. Pogledajte i ne bojte se eksperimentirati s bojom!

Foto: Marina Pennie Design & Art

 

Komentari