TEEN CARSTVO: ideje i praktični savjeti za uređenje mladenačke sobe

Kako dijete raste i ulazi u tinejdžerske godine tako želi što više vremena provoditi u svojoj sobi koju doživljava kao svoju malu privatnu oazu u kojoj, kada je doma, želi provesti većinu vremena

 


Roditeljima je to ponekad neshvatljivo da tinejdžeri žele vrijeme koje su u kući provesti u svojoj sobi, no to je dio odrastanja kojeg su i sami prošli. Dijete želi imati što više privatnosti koju će najlakše ostvariti u svojoj sobi. Stoga njegova soba nije samo mjesto za spavanje i učenje, nego i mini dnevni boravak u kojem će gledati tv, slušati glazbu, opuštati se i družiti s prijateljima.

Kako bismo vam pomogli u uređenju sobe za vašeg tinejdžera, nudimo nekoliko ideja i praktičnih savjeta!

Foto: Sergej Ananjev

U uređenje svakako treba uključiti dijete, jer je soba odraz njegovih želja, interesa i trenutnih preokupacija. Svako dijete ima svoje omiljene boje i sitnice i zamisli kako bi njegova soba trebala izgledati.

Pored toga, tinejdžeri vole svime izraziti sebe, pa tako i u uređenju sobe stoga im im roditelji trebaju dati priliku da sebi prilagode prostor. Ovo je za njih i ogromno iskustvo, jer tako uče donositi odluke i biti odgovorni za svoje izbore.

Foto: Interfoto

Poslušajte dijete i zajedno pronađite rješenja koja će biti spoj njegovih potreba i želja. Djeca ponekad ne računaju na funkcionalnost i praktičnost – zato ste vi tu kao roditelj da ubacite u uređenje i ove segmente tako da sve potrebe budu zadovoljene.

Foto: Ekaterina Sizova

 


Ako vaš tinejdžer odluči da njegova soba bude u sasvim drugom stilskom pravcu i u totalnom kontrastu nego ostatak stana, dopustite mu to.

Uostalom, djetetovi ukusi i interesi se stalno mijenjaju, tako da je dobro stvoriti neutralnu bazu, a naglasak na djetetovoj osobnosti i željama staviti na manje komade namještaja (tabure, naslonjač, tepih, radna stolica…) kao i detalje i dekoracije (zavjese, ukrasni jastuci, tapete, slike, posteri…) jer će se one lakše moći mijenjati kako dijete mijenja svoj ukus.

Foto: Ilja Ivanov

No prije nego krenete u potragu za inspiracijom, dobro je skicirati raspored i odrediti pozicije elemenata koji bi se u sobi trebali nalaziti. Dobar raspored je pola posla! Ne zaboravite uzeti točne mjere zidova i razmaka od primjerice prozora li vrata do kuta zidova – to će vam trebati kada ćete birati namještaj. Ako se soba nalazi u potkrovlju, krevet ili fotelju smjestite ispod kosine. Ako je moguće, radni stol neka bude okrenut prema prozoru, a središnji dio oslobođen za igru ili razonodu.

Ovisno o veličini prostorije, nastojte smjestiti što veći broj ovih elemenata u sobu kako bi se dijete ondje osjećalo udobno, no nemojte pretjerivati jer ćete u startu napraviti “skladište” od sobe.

Foto: Nikolja Matejs

Tek nakon toga dolazi inspiracija koja uključuje dizajn namještaja, boje, uzorke, željeni stil. Trenutno je vrlo popularan klasični stil, pa su baršunasta uzglavlja, taburei, tapete i sofe vrlo prisutne u sobama tinejdžera.

Foto: Valeria Larionova

Bitna priča u uređenju je određivanje palete boja – to će vam olakšati kasnije snalaženje prilikom kupnje namještaja i detalja.

Foto: Interfoto

Neke od kombinacija boja koje odlično izgledaju u mladenačkim sobama svakako su tirkizna, žuta i siva, monokromatske nijanse, ružičasta, siva i bijela i sl. Jednom kada je odredite, palete boja se držite koliko god je moguće – tako će finalni izgled sobe biti skladan i ugodan.

Foto: Interfoto
Komentari