NOVI DOM U POTKROVLJU: pet stvari na koje treba paziti pri planiranju i uređenju

Život u potkrovlju je iznimno privlačan jer može dati kreativniji i atraktivniji prostor. No, pritom treba uzeti u obzir nekoliko savjeta koji će vam pomoći da osmislite prostor bez ijedne stilske ili prostorne pogreške

 

 

 

Uređenje potkrovlja prava je kreativna avantura kako za vlasnike, tako i dizajnere i arhitekte. Kosine se na prvu mogu doimati kao problem, no, ako bolje razmislimo, onda je ovakav prostor svakako izazov koji može polučiti genijalna prostorna, funkcionalna i estetska rješenja. Kako biste stvorili doista takav dom, potrebno je prije nego krenete na planiranje i uređenje, usvojiti nekoliko bitnih savjeta koje donosimo u suradnji s tvrtkom Wienerberger.

Ova poznata tvrtka proširila je svoju ponudu i na kvalitetne, tehnološki napredne i vizualno atraktivne krovne prozore Tondach.

Foto: Tondach

1. MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR

Bez obzira na površinu, svakome u njegovu domu treba više prostora za skladištenje i pravilan raspored namještaja kako bi sve djelovalo funkcionalno i skladno. Zato je bitno dobro i pametno iskoristiti prostor. Naročito je to bitno u manjim interijerima i potkrovljima. U planiranju stavite na papir vaše potrebe i razmislite kako najbolje iskoristiti kosine.

Prostor gdje su kosine najveće iskoristite za police za knjige, ormare i ladice, ali i radni prostor te krevet i sofa. Tamo gdje se najviše krećete i potrebna vam je puna visina stropa neka bude prazan prostor za prolaženje ili primjerice blagovaonski stol ili radna ploha s kuhalom u kuhinji.

Imajte na umu da će vam u optimalnom iskorištavanju prostora veliki saveznik biti namještaj po mjeri. Tako ćete dobiti namještaj prilagođenog oblika i dimenzija.

 

Foto: Tondach

2. OSIGURAJTE DOVOLJNO SVJETLOSTI I ZRAKA

Oni koji nisu skloni potkrovljima kao argumente uglavnom navode premalo svjetlosti i svježeg zraka. No, pametnim uređenjem i dobrom pripremom koja uključuje i savjetovanje sa stručnjacima, potkrovlja mogu biti prave oaze svjetlosti i svježine. Bitno je je pravilno odnosno ravnomjerno rasporediti prozore, kako one klasične, zidne, tako i krovne.

Prostor znatno privlačnije izgleda kada ima više krovnih prozora. Kada uđete u interijer, pogled vam prije svega ide prema njima! Upravo kroz krovne prozore ući će velika količina dnevne svjetlosti i prostor ispod njega će biti osvijetljen duže nego pored klasičnih prozora. Krovni prozori dat će dodatnu količinu svježeg zraka te usput pružiti i neprocjenjiv pogled u nebo.

Tondach krovni prozori nude sve to, kao i veliku razinu toplinske izolacije te nepropusnost što čini životni prostor sigurnijim i ugodnijim. Jednostavni su za montažu, ali i otvaranje i zatvaranje zahvaljujući kvaki koja je na dnu krila. Želite li imati dodatnu zaštitu ljeti od jakog sunca, razmislite o modelima koji imaju ugrađene rolo zavjese koje ne propuštaju sunce.

 

Foto: Tondach

3.IZBJEGAVAJTE DOMINACIJU TAMNIH BOJA I GLOMAZAN NAMJEŠTAJ

Svoje potkrovlje možete urediti u stilu kojem želite, no pritom je bitno pripaziti na odabir boja, uzoraka i dimenzija namještaja.

Radi veće prozračnosti i stvaranja dojma prostranosti dobro je koristiti namještaj nenametljivih, svjetlijih boja, dok tamne mogu biti kao akcenti u prostoru. Također, izbjegavajte glomazan namještaj naglašenog dizajna – onaj jednostavnijih linija i manjih dimenzija svakako će se bolje uklapati u prostor. Ako postoje elementi na namještaju koju mu daju na volumenu i bogatstvu forme, onda neka on bude svjetlije boje. No, kada su u ulozi akcenta, svakako je dopušten jedan ili dva takva komada u tamnijoj boji.

 

Foto: Tondach

4. PROVJERITE STANJE KROVA

Jedan od savjeta koji će vam uvijek dati svi oni koji imaju iskustvo života u potkrovlju kao i stručnjaci, jest dobro i kvalitetno krovište. Provjerite stanje crijepa, izolacije, ali i krovnih prozora. Ako je potrebno, svakako napravite rekonstrukciju krova jer je to stavka na kojoj ne biste smjeli štedjeti. Tako ćete imati bolju zaštitu od vlage, topline, hladnoće i znatno ćete uštedjeti energiju.

 

Foto: Tondach

5. SAČUVAJTE I OBNOVITE GREDE

Potkrovlja svoju čar duguju i gredama koje su sada, povratkom rustikalnog i industrijskog stila iznimno popularne i u interijerima koji imaju ravne stropove. Stoga, ako prostor ima grede, nipošto ih nemojte micati ili skrivati gipsanim oblogama, nego ih obnovite i pokažite. Isto vrijedi i za drvene stupove.

Ako vam se ne sviđa njihov izvorni izgled, uvijek ih možete pobojati u neku svjetliju boju. Čak i ako ih presvučete u bijelu, tekstura drveta kao i šupljine na prirodnom drvetu bit će vidljivi i šarm je zagarantiran, naročito u kombinaciji s krovnim prozorima. Bojanje greda u nijansu koja je kontrastna od zidova i ostatka prostora idealna je za male interijere jer će ih učiniti vizualno većima.

 

Foto: Tondach

Za sve dodatne informacije, kao i odabir idealnog krovnog prozora svratite u Wienerbergerov webshop gdje ćete pronaći inspiraciju i odabrati željene modele. Budite u toku i s njihovim novitetima na društvenim mrežama na facebook.com/wienerbergerhrvatska/ & https://www.instagram.com/wienerberger_croatia/?hl=en.

Foto: Tondach

PROMO

Komentari