9 SUPER RJEŠENJA ZA MALE SPAVAĆE SOBE: inspirirajte se primjerima studija Mirjane Mikulec

Male spavaće sobe naša su svakodnevica. U novijim stanovima nastoji se uštedjeti na svakome centimetru, a naročito u spavaonicama pa su one uglavnom vrlo skučene. Ako vas muči kako osmisliti ovu prostoriju, nadahnite se idejama studija Mirjane Mikulec

 

 

 

Mala kvadratura spavaće sobe pravi je izazov za uređivanje, i to ne samo za laike, odnosno vlasnike, nego i dizajnere interijera. Ovakav izazov uvijek iziskuje temeljitiju pripremu, ali i veću dozu kreativnosti. Bitno je maksimalno iskoristiti prostor kako bi stali svi potrebni elementi prije svega ležaja i ormara, a nakon toga i noćnog ormarića i komode te detalja poput rasvjete.

Usto, bez obzira na manjak kvadrata, treba svakako voditi računa o stilu i atmosferi.  Evo kako, uz nekoliko savjeta i primjera projekata studija Mirjana Mikulec možete skroman broj kvadrata svoje spavaonice vješto, zanimljivo i pametno iskoristiti i imati lijepo uređenu sobu.


1. NAMJEŠTAJ PO MJERI

Teško je pronaći namještaj koji bi po svojim dimenzijama posve odgovarao našoj spavaćoj sobi. To naročito dolazi do izražaja u malim prostorima gdje je bitno iskoristiti svaki centimetar. Stoga je rješenje u namještaju po mjeri. Njime ćete moći imati dimenzije koje vam odgovaraju i dobiti što više skladišnog prostora.

Također, namještaj po mjeri omogućava da unutrašnjost ormara i ladica osmislite kako vam odgovara, kako ne biste gubili dragocjeni prostor.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Namještaj po mjeri sjajno iskorištava i prostore koji su nepravilni, odnosno kada zid nije u potpunosti u istoj ravnini. Tada jedan dio ormara može biti plići ili umjesto njih možete ugraditi otvorene police i zid učiniti zanimljivim.

Savjetujemo da takvi ugradbeni ormari obavezno imaju ugrađenu unutarnju rasvjetu, radi lakšeg snalaženja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


2. KLIZNA VRATA

Vrata – bilo da je riječ o onim ulaznim u sobu ili na garderobnim ormarima, zauzimaju prilično prostora prilikom zatvaranja i otvaranja. U malim sobama taj je prostor dragocjen, stoga razmislite o znatno praktičnijoj varijanti, kliznim vratima.

Njih je najbolje raditi po mjeri, jer tako i dobijete ormar koji savršeno iskorištava prostor, odnosno vrata koja vam dimenzijama najbolje odgovaraju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

3. KREVET SA SPREMIŠTEM

Krevet je također dobro raditi po mjeri te se svakako ne morate odreći uzglavlja, s obzirom na to da je mali prostor. Ako se odlučite za uzglavlje, birajte neki jednostavnijeg dizajna, kako ne bi zagušio prostoriju.

Krevet neka bude niži, ali bi bilo dobro da ispod madraca ipak ima prostor za skladištenje u vidu kutija ili pak ugrađenih ladica. Samo što u slučaju ladica morate računati da ćete trebati slobodnog prostora za otvaranje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

4. OGLEDALA NA FRONTAMA

Neki ne mogu zamisliti spavaću sobu bez ogledala, i to onih velikih, od poda do stropa. Kako u malim spavaonicama nema dovoljno mjesta za ogledalo velikih dimenzija koje bi se stavilo na zid, rješenje je u ogledalima koje ćete staviti na fronte ormara.

Razmislite svakako i o ogledalima u boji, jer su atraktivnija, a vršit će svoju ulogu, odnosno dobro ćete moći pogledati svoju odjevnu kombinaciju.

Umjesto ogledala koja se lijepe na pločaste materijale (najčešće iveral ili MDF), možete koristiti i Acryl fronte koje imaju efekt ogledala.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

5. MOST IZNAD KREVETA

Nekoć su se mostovi iznad kreveta koristili uglavnom u dječjim sobama, no danas su sve zastupljeniji i u glavnim spavaćim sobama. Most je idealno mjesto za odlaganje stvari koje ne trebate trenutno (odjeća koja nije za aktualnu sezonu) ili ih rjeđe koristite.

Ovo je idealno mjesto za deke, poplune, posteljinu i prekrivače, kao i modne dodatke.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

6. POLICA UMJESTO NOĆNOG ORMARIĆA

Noćni ormarić je dragocjen mali komad namještaja u svakoj spavaćoj sobi jer uvijek postoje sitnice koje treba imati nadohvat ruke – vodu, knjigu, sat, tablete, stolnu lampu za čitanje…

No, skučena kvadratura često ga zna izbaciti iz ove prostorije. Rješenje je u malim stolićima koji imaju ulogu ormarića, ili pak u mini policama koje ćete staviti pored ili iznad uzglavlja. Ako imate ormare u obliku mosta ili pored kreveta ormar, iskoristite ga za noćni ormarić u vidu unutarnje police.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

7. MINI KUTAK ZA ŠMINKANJE

Kada su ormari postavljeni s bočnih strana kreveta, obično se oslobodi dosta mjesta za prolaz do kreveta. Iskoristite taj prostor za osmišljavanje novog sadržaja – kutak za čitanje s mini naslonjačem, komodom za rublje i posteljinu ili primjerice stolić za rad od kuće ili šminkanje.

Ako to učinite namještajem po mjeri doista ćete moći maksimalno iskoristiti prostor koji vam je na raspolaganju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

8. KOMODA UMJESTO ORMARIĆA

Noćni ormarići su često i mjesta za skladištenje – u ormarićima i ladicama u njegovoj unutrašnjosti držimo razne sitnice, dokumente, kozmetiku, pa i rublje ili modne dodatke. Ako imate mjesta znatno više od onog predviđenog za ormarić, opredijelite se za uski dugi ormar do stropa ili primjerice komodu s ladicama.

Tako ćete dobiti dodatni prostor za spremanje odjeće i modnih dodataka.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

9. DEKORACIJA ZIDOVA

U malim prostorima, pa tako i spavaćim sobama, ne preporučuje se previše detalja kao ni dekoracija. Stoga je dobro da sami osnovni komadi namještaja imaju veliku dekorativnu ulogu svojim dizajnom, bojom ili uzorkom. Iskoristite i akcentni zid kao dekoraciju. Najjednostavnija je svakako boja, koja će biti različita od one koja dominira prostorom.

Također, možete se poigrati kreativnim bojanjem i stvoriti geometrijske ili neke druge oblike na zidu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Štukature ili tapete su također dobrodošla dekoracija u maloj spavaćoj sobi. Možete ih kombinirati tako da rubove odnosno spojeve zida i stropa obložite štukaturama, a na akcentni zid nalijepite tapetu.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak


U trendu su i štukature složene kao okvir za slike unutar kojih ćete nalijepiti tapete, fotografije, smjestiti nekoliko manjih uokvirenih slika…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Zbog malo kvadrata dogodi se da uzglavlje kreveta stoji na zidu na kojem je vanjski otvor. Tada posebnu pažnju obratite odabiru zavjesa, koje mogu biti kombinacija dviju zavjesa od tankog i debelog materijala ili primjerice rolo zavjesa malo posebnijeg dizajna.

Kako na takav zid ne stane neka dodatna dekoracija, bočni zidovi mogu biti u tapetama, ali ne pretjerano upadljivog dizajna, kako bi prozori odnosno akcentni zid ipak došao do izražaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić
Komentari