MALI VRT NA PROZORSKOJ DASCI: evo što možete uzgajati u svome domu

Svježe začinsko bilje ili povrće na prozorskoj dasci, uzgojeno vlastitim rukama, poseban je užitak. Ne morate ići nigdje da nabavite tonu vitamina, a apsolutno znate da u biljkama nema ni traga kemikalijama… savršeno! Želite li isto? Pomažemo vam prijedlozima što sve možete uzgajati kod kuće bez puno muke.

 


Urbani vrtovi u našim domovima (interijeru, balkonu) ili pak na vrhu zgrade postali su vrlo popularni. Nevjerojatno što sve može uspijevati na ovim mjestima, nerijetko s nedovoljno sunca i prostora! Osim što tako dobivamo zdrave i povoljne namirnice koje smo sami uzgojili, imamo super hobi koji nas opušta i izvor je velike radosti i zadovoljstva.  I koji nam je nadohvat ruke!

Evo što sve možete uzgajati na prozorskoj dasci!

Foto: ElMueble

MIKROZELENJE

Mladi izdanci raznih usjeva (obično zelje, povrće i žitarice) prava su riznica korisnih stvari. Sadrže više organizmu potrebnih tvari od odraslih biljaka, a k tome uzgoj mikrozelenja ne može biti lakši. Stoga ovaj hobi uzima sve više maha u cijelom svijetu i postaje prekrasan trend.

Možete posijati sjeme graška, gorušice, brokule, cikle, potočarke, lucerne, suncokreta, blitve, rikule, bosiljka, rotkvice, korabice, pšenice i drugih kultura.

Foto: Freepik

Klice treba pojesti čim ih uberete. Dodajte ih salatama, juhama, sokovima i smoothiejima, omletima i prilozima od žitarica ili povrća.

Foto: Freepik

PAPRIKA

Paprika će se odlično osjećati na vašoj prozorskoj dasci ili balkonu ako joj osigurate dovoljno svjetla, topline i rahle zemlje. Važno je odabrati prave sorte: najbolje odgovaraju nisko rastuće i rano zrele male paprike. Ljute paprike često se sade u posude: smatraju se idealnim za uzgoj kod kuće, nećete morati dugo čekati na berbu, a uz pravilnu njegu jedan grm daje plodove 3-5 godina.

Foto: Freepik

RAJČICE

Je li moguće uzgajati rajčice u loncu? Naravno! Obratite pozornost na sjeme patuljastih rajčica. Ove sorte nisu izbirljive, nema potrebe da ih vežete, ali je vrlo poželjno da ih osvjetlile fitolampom: tada će vas oduševiti plodovima čak i zimi.

Foto: The City Wild

KRASTAVCI

Krastavci ne vole živjeti u stanu iz dva razloga: previše suh zrak i nedostatak svjetla. No, ako ih stavite na sunčano mjesto i dodatno osvijetlite, ne zaboravljajući ih redovito zalijevati, sigurno ćete imati svježe krastavce za svoje objede. Samo u fazi odabira sjemena, budite oprezni: trebate partenokarpne sorte, odnosno one koje se oprašuju bez pčela.

Foto: Legia Media

ZELENI LUK

Najčešće se kod kuće sadi proklijali ili prerasli luk. Dobro Dobro raste i u tlu i bez njega: u piljevini ili vodi. Glavna stvar je osigurati mu dovoljnu količinu vlage i ne saditi u teškom tlu: idealno je tresetno-humusno tlo.

Foto: Legia Media

MRKVA

Malo je vjerojatno da ćete uzgojiti ogromnu mrkvu, ali mini-sorte s kratkom vegetacijskom sezonom dobro rastu u dobro dreniranom, laganom tlu. Svoju prvu žetvu možete ubrati unutar 2-3 mjeseca nakon sadnje sjemena.

GRAŠAK

Patuljasti grašak se obično sadi u travnju u velikim posudama ali se može uzgajati tijekom cijele godine. Sobnom grašku trebat će potpora, baš kao i njegovim kolegama koji rastu na otvorenom tlu.

Foto: Burpee Seeds

ZAČINI

Što još možete uzgajati kod kuće? Majčina dušica, menta, bosiljak, peršin, kopar, lovorov list, korijander, origano ne zahtijevaju posebnu pažnju, a uz standardnu ​​njegu tijekom cijele godine ‘opskrbljuju’ vaš stol mirisnim listovima koji služe kao izvrstan začin mnogim jelima. Bolje je uzgajati kopar u vrlo toplim vremenima: kada je hladno, ide u ‘strijele’, a ne možete računati na pahuljasto zelje.

FOTO: MARCUS SPISKE / UNSPLASH

ZELENA SALATA, BLITVA, CELER

Svakako kod kuće posadite sorte s otpornim, čvrstim stabljikama poput zelene salate, lisnatog celera i blitve. I uvidjet ćete kako nisu hiroviti i kako ih nije teško uzgojiti, čak i ako niste skloni zelenilu i niste od onih kojima sve uspješno raste.

Foto: MyDecor
Foto: Cassidy Phillips, Unsplash
Komentari