Hortenzija na balkonu: uzgojite uspješno najpopularniji cvijet u običnoj tegli

Vjerujemo da nismo pretjerali s tvrdnjom u naslovu kako je hortenzija najpopularnij cvijet već nekoliko sezona. I to ne samo u vrtovima, u obliku grma, nego i na balkonima. Evo kako ih uspješno njegovati u teglama!


U vrtovima i na okućnicama hortenzija postaje polako, ali sigurno najzastupljeniji cvijet. Njezini veliki grmovi s bujnim grozdastim cvjetovima doista su prava mala vizualna senzacija i podižu svaki eksterijer.

Ta se popularnost s vrtnih gredica proširila i na balkone i terase, kao i u dom pa ju nerijetko možemo vidjeti u teglama i žardinjerama ali i vazi kao rezano cvijeće.

Foto: Freepik

Budući da hortenzije nisu zahtjevne za uzgoj i na najmanjem balkonu koji usto možda i nema previše sunca, i vi ih lako možete imati u svom malom raju na otvorenom. Hortenzijama neće smetati smog i gradski asfalt, bitno je samo znati nekoliko pravila uzgoja na balkonima.

Stavite ih na ograde, prozorske daske, u viseće tegle… i svagdje će uspjeti!

Foto: Freepik

NAJBOLJA VRSTA

Hortenzija ima više od 70 različitih vrsta, a podrijetlom su uglavnom iz južne i istočne Azije, Kine, Koreje. Za uzgoj u tegli, savjetuju stručnjaci, birajte vrste Hydrangea macrophylla i Endless Summer koje će trajati duže nego ostale.

Foto: Freepik

ODABIR TEGLE

Tegla od terakote ili keramike će biti idealna za hortenzije i izdržat će tijekom cijele godine izložena vani. Stoga je nakon kupnje odmah presadite iz plastične u ovakve tegle. Problem je jedino ako su zime oštre – tada bi tegle od terakote mogle popucati, pa je bolje posaditi ih u plastične.

Također, mislite na veličinu tegle. Naime, hortenzija relativno brzo raste i može doseći visinu do pola metra u tegli pa korijenju treba dovoljno prostora za rast. Kada zahladi, odrežite im cvjetove, ali svakako ostavite grane.

Foto: Patch Plants

NAJBOLJE MJESTO

Hortenzije nisu, kao što smo već naveli, zahtjevne za uzgoj. I ne trebaju puno sunca, stoga izbjegavajte pozicije s jakim i direktnim suncem – južnu i zapadnu stranu doma. Najbolje će uspijevati u sjeni ili polusjeni na istočnoj ili jugoistočnoj strani. Tako će dobiti potrebnu količinu sunca.

Foto: Plant Addict

ZALIJEVANJE HORTENZIJE

Pored sjene i polusjene, hortenzije trebaju veliku količinu vlage pa ih obilno zalijevajte, i to svakodnevno.  Za vrijeme velikih ljetnih vrućina možete ih zalijevati dva puta dnevno, ujutro i navečer. Izbjegavajte polijevanje cvijetova te vodu stavljajte direktno u zemlju.

Hortenzija / Foto: Amazon
Komentari