Sedam mjesta u domu koja se ne sjetimo očistiti a prepuna su prljavštine i bakterija

Mislite da su vaša četiri zida top-top čista nakon velike subotnje generalke? Stvari vjerojatno ne stoje baš tako… Postoje stvari i mjesta koje gotovo svi nesvjesno uvijek iznova zaobilaze u čišćenju.

 

 

S vremena na vrijeme u svome domu organiziramo veliko čišćenje koje se neće sastojati “samo” od usisavanja, pranja kupaonice i brisanja podova i prašine, nego će biti temeljitije.  I nakon što odradite ovakvu generalku, pomislite kako stan nikada nije bio tako čist. Uživate u pogledu na sve očišćene površine, koje se sada sjaje i mirišu na sredstva za čišćenje. Čini vam se da ništa nije ostalo nedotaknuto krpom ili usisavačem. No, uvijek iznova, bez obzira koliko se trudili, neka mjesta zaobiđemo u čišćenju. I to posve nesvjesno.

Donosimo vam popis najčešćih stvari i mjesta od kojih ste neka zasigurno zaboravili očistiti, a koja su prepuna bakterija i prljavštine…

 

 

1. OTIRAČ NA ULAZU

Foto: Garden Trading

Hodnik je prvo mjesto na koje ulazite kada posjećujete nekoga. Ovu prostoriju jednostavno je nemoguće zaobići. To znači da se tako većina bakterija, koje smo donijeli na svojoj obući prenosi u dom. Naročito je pod udarom ovih bakterija otirač za obuću. Redovito usisavanje pa i vlažno čišćenje (vodeni usisavač bi bio idealan) pomoći će vam da se prljavština ne umnožava i prenosi u ostatak doma.

 

 

2. UPRAVLJAČ ZA TELEVIZOR

Foto: Freshome

Možete li se sjetiti kada ste posljednji put pobrisali upravljač za tv? Na njemu se, zbog čestog kontakta s rukama, kao i zbog drugih nečistoća u kući, akumuliraju mnoge bakterije koje mogu biti štetne za zdravlje. Pored ručki od vrata te mobitela, daljinski upravljač za televizor je jedna od onih stvari u domu koje imaju najviše bakterija. No, vrlo rijetko preko njega prijeđemo krpom. Bitno je izvući i čestice prljavštine koje su se uvukle ispod tipki daljinskog upravljača i ušle u konzolu, što može dovesti do oksidacije kontakta pa uređaj propada. Neki se koriste usisavačem kojeg podese na najmanju jakost kako bi izvukli čestice prašine ispod tipki.

 

 

3. SOBNE BILJKE

Foto: Better Homes and Gardens

Također, i vaše bi se biljke trebale redovito oslobađati od prašine i ostaloga. Jer, tako zelenilo ostaje duže zdravo i može rasti. Naime, prašina i prljavština onemogućuju lišću primanje zraka preko listova pa bilje propada. Velike listove prebrišite povremeno vlažnom krpom a svaka tri mjeseca ih tuširajte nježnim mlazom vode u kupaonici – tuš kadi ili kadi te ostavite da se okapaju i posuše te natrag.

 

 

4. KNJIGE NA POLICAMA

Foto: Midwest Home

Ako niste alergični na prašinu, nakon čišćenja knjiga (micanja s polica i usisavanja dijelova koji su bili najviše izloženi prašini) počet ćete kihati i peći će vas oči. I to zbog ogromne količine prašine koja se nataloži na njima. Jer, kad čistimo, uklonimo prašinu s polica ispred knjiga, a knjige ne diramo. Kako biste to izbjegli i dugo vremena uživali u svojim knjigama, trebali biste povremeno (barem jednom godišnje) čistiti i knjige, jedan po jedan primjerak. Kvaliteta papira ne sam oda se pogoršava zbog nečistoća u kući, već se i mnogi insekti rado legu između stranica.

 

 

5. SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Foto: Better Homes and Gardens

Krpe za prašinu i podove te spužve kojima čistimo dom trebale bi mijenjati češće nego što to činimo. Uostalom, sva prljavština koju pokupimo se skuplja na njima i ne može se s vremenom tako jednostavno isprati. Kako bi vaša oprema za čišćenje duže trajala, očistite sve krpe toplom vodom i dezinficirajte nakon svakog čišćenja, a povremeno ih operite u perilici. I nikada ih ne slažite u ladicu ili kantu vlažne, nego ih prije toga osušite.

 

 

6. ŠMINKA I PRIBOR ZA ŠMINKANJE

Foto: Allure

Čak i ako redovito brišete svoju kupaonicu i stolić za šminkanje, morate znati da je vaš pribor za ljepotu pravi hvatač prašine i bakterija. Nemojte samo čistiti police i površine na kojima ruževi, puderi, lakovi… stoje nego i same proizvode jer su pogođeni prljavštinom i više nego što mislite. To se pogotovo odnosi na one stvari koje nisu na policama i ladicama, poput šampona, gelova, krema, četki za rumenilo, ali proizvoda koje svakodnevno koristite. I ne zaboravite oprati u šamponu ili nekom blagom sredstvu četkicu za rumenilo i spužvicu za nanošenje pudera.

 

 

7. PREKIDAČ ZA SVJETLO

Foto: NOON Home

Koliko često uključite i isključite svjetlo tijekom dana? Slično kao na daljinskom upravljaču, ovdje se nakuplja mnogo bakterija dolaze preko naših ruku, ali i prašine u prostoru. Dovoljno je obrisati jednom tjedno prekidače za svjetlo vlažnom krpom i tretirati ih dezinficijensom kako bi se riješili klica.

 

Komentari