SPOJITE NESPOJIVO: 4 zlatna pravila u kombiniranju različitih uzoraka i boja

Na ljestvici škakljivih i zahtjevnijih, ali tako neodoljivih novih trendova, miksanje uzoraka zauzelo je jedno od prvih mjesta. Nerijetko viđamo na društvenim mrežama interijere u kojima se kombiniraju različiti uzorci i boje, no pitanje koje nam ostaje lebdjeti nad glavom jest kako uspiju tako skladno izgledati…

 

 

 

Danas je kombiniranje naočigled nespojivih uzoraka i boja odraz dizajnerske hrabrosti. No, kod uređenja doma u tom novom trendu, potrebno je pripaziti. U nekim situacijama to može uroditi neukusom, prenatrpanošću ili neumjerenošću. Estetike ipak mora biti – i naoko kaotično spajanje naizgled nespojivih boja i uzoraka mora imati neki svoj red i princip. Pravila uvijek postoje, pa tako i u ovom slučaju. Donosimo vam ih nekoliko.

1. Odaberite uzorak koji će se uklapati u ostatak interijera

Ako namjeravate starom kauču podariti novo ruho sa zanimljivim uzorkom ili pak kupiti jastučiće upadljivog uzorka, dobro razmislite kakav ćete dojam stvoriti. Neka uzorak bude smislen i u skladu s ostatkom prostorije. Izaberite krupnije uzorke za predmete koje želite istaknuti, a sitnije za one koje želite da se ‘stope’ s ostatkom prostora ili ako ih želite sakriti.

Foto: Home Ideal

2. Poštujte pravilo proporcija

Uzorci na namještaju, predmetima i dekoracijama bi trebali zauzimati 40 do 60 posto prostorije. Na takav način postići ćete razigranost, a s druge strane neće izgledati napadno. Ne moraju svi uzorci u prostoriji biti isti. Neka omjer proporcija bude 60/30/10. Pritom 60 posto može biti na primjer cvjetni tepih, 30 posto kauč na prugice, a 10 posto neki drugi uzorak koji vam se sviđa.

Foto: Real Homes

3. Koristite više uzoraka iste veličine u jednoj prostoriji

Prostorija u kojoj su mali, srednji i veliki uzorci zanimljiva je i ugodna oku. U prostoriji biste trebali imati jedan veliki uzorak i barem dva manja ili srednje veličine.

Foto: House Beautiful

4. Ne tretirajte različite uzorke na isti način

Ako puno različitih uzoraka koristite u jednoj prostoriji, prostor može izgledati kaotično. Morate stvoriti hijerarhiju uzoraka. Veliki uzorak će zauzimati najviše mjesta. Za kauč birajte veće uzorke (zbog veličine namještaja), a manje uzorke za kuhinjske stolice.

Foto: House Beautiful

 

Komentari