ENERGETSKA UČINKOVITOST: sve što trebate znati o energetskom certifikatu

Ako ste vlasnik nekretnine, te je želite prodati ili iznajmiti, jedan od dokumenata koji morate napraviti je energetski certifikat. Zašto je to važno? Odgovore pročitajte u nastavku članka koje donosimo u suradnji s HEP-om.

 

Živite li u energetski učinkovitom domu? Danas je bitno imati i energetski certifikat za nekretninu koju posjedujete, posebno ako je prodajete ili iznajmljujete.

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasniku, budućem kupcu ili korisniku prostora o tome koliko energije građevina troši. Certifikat je ujedno poput osobne iskaznice građevine u kojoj su navedena energetska svojstva, stanje i učinkovitost energetskog sustava, kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova i sl). Precizno je izraženo i koliko energije vaša nekretnina troši, koliko energije nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada.

Foto: El Mueble

Svi ti podaci su bitni kako bi se u konačnici procijenila potrošnja energije i visina režija. Ujedno, certifikat je nakon ulaska Hrvatske u EU postao obavezan dokument prije prodaje ili najma nekretnine.

Energetske certifikate mogu izraditi jedino ovlašteni stručnjaci koji su upisani u Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada, dok ovlaštenje za energetske preglede izdaje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.


KOLIKO IMA ENERGETSKIH RAZREDA?

Foto: HEP OPSKRBA

Bitno je znati da se građevine razvrstavaju u osam energetskih razreda od A+ do G i direktno utječu na cijenu nekretnine.

Što je razred viši to je riječ o boljoj energetskoj učinkovitosti. Razred A+ označava zgrade koje troše manje od 15 kWh/m2, imaju vrlo dobru izolaciju, višestruko izolirane zidove, trostruku PVC stolariju i koriste obnovljive izvore energije.

Razred G je potpuna suprotnost i odnosi se na građevine koje troše više od 250 kW/m2. Obično je riječ o starijim kućama bez izolacije i bez fasade, te loše izolirani stanovi na rubnim mjestima u zgradi.

Foto: Alvhem

Više informacija o energetskom certifikatu pronađite na službenim stranicama ministarstva, dok se sami možete pobrinuti za uštede u vlastitom domu uz najpovoljniju struju na tržištu koju nudi HEP Opskrba.

 

PROMO

Komentari