ZAKLONJENI OD ZNATIŽELJNIH POGLEDA: učinkovite i atraktivne ideje za balkone, terase i vrtove

Boraviti na balkonu, terasi ili u vrtu tijekom proljeća i ljeta prava je uživancija, zar ne? Da bi ona bila potpuna, potrebno je osigurati zaklon od znatiželjnih pogleda s ulice, susjednih balkona… Evo kako to možete postići!

 

 

Vjerujemo da ste se već preselili na balkon, terasu ili vrt i tamo uživate u svome dnevnom boravku na otvorenom. Mnogi svoj dan tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci započinju i završavaju upravo u eksterijeru koji je u sklopu njihova doma, pa pretpostavljamo da je tako s vama. Ispijanje prve jutarnje kave u svom malom raju na otvorenom, čitanje jutarnjih novina i pregledavanje portala, druženje s prijateljima, roštiljanje, objedovanje s obitelji, popodnevno drijemanje ili čitanje omiljenog štiva, uživanje u zvjezdanom nebu uz čašu vina ili piva… sve su to omiljene nam aktivnosti u našem eksterijeru.

Da bismo u potpunosti uživali u svom malom dnevnom boravku na otvorenom potrebni su nam mir, tišina i – privatnost. No, često je ovaj prostor izložen pogledima susjeda ili prolaznika na ulici pa je potreban zaklon. On će nam dobro doći i zaštita od jakog sunca.

Stoga vam nudimo nekoliko prijedloga kako od balkona, vrta ili terase možete napraviti slatko, zavučeno sklonište u kojem ćete moći boraviti cijeli dan i večer!

Foto: Brent Darby

PLATNENA OGRADA

Vrlo jednostavno i povoljno rješenje za stvaranje privatnosti je platnena zaštita koja se brzo montira na ogradu balkona. Ujedno štiti od jakog vjetra, ali i sunca, u čemu joj pomaže i suncobran ili tenda. Birajte kvalitetne, čvrste materijale koji su otporni na sve vremenske uvjete.

Ovakve ograde dolaze u niz boja i uzoraka tako da imaju veliku estetsku ulogu i doprinose podizanju prostora.

 

Foto: Deirdre Sullivan

DRVENI PANEL

Postoje razne vrste panela kojima se možete zaštiti od radoznalih pogleda, ali i buke koja dolazi iz susjedstva i s ulice. Jedan od najpopularnijih je onaj drveni jer pruža toplinu i povezuje nas s prirodom. Ako u stvaranju prirodnog štiha na svome balkonu, terasi ili vrtu želite biti originalni, pobojajte panel u neku zanimljivu i atraktivnu boju.

Ovakvi paneli ujedno mogu biti i vertikalni vrtovi na koje ćete objesiti teglice sa začinima ili cvijećem ili funkcionirati kao zidovi u boravku na koje ćete staviti dekoracije po želji.

Foto: House Logic

METALNI I PLASTIČNI PANELI

Ako ste za neku dugotrajniju verziju koju nećete morati nakon nekoliko godina obnoviti, poput drvene, novim slojem boje, razmislite o metalnom ili plastičnom panelu. Ili, primjerice, kombinaciji jednog i drugog, jer ćete tako dobiti vrlo čvrstu pregradu.

Želite li da vam svjetlost dopire kroz plastični paravan, birajte svijetlu boju, ali mliječnu, tako ćete onemogućiti da bude prozirna.

Foto: Bjufors

ZELENI ZID

Visoke tegle i u njima zelenilo (po mogućnosti također veliko ili bujno) bit će dobar zaklon, pružati prekrasan vizualni doživljaj, a tako ćete ujedno zadovoljiti svoju potrebu za zelenilom i svježinom.

 

Foto: Scaled

 

Pored visokih, velikih tegli, vrijedi uzeti u obzir vertikalne vrtove u koje ćete zasaditi svoje omiljene začine, cvijeće pa i povrće. Njih možete pričvrstiti na zid ili drvenu ili metalnu konstrukciju.

Foto: Don Pedro

ZAVJESE

Zavjese nam se možda na prvu čine nepraktičnima, jer zahtijevaju više brige i pažnje. No ako odaberete one od tamnog platna i deblje teksture, onda neće biti tako osjetljive i nećete ih morati tako često prati. Za uzvrat ćete dobiti sjajnu lounge i opuštenu atmosferu, toplinu, lepršavost…

 

Foto: Edles aus Edelstahl

 

 

Komentari