5 savjeta za energetski učinkovitiji dom: postignite manji gubitak energije i više dnevne svjetlosti

Kada su interijeri u pitanju, pored njegova izgleda i uređenja, u posljednje vrijeme se sve češće govori i o održivosti, energetskom balansu i brizi o prirodi. Pročitajte 5 savjeta VELUX arhitekata kako sve ovo postići u svome domu – da on ima i više dnevne svjetlosti i manji gubitak energije.

 


Globalni trendovi nalažu da svoje domove prilagodimo potrebama modernog doba, a mnogi su to već učinili u želji da stan ili kuća u kojoj provode najviše vremena dnevno budu energetski efikasniji, održiviji, a samim time i isplativiji za život. Svaki dom može biti zdraviji i ljepši, a uz ove savjete stručnjaka možete otkriti kako to postići.

Uskoro stižu hladniji dani koje ćemo većinski provoditi u zatvorenom, kod kuće, no zbog toga ne smije patiti naše zdravlje, niti raspoloženje. Uživati u sunčanom vremenu i svježem zraku može se i u udobnosti vlastitog doma, a o važnosti benefita dnevne svjetlosti i svježeg zraka slažu se podjednako medicinski stručnjaci i arhitekti.

Foto: Velux

Danje svijetlo može snažno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života, pogodno djelovati na bolje raspoloženje i produktivnost, pomoći nam da se osjećamo fokusirano i puni energije te da, u konačnici, i bolje spavamo.

Dotok svježeg zraka u interijeru osigurava dovoljne količine kisika koji može podići razinu serotonina u organizmu, a suprotno, manjak svježeg zraka može doprinijeti glavobolji i vrtoglavici.

Utjecaj prirode na organizam, i dok vrijeme provodimo u zatvorenom, ogroman je, stoga dom treba uređenjem prilagoditi tako da se najbolje iz prirode uspije integrirati u interijer. Ako ste trenutačno u potrazi za svojim novim domom ili, pak, započinjete s procesom preuređenja, bilo bi dobro imati ove savjete arhitekata na umu, kako biste maksimalno iskoristili snagu prirode i učinili svoj dom održivim.

Foto: Velux

 

Savjet br. 1

Energetski certifikat nešto je što obavezno morate tražiti prilikom gledanja stanova za kupnju ili nabaviti za postojeći stan. Dobrim energetskim razredom smatra se razred C u koji pripadaju nove zgrade, no to ne znači da ne trebate ciljati da vaš dom ima oznaku A++ – život u takvim kućanstvima je održiv i isplativiji, a jednostavno ga je postići.

FOTO: VELUX

Savjet br. 2

U zimskom razdoblju razmišljamo i o tome kako topli zrak može pobjeći izvan našeg doma, a iako na pamet najprije padaju zidovi koji nisu dobro izolirani, prozori i balkonska vrata najčešći su krivci za to, ako nisu kvalitetno izolirani.

Moderni prozori mogu smanjiti gubitak topline do 60 posto na svakom pojedinačnom prozorskom otvoru u odnosu na stare dotrajale prozore. Također, značajno utječu i na smanjenu pojavu vlage i plijesni u prostoru. Rezultati mjerenja jasno pokazuju da se zamjenom dva krovna prozora njihovim modernijim verzijama može smanjiti potrebna energija za grijanje do 11 posto.

Foto: Velux

Savjet br. 3

Osim što biste trebali paziti na izolaciju prozora i zidova, prozore biste trebali birati tako da dugoročno postignete energetski balans u svojem domu.

Krovni prozori važan su dio svake prostorije jer propuštaju sunčevo svijetlo u interijer te za sunčanih, ali hladnijih dana, griju prostoriju i štede energiju. Istovremeno, staklo propušta toplinu iz stana ili kuće van pa bi zato taj koeficijent prolaska topline trebao biti čim manji, a to se postiže boljom toplinskom zaštitom kuće i odabirom kvalitetnih prozora.

U tom slučaj, u stan ili kuću ulazit će dovoljno svjetlosti i topline izvana, zbog čega ćete grijanje manje koristiti.

Foto: Velux

Savjet br. 4

Dobra izolacija zidova i prozora zato je iznimno bitna, no postoje i jednostavniji načini za očuvanje topline u domu. Najjednostavniji primjer su odabir kvalitetnih vanjskih roleta i sjenila, i to po mogućnosti s automatiziranim sistemom koji prati vremenske prilike i tome se prilagođava, kako bi se postigla maksimalna učinkovitost.

U trenutku oblačnog ili kišovitog vremena, prozore će prekriti rolete ili sjenila, kako bi se toplina zadržala u domu, a za sunčanog vremena, oni će propuštati dnevno svijetlo u interijer. Upijanje dnevne svjetlosti, i kad se nalazite u zatvorenom prostoru, pomoći će u reguliranju cirkadijalnog ritma, dati dodatnu dozu energije, poboljšati produktivnost i raspoloženje.

Foto: Velux

Savjet br. 5

Preuređenje stana može se činiti kao dugotrajan i naporan zadatak, no svoj dom možete učiniti ljepšim, održivijim, energetski učinkovitijim i isplativijim u samo jednom danu. Jednostavan zahvat poput promjene prozora, iskusni stručnjaci mogu napraviti u roku kraćem od 24 sata, a takva mala promjena može značajno utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, učiniti dom ugodnijim za život i smanjiti iznose na računima za grijanje.

Foto: Velux

Dokazano je da krovni prozori propuštaju puno više svjetla nego oni vertikalni te doprinose boljem energetskom balansu, a nakon svih nabrojenih benefita sunca, u svojem domu ćete ga htjeti čim više. Obratite se VELUX stručnjacima za krovne prozore, koji će pronaći najefikasnije rješenje za vaš dom.

U razdoblju od 11. listopada do 30. studenog 2022. godine uz kupnju 3 ili više VELUX krovnih prozora s VELUX vanjskim tendama ostvarujete popust od 50 posto za kupnju VELUX unutarnjih sjenila za svaki kupljeni VELUX krovni prozor uz predočenje kopije računa.

Više informacija pronađite na velux.hr

 

 


PROMO

Komentari