Korak po korak: nove keramičke pločice uz pomoć obične boje

Postoji lijek za stare i dotrajale pločice ili pak one koje su vam jednostavno dosadile bez da mijenjate. Ako ne planirate stavljanje nove keramike u svoj dom, odlučite se za njezino bojanje

 

Naš dom ponekad vapi za promjenom, ali nismo uvijek u prilici izdvojiti novce za to, kao što nismo ni raspoloženi za građevinske zahvate, lutanje trgovinama, traženje majstora, čišćenje nakon radova… Primjerice, mijenjanje keramičkih pločica koje su vam s vremenom dosadile, nisu više u trendu ili su jednostavno dotrajale ili napuknute na nekim mjestima, iziskuje i novac i trud. Pored toga, taj dio stana (obično kuhinja ili kupaonica) danima neće biti u funkciji, a i trebat će vam vremena da sve počistite. Brže, povoljnije i jednostavnije rješenje je bojenje pločica, koje možete obaviti i sami. No, da biste to učinili kvalitetno i kako treba, dobro se pripremite. Pobojane pločice će osvježiti prostor i učiniti ga ljepšim i drugačijim, naročito ako je novi sloj boje različiti od prijašnjeg.

Za početak, pripremite sve što je potrebno: detergent, spužvicu, trake za zaštitu, boja za keramiku, primer, kist i(li) valjak te brusni papir ili stroj za brušenje.

 

 

Drivenbydecor.com

ČIŠĆENJE

Prije nego krenete u bojanje, potrebno je očistiti pločice, i to ne samo vlažnom krpom, nego otopinom vode i sredstva za čišćenje keramike. Ako je riječ o masnim i tvrdokornim mrljama i nečistoćama, dobro je upotrijebiti neko abrazivno sredstvo.

 

 

Drivenbydecor.com

 

BRUŠENJE

Nakon čišćenja bitno je pločice dobro posušiti da biste mogli krenuti u brušenje. Možete to učiniti brusnim papirom visoke granulacije ili električnom brusilicom koja će skinuti površinski, glatki sloj s keramike. Ovako se skidaju neravnine na pločicama, ali i lakše prima boja koja se nakon toga nanosi. Nakon brušenja možete popuniti ruke i udubine na keramici nanošenjem fugir mase u tubi.

 

Drivenbydecor.com

DODATNO ČIŠĆENJE

Nakon brušenja opet je potrebno očistiti (može i suhom krpom) površinu pločica kako bi se uklonila prašina i druge nečistoće. Zatim stavite zaštitnu traku.

 

PRVI SLOJ

Prije boje, preporučuje se pločice pobojati primerom, temeljnom bojom. Riječ je o visokoadhezivnom temeljnom premazu koji se stavlja kako bi boja što bolje prianjala na keramiku. Također, preporučuje se primer nanijeti u dva sloja valjkom ili kistom. Bitno je nakon bojanja svako sloja ostaviti boju da se osuši.

 

Drivenbydecor.com

 

BOJENJE

Boju nanosite kada se primer sloj potpuno osuši. Ako ste nanijeli dva sloja temeljne boje, onda je dovoljan jedan sloj ‘obične’ boje. Nju nanosite valjkom, četkom ili kistom, kako vam je zgodnije.

 

Drivenbydecor.com

 

Osim boje za keramiku, postoje i razni dekorativni premazi (cementi, vapneni, glineni..) kojima ih možete pobojati. Nakon ovakvog premaza neće se više vidjeti fuge između pločica. Nevidljivost fuga možete postići i nanošenjem žbuke na njih prije bojanja. Ovako će keramika izgledati doista drugačije.

 

Drivenbydecor.com
Komentari