ISKORISTITE SVAKI MILIMETAR: 8 načina kako malu kupaonicu učiniti većom i funkcionalnijom

Nedostatak kvadrata u kupaonici zna zadavati prilično muke prilikom planiranja jer treba zadovoljiti sve funkcije, iskoristiti maksimalno prostor te postići estetiku. Evo kako to možete postići!

 

 

 

Kupaonica je prostorija čijem uređenju pridajemo sve više pažnje, a veliki problem pritom nam zna zadavati mala površina. Ove prostorije u većini interijera oskudijevanju kvadratima te je potrebno uložiti dodatan trud da bi kupaonica bila i funkcionalna i lijepa te svaki element na svome mjestu. Bitno je također u malim kupaonicama stvoriti i dojam prostornosti.

U nastavku donosimo kreativne savjete dizajnera interijera za kupaonice, kako iskoristiti svaki milimetar ovog prostora i zadovoljiti sve ove potrebe!

Foto: Geri O’Toole Glynn / Real Homes

DRŽITE SE OSNOVNIH ELEMENATA

Zapitajte se što uistinu trebate u kupaonici. Dizajneri savjetuju da se zadovoljite prije svega osnovnim elementima – kadom odnosno tušem, umivaonikom i wc školjkom. Sve osim toga je višak, s obzirom na površinu. Kako bi dobili dodatni prostor, sve što se nalazi na podu, kao što su primjerice košare za ručnike i slično, podignite na police, a ormarić stavite ispod umivaonika.

 

FOTO: LIZZIE ORME / IDEAL HOME

Nastojte perilicu rublja staviti u neku drugu prostoriju – ostavu, hodnik ili kuhinju, a ako ni tamo ne dolaze u obzir, onda nabavite uski model koji će zauzeti znatno manje mjesta. Postoje i niži modeli perilice na koju možete staviti umivaonik, što je također izvrsno rješenje za male kupaonice jer tako doista štedite prostor.

Foto: Better Homes And Gardens

 


OBRATITE PAŽNJU NA BOJE U KUPAONICI

U većini slučajeva male kupaonice imaju problem nedostatka svijetlosti jer uglavnom nemaju prozor. Zato je važno da u takve prostore ne stavljamo tamne, nego što svijetlije nijanse ukoliko želimo postići  veći i postraniji dojam. Jednostavno i efikasno rješenje je bijela, siva ili bež boja koje će dominirati a na njih je dobro dodavati akcente u naglašenijim bojama te u uzorcima drveta, betona ili mramora.

 

Foto: Kimberlee Marie Interiors

 


STAVITE FOKUS NA OGLEDALA

Veliko jednostavno ogledalo u maloj kupaonici dat će najbolji dojam većeg prostora. Ogledala bez ruba daju prostoru dojam luksuza, dok će ona s rubovima odati dojam topline. Kombinacije ogledala s tamnim ili dramatičnim bojama također popravljaju dojam u malim prostorima.

Foto: Home Bnc

RAZMIŠLJAJTE O VISINI I ŠIRINI

Umjesto uobičajenih glomaznih i širokih stalaka, potražite uske i visoke koji se mogu objesiti na zid. Uložite u otvorene police koje izgledaju kao ljestve. To će dati dojam opuštenosti i otvorenosti prostora.

 

Foto: Decoist

STVORITE ILUZIJU VEĆEG PROSTORA IGROM SVIJETLA NA ZIDOVIMA

Osvjetljenje je ključno za dobivanje dobrog dizajna u kupaonicama, tako da neka vam ono bude prioritet. Nije dovoljno osloniti se samo na jedno svijetlo na sredini prostorije. Možda djeluje opasno, ali je zasigurno zanimljivo kada se stavi poneka lampa na neki od zidova kupaonice.

FOTO: JAMES FRENCH / IDEAL HOME

POSTAVITE VELIKE PLOČICE

U malim kupaonicama vrijedi pravilo – što veće pločice, to bolje. Male pločice prostor čine napetijim i skučenijim. Velike, široke pločice otvaraju i daju dojam većeg prostora.

Ako preferirate manje mozaične pločice, ograničite ih na manju površinu koju želite naglasiti – kao na primjer tuš kabinu.

FOTO: DAVID GILES / IDEAL HOME

ODABERITE MALI KUPAONSKI ORMARIĆ

Razmislite o malom kupaonskom ormariću, ako ste iskoristili sav potencijalni prostor ispod umivaonika. Danas možete pronaći mnoštvo malih kupaonskih ormarića, stoga tražite po dućanima dok ne nađete ormarić koji idealno odgovara vašoj kupaonici.

 

FOTO: DAVID GILES / IDEAL HOME

IZABERITE TUŠ KABINU BEZ RUBOVA

Ne samo da tuš kabina fizički zauzima manje mjesta, takva tuš kabina bez visokog ruba pridonosi manjku vizualnog nereda.

Foto: El Mueble

Pored tuš kabine s niskim rubom, odnosno malom kadom, možete se odlučiti i za opciju walk-in tuša odnosno bez ikakve kade, tako se stvara još veći dojam prostornosti.

Foto: El Mueble

 

 

Komentari