Stvaranje male moderne kupaonice

Kupaonica od četiri kvadrata više od dvadeset godina čekala je na preuređenje. Prijašnji raspored s kadom nije dozvoljavao smještanje prilice za rublje i spremanje stvari. S obzirom da se promijenio vlasnik, promijenile su se i želje, pa je prvi korak bilo osmišljavanje novog tlocrtnog rasporeda.


Screen Shot 2015-07-13 at 11.25.32
Tlocrtno rješenje kupaonice

Kako bismo u postojeću kupaonicu smjestili ormar i perilicu, klasičnu kadu zamijenili smo tuš kabinom. Smjestili  smo i ugradbeni vodokotlić u ravnini zida i time dobili još malo prostora. Kada je definiran tlocrt, mogli smo se baciti na odabir sanitarija i obloga. Kod malih prostora najčešća rečenica je: “ želim sve bijelo”. No ovaj projekt ponudio nam je priliku odabrati nešto drugačije i posebnije – pločice heksagonskog oblika.

Screen Shot 2015-07-13 at 11.25.18

Kad klijenti pronađu dekor pločice koje su cjenovno skuplje od standardnih tada obično savjetujemo da se samo na jednom djelu poigra s dekorom, dok se uz njih biraju serijske pločice koje su cjenovno pristupačnije. Njihovim kombiniranjem nije potrebno izdvojiti puno veća financijska sredstva, a izbjeći ćete standardnu montonu kupaonicu koja se viđa u većini domova. Dekorativne smo pločice koristili kao oblogu dvaju zidova s nepravilnim završetkom kako bismo još više naglasili njihov zanimljiv oblik. Ostatak zidova obojali smo perivom bojom otpornom na habanje i vlagu. Inače, česta je zabluda da u kupaonici svi zidovi moraju biti obloženi keramikom – odaberete li kvalitetnu i na vlagu otpornu boju za zidove, nema potrebe za oblaganjem čitavih zidova pločicama.

Uz dekorativne pločice odabrali smo i one koje imitiraju beton. Za tuš kabinu odabrali smo otvaranje “na harmoniku” da bismo izbjegli klizne sisteme koji su zahtjevniji za održavanje. Uz to, odabrali smo i zanimljiv umivaonik s ormarićem, kao i naravno nezaobilaznu kupaonska galanteriju.  dekorativne pločice posložili na dva zida s nepravilnim završetkom kako bismo još vise naglasili njihov zanimljiv oblik.

Foto: Darko Mihalić

Kako vam se svidjela kupaonica? Recite nam u komentaru!

Komentari