Šest koraka do funkcionalne i besprijekorno organizirane garaže

Proljeće je, dok ne zavladaju velike vrućine, idealno vrijeme da svoju garažu dovedete u red. Obračunajte se s nepotrebnim stvarima, osigurajte više mjesta za skladištenje te obnovite zidove i podove u svega nekoliko koraka

 

Maštate već godinama o garaži u kojoj će sve biti na svome mjestu? I to je moguće! Garaža ili bilo koji prostor s više funkcija nažalost tijekom vremena obično postane mjesto na koje odlagažemo kojekakve stvari koje nam trebaju u kući, ali i one koje uopće nisu vaše – od susjeda, rodbine, prijatelja koji nemaju dovoljno mjesta u svome domu. Ako je vaša garaža postala takvo skladište, premda ste se trudili održati red, niste jedini. Evo nekoliko prijedloga kako tu prostoriju organizirati. Možda neće odgovarati svakom prostoru, no neke od njih pokušajte provesti kako biste vidjeli odgovaraju li vam.

 

 

POSTAVITE POLICE

Kako se stvari ne bi gomilale na podu i kako bi stvar imala svoje mjesto, postavite na zid kupovne police ili ih sami izradite. Odlučite se za metal, drvo ili plastiku, a ako živite u kraju s mnogo vlage te garaža nije dobro izolirana, vodite računa o tome da bi drvo moglo upijati vlagu. Bolje rješenje u tom slučaju je kvalitetna plastika ili metal.

 

UVEDITE LADICE

Predmeti koji se često koriste, poput baterija, vreća za smeće i igračaka za van, trebali bi biti lako dostupni. Iskoristite staru komodu za odjeću, u ladice stavite prozirne kutije za cipele ili nabavite praktičan ormarić s ladicama. Ladice su savršen način i da sitnice držite pod kontrolom te da se ne miješaju s drugim stvarima zbog čega ih je onda teško pronaći.

 

ISKORISTITE STROP

Strop garaže neiskorišten je prostor na koji većina i ne pomišlja kada se postavi pitanje kamo smjestiti stvari. Na poseban držač za strop objesite bicikl ili iznad vrata postavite police za božićne ukrase i sve one stvari koje ne trebate često.

 

NABAVITE KUTIJE I TORBE

Velike torbe s ručkama dobro se uklapaju u većinu polica i u njih mnogo stane. Manje kutije i posude odlične su za, primjerice, ljepljive vrpce, metre i drugi manji pribor. Razvrstajte ga u kategorije i stavite u spremnike kako bi garaža uvijek bila uredna.

SVE OZNAČITE

Pođite još korak dalje i na sve spremnike, velike i male, stavite oznaku sadržaja. Upotrijebite za to uređaj za ispisivanje naljepnica, viseće kartice, boju za školsku ploču ili spravu za izradu natpisa na vinilu – ili nešto posve drugo. Tako nećete morati pretraživati kutije u potrazi za onim što vam treba. A to može biti osobito korisno u garaži u kojoj neke stvari jako dugo stoje prije nego što nam zatrebaju.

 

OSVJEŽITE POD

Sređivanje garaže završite novim slojem boje na podu. U specijaliziranim trgovinama možete naći širok izbor posebnih boja za garaže – ili sve ubrzajte pa pozovite stručnjaka. Želite li trajnije rješenje, razmislite o keramici, linoleumu ili epoksi smoli koje su sve praktične za održavanje i otporne na vlagu i prljavštinu.

 

Foto: Talk Magazine

Izvor: Toni Hammersley, Dobro organiziran dom

 

 

Komentari