7 IDEJA KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI: divne male kuhinje uređene u skandinavskom stilu

Bijela ili siva boja, više drveta, praktičnost i dobar dizajn – ovo je nešto što vam vjerojatno prvo pada na pamet kad su u pitanju kuhinje u skandinavskom stilu. Pogledajmo kakav se kuhinjski interijer može pripremiti od ovih ‘sastojaka’ i kako možete dodavati druge boje i drvo

 

 


Skandinavski stil je neprolazni klasik, ma koliko mu poziciju na tronu ugrožavali modernizirana klasika ili pak industrijski stil. Ovaj dizajn sa sjevera Europe uvijek će imati svoje poklonike. A oni ga vole i cijene zbog njegove jednostavnosti, praktičnosti i funkcionalnosti te nastojanja da se unese prirodni štih i istakne vrijednost svakodnevnog, običnog života.

Ako ste u potrazi za inspiracijom za svoju kuhinju u skandi stilu, donosimo vam sedam primjera koje, iako imaju isti nazivnik u smislu stila, ustvari – pričaju svoju priču. Inspirirajte se i pogledajte kako možete osmisliti prostor male kvadrature!

 


1. NOSTALGIČNI VINTAGE

Skandinavski dizajn, iako počesto asketski, vrlo je ugodan i nerijetko ostavlja nostalgičan dojam. Ako takav dojam želite još više pojačati kao i atmosferu topline, uključite vintage elemente.

Foto: Olga Šangina / Dizajn: Ekaterina Artjukina

Također, dodajte nešto ‘slatko’ poput bucmastih, zaobljenih hladnjaka, retro tostera ili vrčeva koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Za veću douz topline razmislite svakako o drvenim površinama, kao i nostalgičnim dekoracijama, te umjesto klasičnih ormarića na zid stavite otvorene police.

Foto: Olga Šangina / Dizajn: Ekaterina Artjukina

 


2. MODERNI SELJAČKI PODOVI

Skandinavci obožavaju u bijelo bojati ne samo zidove i namještaj, već i pod. Ako vam se ova odluka čini previše radikalnom, odvažite se barem odreći pločica te pod obložite drvetom, makar je riječ o kuhinji. Dizajnerica Elena Sidorina i njezini klijenti odlučili su napraviti takav pod u stanu u Sankt Peterburgu.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajner: Aiya Design

Inspirirajte se ovim primjerom i imajte na umu da je najbolja opcija za pod – hrast. Njegova prirodna nijansa dobro djeluje na bijelim površinama.

A za zidove odaberite, kao i ovdje, onda keramiku, i to neku upečatljivog uzorka, koja čini super spoj s drvenim podovima.

 

Foto: Olga Šangina / Dizajn: Elena Sidorina

 


3. SKANDI + JAPAN

U ovoj toploj kuhinji u kojoj drvo dominira, očituje se ne samo skandinavski, već i japanski utjecaj. Oba ova stila imaju zajedničke crte – jednostavnost i prirodnost.

Foto: Anton Ivanov / Dizajn: Anna Kalkova

Kuhinjski namještaj ovdje je gotovo u cijelosti od drveta, ali minimalistički dizajniran, ravnih i pročišćenih linija, bez uklada odnosno lajsni na frontama. Monotoniju koju može izazvati drvo razbijaju pločice i radna površina u svijetlim bež i sivim tonovima.

Nama se naročito sviđa koncept blagovaonskog dijela koji se naslanja, radi uštede prostora

Foto: Anton Ivanov / Dizajn: Anna Kalkova

 


4. ‘MANJE JE VIŠE’ NA SKANDINAVSKI NAČIN

Ako pojačate ravne linije, minimalan broj detalja te sve uredite monokromatski, skandinavska kuhinja može biti i prilično asketska te ozbiljno naginjati minimalizmu. Ovo je izvrstan prijedlog za one koji žele u svojoj skandinavskoj kuhinji imati koncept ‘manje je više’.

 

Foto: Evgenij Avramenko / Dizajn: Evgenija Dubrovskaja

No, i unatoč željenom minimalizmu, uvijek je dobro u svojoj asketskoj kuhinji imati i nekoliko zanimljivih predmeta. U kijevskom stanu kojeg je dizajnirala Evgenija  Dubrovskaja, ovu ulogu imaju dvije dizajnerske stolice Fritz Hansen s neobičnim šiljastim naslonima kao i dvije crne zidne lampe.

Drvo je tu, naravno, da utopli prostor!

 

Foto: Evgenij Avramenko / Dizajn: Evgenija Dubrovskaja

 


5. NE MORA SVE BITI BIJELO

Skandinavska kuhinja ne mora biti bijela. Ali ako odlučite dodati boju, odaberite jednostavne i jasne nijanse – blage pastelne, neutralne ili tamne. Primjerice, tamnoplavu, kao u projektu studija Aiya Design koja je doista savršena sa svojom dozom profinjenosti i smirenosti koju nudi.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajner: Aiya Design

Ako želite dodatnu dinamiku i više boja, poigrajte se pločicama. Ove podne, 3D uzorka, sadrže sve glavne boje ovog interijera!

Dodatni adut ove kuhinje su otvorene police – u kombinaciji s ormarićima obloženima lajsnama daju kuhinji ugodan izgled i prizivaju atmosferu tople seoske kuće.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajner: Aiya Design

 


6. POVEZANOST S PRIRODOM

Želja za približavanjem prirodi važna je karakteristika skandinavskog dizajna. Vlasnici moskovskog stana, kojeg su dizajnirale Ariana Akmad i Tatjana Karjakina imali su sreće u tom približavanju prirodi jer ispred kuhinjskog prozora imaju pogled na zimzelena stabla. To je uvelike kompenziralo strogost crno-bijelog kuhinjskog okruženja.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajn: Ariana Akmad i Tatjana Karjakina

Dizajneri su učinili još jedan iskorak prema prirodi stavljajući šank ploču pored prozora koja pruža mogućnost sjedenja kraj prozora s pogledom na opuštajuće zelenilo. Nepostojanje zavjesa pruža direktan kontakt s prirodom. Naime, činjenica da je kuhinja zaklonjena od pogleda visokim stablima, zavjese nisu bile potrebne.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajn: Ariana Akmad i Tatjana Karjakina

Dodatno, ozbiljan minimalistički dojam koji ostavlja kuhinja ublažen je detaljima, od kojih neki imaju i sjajnu površinu.

 

Foto: Sergej Ananijev / Dizajn: Ariana Akmad i Tatjana Karjakina

 


7. CRNO-BIJELA I CHEVRON PARKET

Pored bijele, u skandinavskim interijerima, pa tako i kuhinjama je obilno zastupljena i crna. Dizajneri iz studija Odnushechka, koji su uredili mali stan za ljubitelje skandinavskog dizajna, također su uzeli ovu kombinaciju kao osnovu.

 

 

Foto: Sergey Krasjuk / Dizajn: Studio Odnushechka

Bijela je ovdje odgovorna za praktičnost, a crna za ljepotu, dubinu i malo otmjene dramatičnosti. Pažnju u ovoj kuhinji plijeni i prekrasan parket slagan u chevron uzorak. On je prisutan na podovima u cijelom stanu (osim kupaonice), tako da se stvara dojam kontinuiteta i povezanosti.

Foto: Sergey Krasjuk / Dizajn: Studio Odnushechka

 


Izvor: AD Russia

Komentari